Štýlový byt s výhľadom na priehradu

od micah.grohman

Byt s krásnym výhľadom na Brniansku priehradu sa pod rukami architektov z ateliéru SENAA premenil z nudného a neosobného štandardu na štýlovo zjednotený priestor so zaujímavými nápadmi a originálnymi riešeniami na mieru.

 

Majiteľ bytu pôvodne nebol spokojný s riešením kúpeľne v novostavbe, kde chcel mať okrem vane aj sprchu. Po prvej schôdzke s tímom skúsených architektov bolo jasné, že neostane len pri zmene kúpeľne. Začala sa tak úspešná spolupráca, ktorej výsledok ohromí nejedného nadšenca interiérových premien.

Kúpeľňa pre potápača

Keďže majiteľ bytu bol vášnivý potápač, k tomuto poznatku smerovala aj úvaha nad celkovým ladením bytu. „Hlavnými elementmi sa stala práca s vodou a kameňom. Majiteľovi sa páčili aj kamenné kúpeľne z exotických zemí, do ktorých organizuje zájazdy,“ opisuje architekt Patrik Pohanka z tímu SENAA. Kúpeľňa pri tomto projekte bola pre majiteľa veľmi dôležitá, preto jej architekti venovali patričnú pozornosť. Oproti pôvodnej dispozícii prišli s veľkorysejším riešením. Premiestnením vane sa zväčšil priestor, ktorý vyplnili novým sprchovým kútom a navyše aj ďalším umývadlom. Nezaujímavé obklady sa nahradili veľkými kamennými plochami, ktoré dali vyniknúť nadrozmernej ónyxovej doske.

Ónyx v hlavnej úlohe

Ónyx so svojou výraznou kresbou bol použitý aj v kuchyni, kde neunikne pohľadu žiadneho návštevníka, a zároveň slúži ako zjednocujúci prvok. Ónyxovú dosku v kuchyni dopĺňa masívne dubové drevo na pracovnej linke a biele skrinky s matným leskom na mieru. Kuchyňa je prepojená s obývacou časťou a s jedálňou, kde takisto dominuje svetlá farba, drevo a kameň. Miestnosť dopĺňa presklená terasa s kvalitným dreveným posedením a úchvatným výhľadom na Brniansku priehradu. Priznaná terasa pôsobí veľmi luxusne, komfortne a vnáša do bytu upokojujúci prírodný element.

Tradičná gletovaná omietka

Byt v Brne je zaujímavý ešte jedným nevšedným prvkom, a to použitím tradičnej ručne gletovanej omietky. „Ide o trochu zabudnutý spôsob prevedenia stien, ktorý bol však predtým bežnou murárskou prácou,“ vysvetľuje architekt Pohanka a dodáva, že remeselníci vôbec nevedeli, ako postupovať pri takomto type omietky: „Chopili sme sa murárskeho náradia a museli sme sami ukázať, ako sa taká omietka robí a aký je pracovný postup.“ Architektmi zvolený nevšedný druh omietky dodáva bytu istý šarm a eleganciu a podčiarkuje zemitosť použitých materiálov.

Architekti z ateliéru SENAA pri tomto projekte ukázali, že vedia byť invenční, tvoriví a prichádzať s novými originálnymi nápadmi, ktoré uchvátia nejedného klienta. Byt v Brne je toho jasným dôkazom.

Noli

Foto: archív ateliéru SENAA

O architektoch

SENAA je architektonický ateliér z Čiech, ktorý založili Jan Sedláček a Václav Navrátil. SENAA tvorí v súčasnosti tím skúsených architektov, ktorí spolupracujú s mnohými špecializovanými firmami. Zaoberajú sa všetkými oblasťami architektúry – od urbanizmu, cez novostavby, rekonštrukcie až po návrhy interiérov. Cenné pracovné skúsenosti získali v ateliéroch v Brne, Prahe, Rotterdame, ale aj v ďalekom Los Angeles či New Yorku.

Rozhovor s architektom Patrikom Pohankom z tímu SENAA

V čom spočívala podstata rekonštrukcie bytu?

Vzhľadom na to, že išlo o byt v developerskom projekte, v novostavbe, veľa vecí bolo daných. Návrh rekonštrukcie začínal od jednotlivých vecí k celku. Investor začal premýšľať, ako upraviť kúpeľňu tak, aby v nej okrem vane mal aj sprchu. Obrátil sa na nás s radou o pomoc a po prvej schôdzke nad výkresmi bolo jasné, že nezostane len pri zmene kúpeľne, ale že bude treba doriešiť celý byt.

Na základe čoho ste vyberali materiály, farby a ich vzájomné kombinácie?

Majiteľ bytu je vášnivý potápač. Prevádzkuje aj školu potápania a usporadúva potápačské zájazdy do krajín ako Egypt, Bali alebo Maledivy. Zadanie teda znelo jasne – byt pre potápača. Hlavnými elementmi sa stala práca s vodou a kameňom. Investor si vybral byt s výhľadom na Brniansku priehradu. Páčili sa mu tiež kamenné kúpeľne z exotických krajín, do ktorých robil zájazdy. Zemitosť materiálov bytu ešte viac podčiarkli tradičné ručne gletované omietky. Ide o trochu zabudnutý spôsob prevedenia stien, ktorý bol však predtým bežnou murárskou prácou.

Čím bola táto rekonštrukcia pre vás iná než napríklad ostatné?

Rekonštrukcia bola špecifická predovšetkým použitím kameňa, jeho spracovaním a tiež dodávkou na stavbu na tretie poschodie bytu. Nadrozmerná ónyxová doska sa musela v jednom kuse sťahovať žeriavom. Zaujímavé bolo tiež to, že remeselníci nevedeli, ako ručne gletované omietky urobiť. Chopili sme sa murárskeho náradia a museli sme sami ukázať, ako sa taká omietka robí a aký je pracovný postup. Ďalej, všetky prvky, ako sú dvere, radiátory, obklady a pod., sme použili buď formou atypických výrobkov spracovaných priamo na mieru, alebo vo veľkorysejšom prevedení a osadení, než je bežný štandard.

Podobné články