„Tradične-netradičný“ dom s horskou panorámou

od david.m

Dom postavený na pozemku v hrebeňoch českých hôr zaujme na prvý pohľad svojou fasádou tmavej farby. Tento dom však okrem zaujímavého vonkajška ponúka dych berúce výhľady na okolitú horskú prírodu.

Dom je postavený na horských hrebeňoch Krušných hôr v obci Mníšek, asi jeden kilometer od nemeckých hraníc, v nadmorskej výške okolo 750 m n. m. Vďaka svojej polohe majú majitelia domu postarané o nádherné výhľady okolitého horského prostredia, čo bolo aj zámerom pri projektovaní tohto domu.

Majitelia zverili stavbu skúsenej dvojici architektov – Jánovi Stempelovi a Janovi Jakubovi Tesařovi zo štúdia Stempel & Tesař architekti – ktorých si vybrali na základe ich portfólia predchádzajúcich projektov a spravili naozaj dobre. „Tradične-netradičný“ dom so sedlovou strechou a tmavou fasádou zaujme zvonka a očarí zvnútra.

Pasívny dom s modernou technológiou

Fasáda domu je z tmavých opaľovaných dosiek, ktoré dosiahli ekologickou metódou bez syntetických náterov. Ekologický prístup je zachovaný v celom koncepte. Dom je pasívny a má minimálnu spotrebu napriek náročným podmienkam horského prostredia. Prispeli k tomu najmä moderné technológie riadeného vetrania, tepelné čerpadlo či inteligentné elektroinštalácie.

Základným predpokladom pre architektov bola racionálna forma domu, ktorá je pre Stempel & Tesař typická. Veľkoformátové presklenie bolo ideálne umiestnené vzhľadom na polohu domu tak, aby boli v zime výhodou. Tento dom je tak dôkazom toho, že aj pasívne domy môžu mať veľkoformátové okná.

Práve priestor okolo posuvných veľkoformátových okien tvorí akési srdce domu. Obývačka aj kuchyňa s jedálňou sú umiestnené tak, aby si majitelia čo najviac „užili“ výhľady na okolitú, ničím nerušenú prírodnú scenériu.

Tmavá zvonka – svetlá zvnútra

Kým dom je zvonka ladený do tmavých až čiernych tónov, zvnútra je, naopak, presvetlený. Biela farba je kombinovaná so svetlým drevom a béžovou podlahou. V týchto svetlých tónoch je ladená aj kuchynská linka, jedáleň s masívnymi stoličkami a veľkorysým stolom a aj priestranná obývačka, v ktorej dominuje vstavaná knižnica.

Architektom Jánovi Stempelovi a Janovi Jakubovi Tesařovi sa podarilo navrhnúť a úspešne zrealizovať projekt pasívneho domu pre náročné podmienky Krušných hôr, pričom dokonale využili polohu stavby, použité technológie a zachovali pritom ekologický prístup, čo sa v tejto dobe nesmierne cení.

Noli
Foto: Filip Šlapal


O projekte
Lokalita:                    Mníšek v Krušných horách
Architekti:                  Stempel & Tesař architekti
Projekt a výstavba: 2014 – 2018
Pozemok:               6 426 m2
Zastavaná plocha: 198 m2
Úžitková plocha:     245 m2


Rozhovor s architektom Janom Jakubom Tesařom

Stretli ste sa v názoroch s majiteľmi pri zadávaní projektu?

Áno, v názoroch sme sa stretli. Vlastne to ani nemôže byť inak, ak má stavba skončiť spokojnosťou na všetkých stranách, čo je naším cieľom.

Táto architektúra domu a celkový koncept bol vaším prínosom alebo majitelia s touto myšlienkou prišli sami?

S ohľadom na okolitú krajinu a typickú architektúru bolo jasné, ako má dom pôsobiť. Majitelia svoje predstavy popísali v nám zadanej úlohy „Môj dom snov“.

Dom má veľa ekologických aj ekonomických benefitov. Bol to zámer, aby bol čo najviac šetrný k prírode a zároveň pasívny?

Áno, bol to zámer. Majiteľ domu je sám špecialista na technológie šetriace životné prostredie.

Bola výstavba projektu v Krušných horách niečím špecifická?

Určite návrh ovplyvnila nadmorská výška a miestne podnebie. Vietor, horské dažde, množstvo snehu – to všetko nás viedlo k návrhu uzatvárateľnej lodžie, ktorá je hlavným motívom stavby.

Farebnosť domu je veľmi zaujímavá. Na základe čoho ste ju vyberali?

Na mieste boli typické stavby natierané volskou krvou, čiže čierne stavby, čo nás inšpirovalo vo farebnosti domu. Drevo je ošetrené ekologickým opaľovaním. Typický odtieň teda zostal, technológia sa zmenila.

Podobné články