Čo ak vás vytopia susedia?

od david.m

Niekedy pomôže až anjel strážny

Prasknuté vodovodné potrubie alebo radiátor, deravá hadica od práčky alebo zle vypnutá sprcha u susedov môžu vo vašom byte narobiť poriadne škody. Ak bývate v bytovom dome, príbeh o vytopení ste buď zažili na vlastnej koži alebo vám o ňom niekto porozprával. Škody pritom môžu dosiahnuť až tisícky eur, komplikácie môžu spôsobiť aj stúpačky.

Predstavte si situáciu: po celkovej rekonštrukcii novo kúpeného bytu v staršom bytovom dome u vašej susedy praskne radiátor a voda tečie niekoľko hodín. Vy i susedia ste v práci, katastrofu zistíte až po návrate domov. Napokon sa škoda u vás i u ôsmich ďalších susedov vyšplhá na 30-tisíc eur.

Ako zabrániť ďalším škodám?

Ak rozmýšľate nad tým, čo robiť, ako prvé sa samozrejme treba snažiť zabrániť tomu, aby škoda bola ešte vyššia. Treba zabezpečiť vypnutie centrálneho prívodu vody v bytovom dome, následne volať havarijnú službu a správcu bytového domu. Vodu sa pokúste zachytiť alebo „vysušiť“ a popritom nesmiete zabudnúť na zhotovenie fotografií – tie sú podkladom pre nárokovanie vzniknutej škody v poisťovni. Poistenie nehnuteľnosti a domácnosti by si mal človek zabezpečiť hneď pri kúpe svojho nového bývania. Ako vidno, náhody neovplyvníte, práve preto však ľudia vymysleli poistenie. Škodovú udalosť treba nahlásiť čo možno najskôr od jej vzniku.

Ak nastanú komplikácie

V prípade, ak je u vás potopa, ale u suseda to vyzerá, že je všetko v najlepšom poriadku, môžu nastať komplikácie. Podľa štatistík poisťovní sa aj to stáva často, a to najmä v panelákoch a bytových domoch, kde nie sú dlhé roky vymenené stúpačky. Vtedy je potrebný zásah do stien, a môže sa zistiť, že ide o prasknuté spoločné rozvody bytového domu a teda vinníkom nie je sused. Opravu a údržbu spoločných rozvodov bytového domu zabezpečuje  správca alebo spoločenstvo vlastníkov a aj škodovú udalosť treba riešiť s ním a následne s poisťovňou. Rozhodne sa neodporúča do týchto rozvodov zasahovať. Hľadanie vinníka môže byť pri prasknutých stúpačkách niekedy beh na dlhú trať, keďže môže ísť aj o umiestnenie na najvyššom poschodí a mokro v kúpeľni môžu mať susedia z prízemia.

Škoda môže byť z poistenia preplatená, až keď sa zistí príčina vzniku zatekania, takže celý proces môže v takýchto prípadoch trvať dlhšie, ako keď je jednoznačné, že sa susedovi pokazila práčka, alebo odtok. Ak škodu spôsobila prasknutá spoločná stúpačka bytového domu, jednotliví vlastníci sa môžu rozhodnúť, či škodu nahlásia zo svojho individuálneho poistenia bytu alebo využijú spoločné poistenie bytového domu.

Poistenie na mieru

Poistenie nehnuteľnosti, domácnosti, ale aj chaty a záhrady či poistenie počas výstavby a rekonštrukcie vám na mieru zabezpečí Union poisťovňa, vďaka ktorej pri vás bude v kritických chvíľach stáť anjel strážny. Známy symbol holandskej poisťovne, ktorá má na Slovensku 32 rokov skúseností, ochránil už viac ako 1 milión klientov.  V poisťovni Union si domácnosť a nehnuteľnosť môžete poistiť naraz, pričom poistenie domácnosti vám pomôže aj v prípade vykradnutia, požiaru alebo škôd spôsobených jej obyvateľmi na majetku či zdraví iných osôb. Ak si zvolíte najvyššie krytie poistenia, získate automaticky a zadarmo nové poistenie rizika „Anjel“, ktoré vám zabezpečí  najkomplexnejšie  poistenie pre váš dom alebo byt  na Slovensku. Samozrejme, asistenčné služby sú vám k dispozícií 24 hodín denne.

https://www.union.sk/poistenie-majetku/

Reko z materiálov poisťovne Union
Foto: archív redakcie

Podobné články