Moderný dom za múrom…

od david.m

V BRATISLAVSKEJ ČASTI RAČA SA NACHÁDZA VSKUTKU NEOBYČAJNÝ DOM. ARCHITEKTI ZO ŠTÚDIA SADOVSKY & ARCHITECTS PRIŠLI S KREATÍVNYM NÁPADOM – SAMOTNÝ DOM SA „SCHOVÁVA“ ZA OBVODOVÝM MÚROM, KTORÝ PREDSTAVUJE HRANICU MEDZI SÚKROMÍM DOMOVA A VONKAJŠÍM MESTSKÝM PROSTREDÍM.

Tento bratislavský dom sa v mnohom líši od „tradičných“ domov, ktoré bežne vídame v slovenských uliciach. Zvonka nenápadný dom s hrubým obvodovým múrom, ktorý na prvý pohľad evokuje dojem, že stavba je v rekonštrukcii. Avšak tak to vôbec nie je…

Betónový perforovaný múr je cielene a premyslene vystavaný vo svojej finálnej podobe – zvonka chráni a ukrýva tajné zákutia záhrady, ktoré by inak boli všetkým na očiach. Týmto nevšedným nápadom sa docielilo hlavne súkromie, ktoré zrazu nadobudlo iný rozmer. Z rušnej mestskej zástavby sa stala privátna záhrada, ktorá poskytuje dostatok osobného priestoru pre všetkých členov rodiny. Za múrom sa nachádza veľa zelene, bazén, terasa a bezpečná hracia zóna pre deti.

VNÚTORNÁ A VONKAJŠIA ZÁHRADA

Obvodový múr schováva moderný dom, ktorý pri pohľade z ulice pôsobí nevýrazne. Dom je mimoriadne priestranný a prízemie disponuje veľkoformátovými oknami, ktoré poskytujú skvostný výhľad na okolitú záhradu. Z domu sa tak priestor pomyselne rozširuje do „vnútornej“ záhrady pred múrom, ktorý akoby bol prirodzenou zelenou súčasťou interiéru domu. Dom poskytuje aj vonkajšiu“ záhradu za múrom, ktorý má prírodnejší charakter korešpondujúci s exteriérom obytnej ulice.

ZAUJÍMAVÝ INTERIÉR S „VYCHYTÁVKAMI“

Samotný dom sa nesie vo svetlých farbách, pričom v priestore je dominantné svetlé drevo. Kuchyňa je spojená so vzdušnou obývačkou a jedálňou s výhľadom na záhradu. Zaujímavým riešením je, že kuchyňa je orientovaná do produktívnej záhrady a obývacia izba k pobytovej záhrade s trávnikom a bazénom. Ďalšou „vychytávkou“ je napríklad veľký svetlík nad kuchyňou, ktorý dostáva difúzne svetlo do centra dispozície. V priestore zaujme aj nadčasové schodisko so zabudovanou knižnicou, ktoré oddeľuje dennú časť domu od nočnej. Na druhom podlaží sú umiestnené detské izby s kúpeľňami.

Dom v mestskej časti Rača sa nesie v znamení netradične prevedeného súkromia, ktorý umožňuje zaujímavé a efektívne bývanie pre svojich majiteľov.

O PROJEKTE

Autori: Ing. arch. Oliver Sadovský, Ing. arch. Matúš Vallo,
Ing. arch. Branislav Husárik, Mgr. art. Marián Stanislav,
Ing. arch. Silvia Rosíková, Ing. arch. Zuzana Krejčířová,
Ing. arch. Martin Červienka, Ing. arch. Mateja Vonkomerová
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Podlažná plocha: 280 m2
Návrh: 2016
Realizácia: 2017 – 2020

Noli
Foto: SADOVSKY & ARCHITECTS

Podobné články