Podkrovný byt s komfortom 21. storočia

od micah.grohman

V zanedbanom podkroví bežnej vily z 30-tych rokov v Prahe vznikol usilovnou a precíznou prácou trojice architektov zo štúdia Sborwitz Architekti plne funkčný byt s moderným dizajnom, ktorý očarí a upúta na prvý pohľad.

České štúdio Sborwitz architekti v zložení Michal Sborwitz, Marie Sborwitzová a Karel Prášil stojí za autorstvom úspešného projektu z roku 2011 v Řeporyjách v Prahe. Zámerom majiteľov bolo z 2. poschodia a z podkrovia ich vily vytvoriť samostatný byt v modernom štýle s komfortom 21. storočia. Trojica architektov sa zhostila tohto zámeru pohotovo a, samozrejme, s bravúrnym výsledkom, čoho dôkazom je precízna a veľmi vkusná rekonštrukcia a hlavne nesmierna spokojnosť majiteľov.

Kuchyňa a obývačka v podkroví

Sborwitz architekti sa rozhodli pre umiestnenie kuchyne a obývačky do podkrovnej časti bytu a ostatné miestnosti ako vstupnú halu, spálňu, pracovňu a kúpeľňu s toaletou ponechali na 2. poschodí domu. Do podkrovia vložili blok v tvare hranolu za účelom umiestnenia kuchynskej linky a toalety, čo sa prejavilo aj čiastočne pozmenenou strechou.

Okenné rámy a dvere na terasu sú zaujímavé tmavošedým prevedením, s ktorou dokonale ladí aj zvolená farba na kuchynskej linke a na oceľovom schodisku. Tmavú farbu vyvažuje kombinácia prvkov vyrobených zo smrekového dreva v prírodnom odtieni, ako napríklad blok kuchyne, pracovná doska kuchynskej linky či jedálenský stôl. Zvolenú kombináciu dolaďuje dubová podlaha, mierne stmavená morením, ktorá dominuje vo všetkých miestnostiach bytu, ako aj v kúpeľni a na toalete.

Obývačka je štýlovo rovnako ladená, no oživuje ju moderný krb opäť v tmavošedom prevedení a zaujímavým akcentom v tejto miestnosti je odhalená stena z tehál, na ktorú nadväzuje komín a ktorá opticky spája obytné časti na poschodí a podkroví.

O poschodie nižšie

Minimalistickým schodiskom sa z podkrovia dostávame do vstupnej haly, ktorá umožňuje prístup do jednotlivých miestností a voľne prechádza do pracovne, ktorej dominuje priestranná vstavaná knižnica.

Trojica kreatívnych architektov sa vyhrala i s kúpeľňou, v ktorej zvolili biely vstavaný nábytok v jednoduchých hranatých líniách na pozadí šedej stierky. Hrejivý pocit v kúpeľni dodáva dubová podlaha a nesmie chýbať ani priestranné zrkadlo.

Neodškriepiteľnou zásluhou kreatívnej práce štúdia Sborwitz architekti sa byt v Řeporyjách v Prahe dôkladnou súhrou farieb a materiálov a moderným štýlovým prevedením radí k bytom na pomyselnom výslní na poli súčasného bytového dizajnu.

Noli

Foto: Pavel Mužák

Rozhovor so Sborwitz Architektmi

Tvorili ste projekt v Řeporyjách na zákazku?
Zákazka na realizačný projekt v Řeporyjách bola objednaná na základe štúdie a projektu k stavebnému povoleniu z roku 2008. Všetky stupne (štúdie, projekt k stavebnému povoleniu a realizačný projekt) boli veľmi podrobne konzultované s klientom.

Ktorých miestností sa rekonštrukcia bytu týkala a v čom spočívala?

Pri projekte šlo o prestavbu starého bytu na 2. poschodí a prepojenie s novým podkrovným priestorom. Z priestorových dôvodov bola spálňová a pracovná časť umiestnená na spodné poschodie a obytná zóna s kuchyňou a terasou na horné poschodie. Úplnou rekonštrukciou prešla iba strecha. Fasádneho plášťa, až na malé výnimky, sa rekonštrukcia netýkala.

Ako ste postupovali pri realizácii tohto konkrétneho projektu ohľadom dômyselnej kombinácii materiálov, farieb a povrchov?

Pri realizácii sme postupovali metódou kontrastu materiálov a farieb, napríklad kontrast svetlého dreva a lakovaných elementov, tmavého dreva podlahy, svetlých stien a vstavaného nábytku.

Bola prestavba bytu v Řeporyjách niečím špecifická alebo výnimočná?

Prestavba bytu v Řeporyjách nebola ničím špecifická. Bol to bežný dialóg medzi nami a klientom, ktorý má veľmi podobný vkus ako my, a preto sa výsledok podaril.

V čom sú podľa Vás výhody projektu a v čom spočívajú?

Myslíme si, že výsledok práce potvrdil dôveru klienta v našu prácu a v naše názory. Výhodou bolo, že klient objednal i detaily vstavaného nábytku, a preto je výsledok celistvejší.

Byt je na prvý pohľad harmonický a štýlovo jednotný. Bol to Váš zámer pri realizácii tohto projektu?

Tento postup – harmónia, jednota štýlu – volíme pri našich projektoch často. Je výhodou pracovať s klientom nielen na stavebnej časti projektu, ale podieľať sa i na detailoch nábytku a do istej miery i voľného zariadenia. Potom je výsledok harmonický a štýlovo jednotný. Nie vždy to takto prebieha.

O architektoch

Michal Sborwitz

Michal Sborwitz sa narodil v roku 1944 v Prahe. Vyštudoval na Fakulte architektúry ČVUT, spolupracoval s A. Šrámkovou, ďalej pracoval pre Stredisko pre rozvoj obchodnej siete a pre Krajský projektový ústav. Od roku 1991 po súčasnosť pracuje ako samostatný architekt.

Marie Sborwitzová

Marie Sborwitzová sa narodila v roku 1980 v Českých Budejoviciach. Študovala na Fakulte architektúry ČVUT a od roku 2004 pracuje v ateliéri Sborwitz architekti.

Karel Prášil

Karel Prášil sa narodil v 1981 v Havlíčkovom Brode. Študoval takisto na Fakulte architektúry ČVUT. Absolvoval stáž v ateliéri A. Šrámkovej, neskôr stáž v ateliéri M1 Architekti. Od roku 2009 pracuje v ateliéri Sborwitz architekti.

Podobné články