Vykurovanie drevom

od david.m

Vybrať krb na základe technických špecifikácií, požiadaviek na výkon a bezpečnosť je neľahká úloha. Ktorá z možností je teda najvhodnejšia? Prinášame vám rady, ako vybrať krb či kachle a aké drevo je vhodné na kúrenie.

Krby a kachle na drevo sú jedným z najobľúbenejších spôsobov, ako dodať vášmu domu „wow“ faktor. Nielenže sú esteticky príťažlivé, ale pri neustále sa zvyšujúcich cenách elektriny a plynu sú vynikajúcou možnosťou vykurovania. Existuje však niekoľko vecí, ktoré je potrebné pred nákupom zvážiť.

Správny výkon

Primeraný výkon kachlí či krbu je veľmi dôležitý. Určuje sa na základe energetickej náročnosti stavby a veľkosti vykurovaného priestoru. Do úvahy je potrebné brať aj to, či bude krb hlavným zdrojom tepla alebo ho budete používať iba príležitostne. „Príliš výkonné kachle môžu dom prehrievať. Znížením prevádzky ale znížite účinnosť spaľovania a zvýšite emisie tuhých častíc. Pri vysokých teplotách využijete maximálnu tepelnú hodnotu dreva, a váš komín bude čistejší,“vysvetľuje Marcela Bínová, odborníčka z oddelenia vykurovania v projektových marketoch Hornbach.

Tepelná pohoda

Ak chcete pomocou krbu váš dom dlhodobo vykurovať alebo dokonca ohrievať vodu, zvoľte zariadenia s teplovodným výmenníkom. V tomto prípade sa časť kachlí používa na priame vykurovanie miestnosti a zvyšok tepla ohrieva úžitkovú vodu. Tieto zariadenia sú ideálne pre napojenie na radiátory či bojler.

Inštalácia a údržba

K inštalácií spravidla potrebujete 4 základné veci: priestor, krbovú vložku/kachle, dymovod a funkčný komín. Bez ohľadu na to, aký typ ohrievača vyberiete, uistite sa, že inštalácia bude realizovaná certifikovaným odborníkom, ktorého práca je v súlade s bezpečnostnými predpismi.

Údržba krbu je veľmi jednoduchá. Dobré je zaobstarať si krbové náradie, ktoré vám prácu uľahčí. „Prvým krokom je vyčistenie krbovej vložky od zvyškov dreva a popolu. Frekvencia závisí od toho, ako často krb používate. Na čistenie môžete použiť špeciálne vysávače, ktorými popol jednoducho vysajete. Následne zo skla odstráňte sadze, buď pomocou špeciálnych prostriedkov alebo saponátovej vody. Nezabúdajte na pravidelné kontroly komínu,“ radí Marcela Bínová.

Aké sú možnosti

  • Otvorené kozuby

Klasické otvorené krby dnes už tak ľahko nenájdete. Je to aj preto, že na vykurovanie celého domu jednoducho nestačia (účinnosť vykurovania je približne 8%). Otvorené krby tiež dovoľovali emisiám prúdenie do miestností, preto ich nahradili moderné uzavreté krby.

  • Krb s krbovou vložkou

Krbové vložky sa bežne používajú pri konverzii otvorených krbov. Tento typ odvedie väčšinu tepla do miestnosti namiesto toho, aby bola odvedená komínom. Ak ste si vybrali krbovú vložku, budete ju musieť obmurovať. „Pre stavbu krbu platia bezpečnostné normy a kontrola kominárom. Počítajte s nehorľavou podlahou, izolačnými prvkami a dostatkom priestoru pre výdych horúceho vzduchu,“ hovorí odborníčka.

  • Krbové kachle

Voľne stojace krbové kachle sú flexibilným variantom. Môžete ich postaviť ku stene, do rohu alebo voľného priestoru. Nezabudnite však dodržať bezpečnostné opatrenia. „Vzdialenosť od horľavých materiálov by mala byť 80 cm. Kachle umiestnite od steny 20 cm a pri podlahe je nutné, aby vždy od vnútorného okraja otvoru ohniska doska prečnievala. Spredu o min. 50 cm a zo strany min. o 30 cm,“ upozorňuje Marcela Bínová.

  • Kachľové pece (hypokausty)

Majú výbornú akumulačnú schopnosť a nízku spotrebu dreva. Teplo odovzdávajú do miestnosti v podobe jemného sálania. Sú ideálnou voľbou pre nízkoenergetické a pasívne domy. Ich stavba je technicky náročná, čo so sebou prináša vyššie finančné náklady.

Výber dreva

Kúriť účinne a výhodne môžete so správnym a kvalitným drevom. Palivové drevo je k dispozícií v mnohých podobách a veľkostiach. „Nie každé palivové drevo prináša rovnaké výsledky. V zásade sa delí na dve kategórie: tvrdé a mäkké drevo. Mäkké drevo ale nie je vhodné na kúrenie, pretože rýchlo horí, tvorí dym a má nízku výhrevnú hodnotu,“ vysvetľuje odborníčka.

Zásoby dreva si spravte ideálne rok dopredu. Drevo môžete kúpiť pripravené na použitie alebo čerstvé. Takéto drevo si ale vyžaduje čo najrýchlejšie spracovanie, aby sa dostatočne vysušilo. Naštiepané drevo uskladnite pod nepremokavú plachtu, nechajte však otvory na vetranie.

Vybrané druhy dreva

  • Dub

Má vysokú výhrevnosť a dlhú dĺžku horenia. Odporúča sa používať v spaľovacích zariadeniach, ktoré slúžia pre profesionálnu výrobu tepla (napr. ústredné kúrenie a kachle, prípadne kachľové pece). Dubové drevo je tiež skvelé na nočné udržiavanie ohňa.

  • Buk

Má vysoký obsah vody, takže musí byť dobre vysušené. Horí pekným plameňom a takmer neiskrí. Okrem toho má mimoriadne vysokú výhrevnú hodnotu. Bukové drevo je veľmi žiadané, preto si zaň priplatíte.

  • Breza

Drevo brezy horí veľmi dobre a málo dymí. Pri horení vytvára romantický modrý oheň, vďaka obsiahnutým éterickým olejom.

  • Smrek

Veľmi ľahko vzplanie, ale tiež rýchlo zhorí. Nie je príliš vhodné pre otvorené krby, pretože veľmi iskrí. Smrekové drevo je v porovnaní s inými druhmi dreva pomerne cenovo výhodné.

  • Topoľ, vŕba, jelša

Ide o rýchlo rastúce stromy s nízkou výhrevnou hodnotou a krátkou dobou horenia. Sú vhodnejšie na podpaľovanie, pretože sa veľmi ľahko rozhoria. Kombinujte ich s ďalšími druhmi tvrdých krbových driev.

Brikety

Drevené brikety sa vyrábajú z recyklovaného drevného odpadu, zlisovaného do požadovaného tvaru. Majú dlhú dobu horenia, vysokú výhrevnosť a sú ekologické. Pri horení zväčšujú objem, preto sa ohnisko nemôže plniť až po okraj. Priemerná vlhkosť približne 10% znižuje riziko usadzovania dechtových nánosov v komíne a dymovode.

Pelety

Drevené pelety sú vyrobené z priemyselných odpadov pri drevovýrobe, majú málo vlhkosti a sú ekologicky nezávadné. „Vykurovanie drevenými peletami je mimoriadne komfortné. Zapaľovanie aj prikladanie je automatické, takže už takmer nemusíte chodiť do kotolne. Výhodou je tiež jednoduché uskladnenie, pretože zaberajú menej priestoru v porovnaní s drevom či briketami,“ dodáva Marcela Bínová.

Reko

Foto: archív firioem a redakcie

Podobné články