Bratislavské domy ožívajú

od micah.grohman

Ležérne, nápadité, estetické – také sú projekty českej spoločnosti Deconcept pod vedením architekta Martina Franka. Ich filozofiou je vytvoriť také priestory, ktoré sú nielen mimoriadne kvalitné po materiálnej stránke, ale predovšetkým príjemné pre bývanie či podnikanie s vyberaným vkusom.

Jedným z takýchto projektov je aj rekonštrukcia dvojposchodového domu v Bratislave z minulého roka. Tím architektov z Deconceptu sa podujal realizovať „prerábku“ na mieru pre potreby majiteľov. Výsledkom ich snaženia bol ucelený (de)koncept bývania, v ktorom by majitelia domu mohli naplno prežívať dni plné pohody a relaxu podľa svojich predstáv.

Súhra materiálov a farieb

Projekt architekta Martina Franka v sebe spája mnoho prvkov, ktoré sa môžu zdanlivo medzi sebou biť. Avšak jednotlivé materiály a štruktúry vďaka precíznemu oku a jemnocitu autora vytvárajú mierny kontrast, ktorý však nie je znepokojivý, ale práve naopak – je tým elementom, ktorý dodáva celému priestoru šarm a eleganciu. Prírodné materiály ako opracovaná koža, surové drevo, kameň v kombinácii s vysoko lesklými povrchmi, betónom či sklom pôsobia na prvý pohľad trocha vyzývavo, ale práve „wau efekt“ je pri tomto projekte neprekonateľný. Zvolená farebnosť taktiež podčiarkuje súhru zvolených štruktúr. Biela, piesková, šedá a čierna sú maximálne nadčasové farby, ktoré snáď neomrzia nikdy.

Moderný štýl s nádychom orientu

Centrom domu je obývačka spojená s kuchyňou a jedálňou. Veľkometrážny otvorený priestor dáva v obývačke vyniknúť veľkej sedačke v tvare do U, bielemu okrúhlemu stolu v lesklom prevedení a krbu v jednoduchých líniách. Orientálne motívy v doplnkoch sú použité ladne a s gráciou. V jedálenskej časti je absolútnou dominantou masívny stôl s prírodnými neopracovanými nohami a originálnymi kovovými stoličkami. Kuchyňa je jednoduchá, efektná a štýlová. Spája v sebe všetky spomínané prvky a farby a je pomyselnou kráľovnou v miestnosti.

Na poschodí sa nachádza priestranná spálňa s kúpeľňou. Spálňa sa nesie v podobnom duchu ako spoločenské priestory. Prevládajúcu bielu farebnosť oživujú drevené a kovové predmety v miestnosti a pohľad v kúpeľni púta extravagantná hovädzia koža s výraznou bielo-čiernou textúrou. Prepojovacia chodba medzi poschodiami a samotné schodisko je navrhnuté tak, aby ladili s celkovým štýlom domu a zvýraznili jeho charakter.

Vedia, ako na to…

Deconcept je spoločnosť, ktorá vie, ako splniť podmienky pre komfortné bývanie tak, aby bolo originálne a hlavne nadčasové. „Striedma a prostá architektúra stavieb sa prelína s ležérnym štýlom interiéru v neutrálnej farebnej palete použitých prírodných materiálov a v kombináciách štruktúr. Strohé, ale pritom pokojné a prívetivé. Jednoduché, ale pritom ležérne a pohodlné pre život. Moderne klasické, a nie iba premenlivo módne – proste také, v ktorom sa príjemne žije,“ týmito slovami vystihol svoje projekty architekt Martin Frank.

Reko

Foto: archív Deconcept


Podobné články