Štýlový byt s komfortom rodinného domu

od micah.grohman

Veľkometrážny byt nachádzajúci sa v novom bytovom dome sa pod rukami architektov Mikulaj & Mikulajová zmenil na nadčasové bývanie pre starší pár. Z bytu sa stal elegantný priestor s originálnymi kusmi nábytku a zaujímavým dispozičným riešením.

Byt s rozlohou 144 m2 a s terasou sa nachádza na najvyššom podlaží novostavby v bratislavskom Starom Meste a nielen svojou rozlohou, ale aj ponúkaným komfortom sa približuje pohodliu bývania v rodinnom dome. Pod taktovkou ateliéru Mikulaj & Mikulajová sa priestory bytu premenili na elegantné, útulné bývanie, ktoré disponuje čistými líniami. Tie sú doplnené zaujímavo skombinovanými farebnými kúskami nábytku a vďaka tomu vzniká príjemná a útulná harmónia kontrastov.

Zaujímavé dispozičné riešenie
Rozmiestnenie jednotlivých miestností bytu sa trochu líši od tradičného vzorca. Súkromná časť nie je prísne oddelená od spoločenskej časti, pretože architekti vyhoveli požiadavke majiteľov na spálňu s kúpeľňou a šatníkom hneď vedľa obývačky. Práve spálňou, obývačkou a kuchyňou s jedálňou je tvorená väčšia časť bytu. Tá menšia pozostáva z toalety, kúpeľne a dvoch izieb, z ktorých jedna slúži ako pracovňa a druhá ako izba pre hostí.

Prírodné materiály hrajú prím
Návrh bytu charakterizujú kvalitné prírodné materiály a hlavný spoločenský priestor bytu je tvorený obývačkou s jedálňou. Tie oddeľuje a zároveň spája obojstranne fungujúci nábytkový prvok z bieleného dubového dreva. Práve pri tomto prvku sa museli architekti vynájsť, pretože stropné odskoky a vzduchotechnika mohli vizuál priečky pokaziť. Preto tento nedostatok zakryli sklom, ktoré lemuje nábytkovú stenu, a prechádza do sklených dverí. Práve obývačka s jedálňou tvoria najväčšiu časť bytu a hoci pôvodný návrh počítal s dnes obľúbeným prepojením obývačky a kuchyne, architekti na žiadosť majiteľky tieto dva priestory oddelili. Výraz celého interiéru dotvára aj tmavý box. V ňom je sústredený hygienický blok, zvonka obložený tmavým orechovým drevom s perforáciou.Nábytok ako čerešnička na torte

Vizuál a atmosféru bytu dopĺňa elegantný nábytok od renomovaných talianskych a rakúskych dizajnérov. Dominantou kuchyne je klasicky kuchynská linka. V tomto prípade ide o na mieru vyhotovenú linku s bielym vysokým leskom a dvierkami s úchytmi. Kuchyňu dotvára aj dizajnovo výrazný jedálenský stôl. Obývačka disponuje troma okrúhlymi konferenčnými stolíkmi, ktoré sú z tej istej dizajnovej série ako farebné kreslá. Zútulňuje ju hodvábny ručne tkaný koberec vytvárajúci príjemný pocit domova. Zariadenie bytu je na prvý pohľad možno nenápadné, no je vkusné a nadčasové, čím vzniká dojem sofistikovanej mestskej elegancie.

PS
Foto: Tomáš Manina

O architektoch
Ateliér ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová založili v roku 2008 súrodenci Juraj Mikulaj a Andrea Ambrovičová Mikulajová. Obaja študovali architektúru u nás i v zahraničí – po štúdiu na FA STU nasledovali študijné pobyty a dlhodobé stáže v Štokholme, Amsterdame a vo Viedni. Profesionálnu dráhu rozbiehali v renomovaných viedenských ateliéroch.

Tvorbu ateliéru vystihuje nadšenie pre kreatívnu prácu vyvážené pragmatickým prístupom ku každej novej úlohe. Ťažiskovými témami sú bývanie, administratíva, návrhy komerčných i bytových interiérov a tvorba v mestskom prostredí. Architekti majú skúsenosti a kompetencie viesť projekt od prvotnej ideovej skice cez všetky fázy prepracovanej projektovej dokumentácie až po finálnu realizáciu architektonického detailu.

Podobné články