Rodinný dom inšpirovaný IT technológiami

od david.m

Dvojica architektov Igor Bergmann a Ondřej Lukeš, ktorí tvoria štúdio Dooom, má na konte projekt jednoposchodového domu na svahovitom pozemku. Rodinný dom je obklopený starými jabloňami a pripomína populárny telefón. Odlišuje sa od neho tým, že má skosené hrany a ochranný kryt je z omietky. Tento projekt si získal príznačný názov Ajfón.

Pri návrhu sa museli architekti popasovať s tvarom, sklonom a orientáciou pozemku a rovnako dbali aj o výhľady na mesto Zlín a zadanie samotného investora. Vzniklo tak viacero možností, z ktorých napokon vzišla výsledná podoba domu. No a v tej sa výrazne odráža investorova záľuba v IT technológiách. Niet sa teda čomu čudovať, ak prezradíme, že celý dom je riadený smart technológiou.

Farby a materiály v duchu nadčasovosti

Čo sa týka farebnosti a materiálov, architekti zo štúdia Dooom stavili na nadčasovosť a do úvahy brali aj rozpočet investora. Ide teda o kombináciu základných farieb a materiálov, ktoré len tak ľahko nevýjdu z módy. Pôvodným zámerom bolo ešte použitie obkladu z vlnitého plechu na fasáde, no z finančných dôvodov sa tento zámer napokon nerealizoval.

Presklenie bez zásahu do súkromia a zelená strecha

Dom poskytuje pohodlné bývanie pre 5-člennú rodinu a užívateľský komfort bez nutnosti ďalších hardwarových vylepšení. Do hmoty domu je čiatočne zapustená terasa a dostatočné presklenie úplne integruje okolitú krajinu bez toho, aby narušovala súkromie užívateľov. A práve toto bola jedna z hlavných požiadaviek investora. Piatu fasádu tvorí zelená strecha so svetlíkmi pôsobiacimi ako šošovky zabudovaného fotoaparátu.

O architektoch:

Igor Bergmann a Ondřej Lukeš založili malé štúdio Dooom v Zlínskom kraji. Vzniklo stretnutím dvoch rovnako zmýšľajúcich ľudí ako alternatíva k už zabehnutým štúdiám v Zlíne. Za svoj najväčší úspech považuje štúdio Dooom fakt, že sa k nim klienti vracajú s ďalšími projektami a odovzdávajú si pozitívne referencie.

Obaja architekti sú rodáci zo Zlína a tamojšia architektúra ich výrazne ovplyvnila. Vyhlasujú o sebe, že sú mizerní hráči tenisu, jeden z autorov je výborný lyžiar a ten druhý zase dokáže odliať lampičku z betónu. Ako tvrdia, vzájomne sa dopĺňajú, a to nielen pri práci.


Petra Lyžičiarová
Foto: Libor Stavjaník

Podobné články