České retro v kurze

od micah.grohman

To, že aj klasické české retro môže ohromiť a oslniť nejedného diváka, dokázala mladá architektka Ivana Šustrová vo svojom nedávnom projekte. Mezonet s priestrannou terasou v retro štýle s výraznými industriálnymi prvkami je navyše situovaný tak, aby ponúkal nádherný výhľad na pražské Hradčany a Petřín.

Mezonetový byt s terasou sa nachádza na podkroví secesného domu na Zborovskej ulici v Prahe. Majitelia tohto bytu sa rozhodli pre spoluprácu s českou architektkou Ivanou Šustrovou z ateliéru za pomoci architektky Eriky Táborskej. Zadanie majiteľov bolo z pôvodného bytu vytvoriť útulný a zjednotený priestor určený na krátkodobý prenájom.

Malé zmeny – skvelý výsledok

Pri tomto zadaní nebolo nutné zásadným spôsobom meniť dispozičné riešenie bytu. Väčšie búracie práce sa týkali iba vytvorenia priestoru pre novú kúpeľu a krbu v podkroví. Okrem toho boli vymenené všetky pôvodné podlahy, ktoré nahradili dubové, vrátane nových schodov pre výstup na terasu. Z mezonetu sa odstránilo aj pôvodné dvojramenné schodisko a namiesto neho sa umiestnilo vzdušné montované schodisko.

Obývačka, aká sa len tak nevidí

Čo sa týka interiéru spoločenských miestností, architektka stavila na český retro nábytok, ktorý sa veľmi vhodne zrepasoval. Nábytok v obývačke skvele doplnili industriálne prvky v podobe svietidiel a iných kovových doplnkov. Najväčší šmrnc miestnosti dodávajú doplnky ako koberec zladený s obkladačkami v kuchyni či originálny jedálenský kút, kde stoličky opticky harmonizujú s točitým schodiskom. A vychýrenou čerešničkou na torte boli v tomto prípade neprehliadnuteľné obrazy na pastelovej stene od Martina Feri.

Komfort a relax z pohodlia postele

Mezonetové podkrovie tvorí komfortná spálňa s krbom a s luxusnou kúpeľnou. Architektke Ivane Šustrovej sa na poschodí podarilo vytvoriť elegantný a vkusný interiér v zemitých tónoch, ktorý navodzuje pocit pohody a relaxu. V spálni sú veľmi citlivo zakomponované retro kreslá a industriálne svietidlá, čím sa prízemie a poschodie zjednocuje a navzájom korešponduje. Dominantou spálne sú, tak ako aj v spoločenskej miestnosti, umelecké obrazy, konkrétne od výtvarníčky Michaeli.

Výhľad na nezaplatenie

Azda najväčším plusom tohto mezonetového bytu je jeho úchvatný výhľad na Hradčany a Petřín, ktorý si možno vychutnať priamo z postele alebo si vyjsť na priestrannú terasu a nabažiť sa výhľadu pri šálke kávy alebo poháriku vína.

Ivana Šustrová z ateliéru Designist pri tomto projekte ukázala, že aj klasické české retro môže byť podmanivé, inšpiratívne a nadčasové vo svojej farebnosti a pôsobnosti.

Noli

Foto: Tomáš Dittrich

Rozhovor s architektkou Ivanou Šustrovou

V čom spočívalo zadanie klientov a ako ste uvažovali pri návrhu tejto rekonštrukcie?

V každom projekte vychádzam zo zadania klienta. Pri tomto projekte bol dôraz na útulný byt, s výraznými retro prvkami a industriálnym charakterom. Zadaním bolo byt presvetliť, zjednotiť, dispozične vhodne upraviť a viac prepojiť s terasou. Byt je určený na krátkodobý prenájom, a preto nebolo nutné riešiť väčšie úložné priestory. Solitérny nábytok sa vyberal s apelom na klasickú formu českého retro nábytku, ktorý sa nechal pre účel vybavenia bytu vhodne repasovať. Celý byt prepojujú jednoduché industriálne prvky. Hlavný dôraz je na montované schodisko a nadväzujúcej podesty, ktoré nahradilo pôvodné masívne dvojramenné schodisko.

Ako ste postupovali pri realizácii a na základe čoho ste volili materiály a farby?

Pri realizácii som postupovala s dôrazom na zjednotenie bytu, a to tak materiálovo, ako aj dispozične. Podlahy sú na hornom i spodnom poschodí z jednotných dubových dosiek, konštrukčné prvky nahradzuje oceľové schodisko a podesta. Ďalej je dôraz kladený na farebné solitéry, ktoré sa v prípade potreby dajú obmeniť.

Ako by ste vlastnými slovami charakterizovali mezonet po Vašej rekonštrukcii?

Byt je vhodný na krátkodobý prenájom s fantastickou terasou na oddych a relaxáciu.Nie je určený pre trvalé bývanie – to by bol inak riešený. 

O architektke

Ivana Šustrová v roku 2012 založila ateliér Designist. Vo svojej praxi spolupracovala s austrálskymi architektmi a dizajnérmi v štúdiu IDW Design v Sydney. Architektúru vyštudovala v Brightone v Anglicku a ako stážistka pôsobila na Stratford-u-Avon College vo Veľkej Británii a na Alpha Beta College v Austrálii. Architektka Ivana Šustrová sa v súčasnosti vo svojom ateliéri venuje návrhom a realizácii všetkých typov interiérov a ponúka aj poradenstvo vo výbere doplnkov či dekorácií. Viac na www.designist.cz.

Návrh a realizácia: Ivana Šustrová
Ateliér: Designist
Spolupráca: Erika Táborská
Projekt a realizácia: 2016
Úžitková plocha: 83 m2

 

Podobné články