Dom na rohu ulice, ktorý neprehliadnete

od david.m

Dom v českom meste Brandýs nad Orlicí je zaujímavý tým, že na mieste stavby stála kedysi iba murovaná garáž, ktorú si chceli majitelia ponechať. Oslovení architekti zo štúdia MOLO ARCHITEKTI tak dostali neľahkú úlohu – dostavať dom ku garáži. Skúsení architekti sa s výzvou popasovali na výbornú a výsledok hovorí sám sa seba…

Drevodom v Brandýsi nad Orlicí v Čechách stojí na rohu ulice, ktorý zároveň limitoval malý pozemok a spomínaná garáž. Na pozemku sa však nachádzala aj krásna hruška, ktorá mala ostať súčasťou záhrady ako prirodzené tienenie na terase. „Kvôli týmto vstupným podmienkam bola práca s hmotou a vnútornou dispozíciu náročnejšia ako obvykle. Bolo to trochu ako hranie tetrisu, než do seba všetko správne zapadlo,“ uvádza architektka Maja Horecká Nalevanková zo štúdia MOLO ARCHITEKTI.  Projekt sa však podarilo úspešne a k spokojnosti všetkých strán zrealizovať, a tak na mieste niekdajšej murovanej garáže stojí štýlový poschodový dom, ktorý sa nedá prehliadnuť.

Štýlová fasáda v kombinácii s oblým rokom

Dom zaujme svojou fasádou, ktorá je rozdelená na dve časti. Na prízemí je drevo na fasáde kladené vertikálne  a na poschodí horizontálne s mierne odlišnou farebnosťou smrekovcového dreva. Zámerom architektov bolo, aby dom z ulice nepôsobil príliš mohutne, čo sa im aj podarilo. Ďalším zaujímavým prvkom tohto projektu je zaoblený roh, ktorý nie je veľmi typický pre drevodomy, no v tomto prípade vyzerá veľmi vkusne a efektne. Oblý roh zároveň pôsobí v prostredí mäkším dojmom a zároveň obe fasády zjednocuje.

Dve pôsobivé terasy

Interiér je taktiež veľmi vkusne a prakticky riešený. Na prízemí sa nachádzajú spoločenské miestnosti ako kuchyňa spojená s jedálňou a obývačkou a na poschodí sú izby a spálňa majiteľov, odkiaľ je výstup na hornú terasu nad oblým rohom domu. Výstup na terasu a záhradu je aj z prízemia, a to cez veľkoformátové okná, ktoré zároveň poskytujú príjemný pohľad na zeleň a vonkajšie posedenie evokujúce oddych a pohodu. Dom sa tak môže pýšiť dvomi terasami – jednu s výhľadom na okolité mestečko a prírodu a druhú komornejšiu spojenú so záhradkou, ktorá nie je na očiach okoloidúcich.

Drevodom v Brandýsi nad Orlicí od architektov zo štúdia MOLO ARCHITEKTI je veľmi vydarenou a funkčnou stavbou, ktorá je navyše veľmi vkusná na pohľad a poteší oko nejedného okoloidúceho.

Noli
Foto: archív MOLO ARCHITEKTI


MOLO ARCHITEKTI je združenie architektov s cieľom vytvárať kvalitný životný priestor. Vo svojom portfóliu majú mnoho cenných projektov a za sebou veľa spokojných klientov, ktorým splnili ich sny o komfortnom bývaní.

Rozhovor s architektkou Majou Horeckou Nalevankovou

Ako ste uvažovali pri návrhu tohto konkrétneho projektu?

Pri navrhovaní tohto domu bol hlavným limitom malý pozemok s garážou, ktorá sa mala zachovať. Jednoznačne sme sa s klientmi dohodli i na tom, že súčasťou  záhrady zostane i krásna hruška. Kvôli týmto vstupným podmienkam bola práca s hmotou a vnútornou dispozíciu náročnejšia ako obvykle. Bolo to trochu ako hranie tetrisu, než do seba všetko správne „zapadlo“. Je to presný opak ako u typového projektu – dom v celej svojej podstate vychádza z miesta, možností pozemku a okolitého kontextu.

Stretli ste sa s klientmi v názoroch ohľadom výstavby?

Klienti poznali našu tvorbu, naladenie a názory sme mali od začiatku podobne nastavené. Zadanie z ich strany bolo zrozumiteľné a jasné a nemuselo sa revidovať. Niekedy sa stáva, že program stavby pomáhame investorom na začiatku projektovania utvárať, ale v tomto prípade to nebolo potrebné.

Ako ste uvažovali pri kombinácii materiálov, farieb a povrchov?

Ide o rohovú parcelu v miernom svahu, takže exponovanosť z ulice je pomerne veľká, chceli sme sa vyhnúť tomu, aby dom pôsobil na okoloidúcich príliš mohutne. Z tohto dôvodu je fasáda rozdelená podľa podlaží: v prízemí je kladená vertikálne, na poschodí horizontálne. To opticky skráti hornú časť domu, tento efekt podporí i iná farebnosť dreva, ktorá vzniká len rôznym spôsobom kladenia a opracovania, inak je materiál rovnaký – smrekovcové drevo.

Čo bolo pri tomto projekte zaujímavé, možno niečím trochu odlišné než iné? Spomeniete si na takýto moment?

Výstavbu si klienti nielen sami organizovali, ale dom i vlastnými rukami stavali, čo sa už dnes môže javiť ako pomerne výnimočné, i keď v našej praxi sa s takýmito šikovnými ľuďmi stretávame. Prvýkrát sme použili zaoblený roh, pre drevostavbu netypický prvok, ale zvládli sme to bez problémov. Čo sa týka tohto detailu, nie je len na efekt – rieši problém rohu, ktorý by pôsobil do ulice tvrdým dojmom, a oblý roh spojuje dve fasády mäkkým prechodom.

Podobné články