Kontaktné zateplenie fasády

od david.m

Izolácia fasády pomáha výrazne ušetriť peniaze, zlepšiť tepelný komfort domu a chrániť životné prostredie znížením spotreby energie. Na trhu nájdete širokú škálu izolačných materiálov, no výber bude závisieť aj od konštrukčných vlastností stavby. Odborník z Hornbachu radí, ako zvoliť vhodný izolačný materiál na fasádu.

Bez ohľadu na to, či staviate nový dom alebo rekonštruujete, vašim cieľom je dosiahnuť dostatočné tepelnoizolačné parametre obálky domu. Aktuálnu požiadavku na novostavby s takmer nulovou potrebou energie vám pomôže dosiahnuť skúsený projektant. Rekonštrukcie sa ale bez zateplenia neobídu. „Cez vonkajšie steny môže v domácnostiach unikať 30 až 40 % tepla. Izolácia fasády významne eliminuje tepelné mosty. Súčasne zníži riziko vzniku plesní, čím pomáha vytvárať zdravé prostredie,“ vysvetľuje Richard Klička, odborník z oddelenia stavebnín v projektových marketoch Hornbach.

Kontaktný tepelnoizolačný systém, známy aj ako ETICS (External Thermal Insulation Composite System), je spôsob ukotvenia izolačného materiálu prichytením priamo na obvodovú stenu. Táto metóda zateplenia je obľúbenejšia aj vďaka cene, ktorá je oproti prevetrávaným fasádam nižšia. Systémy ETICS si vyžadujú aplikáciu štyroch vrstiev – upevnenie podkladu, tepelnoizolačná vrstva, výstužná vrstva a povrchová úprava. Aj keď sa aplikácia jednotlivých vrstiev veľmi nelíši, zásadný rozdiel medzi ETICS systémami spočíva v tepelnoizolačnom materiáli.

S výberom vhodného materiálu vám najlepšie poradí skúsený projektant. Izolačný materiál nevyberajte len na základe tepelnej vodivosti, ale aj podľa ďalších parametrov, ako je pevnosť v tlaku, mechanická odolnosť či protipožiarna ochrana.

Ako hrubú izoláciu potrebujem?

Neexistuje jednoznačne odporúčaná hrúbka tepelnoizolačnej vrstvy. Tento parameter by mal byť vypočítaný na základe tepelnotechnického výpočtu, ktorý berie do úvahy faktory ako lokalita, typ a hrúbka muriva, typ stavby a izolantu, a v neposlednom rade aktuálne normové požiadavky. „Na hrúbke tepelnoizolačného materiálu sa neoplatí šetriť. Ak je izolácia príliš tenká, môže dôjsť k tvorbe plesní a vlhkých fľakov. Priemerná hrúbka izolácie na dosiahnutie normových požiadaviek sa pohybuje okolo 15-20 cm, pri PIR doskách aj menej. Ak vám realizačná firma odporúča hrúbku pod 8 cm, zbystrite pozornosť,“ upozorňuje odborník z Hornbachu.

Vybrané druhy tepelnoizolačných materiálov

  • Fasádny polystyrén

Expandovaný (EPS) polystyrén patrí dlhodobo medzi najobľúbenejšie materiály na zateplenie fasád. Ide o tepelnoizolačné dosky s nízkou nasiakavosťou a vysokou odolnosťou. Stavebník si môže vybrať z dvoch druhov EPS polystyrénu: klasický biely alebo sivý s prímesou grafitu. „Sivý polystyrén dosahuje až o 20 % lepšie tepelnoizolačné vlastnosti pri rovnakej hrúbke ako biely polystyrén. Pri jeho aplikácii je však nevyhnutné dodržať správny postup a použiť iba lepidlá určené na aplikáciu sivých dosiek,“ vysvetľuje Richard Klička.

Ďalšou možnosťou je extrudovaný polystyrén (XPS). Ten je vďaka vysokej tvrdosti vhodný najmä na zateplenie soklov alebo základov domov.

  • Sklená vlna

Má výborné tepelnoizolačné vlastnosti, nízku tepelnú vodivosť a dobre sa s ňou pracuje. Obľúbená je hlavne pri zateplení odvetranej fasády alebo na zateplenie šikmých striech. „Sklená vlna sa zvyčajne pri mechanicky zaťažovaných miestach nepoužíva. Dokonalo sa ale prispôsobí vypĺňanému priestoru, a preto sa často používa pri zateplení povalových priestorov, stropov či vnútorných priečok,“ vysvetľuje Richard Klička.

  • Minerálna vlna

Je vhodná na kontaktnú ale aj odvetranú fasádu. Má nízku tepelnú vodivosť, čo dokáže znížiť tepelné straty až o 50 %. Okrem výbornej tepelnej izolácie zvýši aj akustickú pohodu v interiéri. „Absorpčná schopnosť minerálnej vlny zaistí výbornú ochranu pred hlukom. V porovnaní s penovými materiálmi dokáže zlepšiť nepriezvučnosť obvodových múrov až o 10 dB. Najväčšou prednosťou je výborná požiarna odolnosť,“ hovorí odborník z Hornbachu.

  • PIR dosky (polyisokyanurát)

V súčasnosti ide o izoláciu s najlepšími parametrami dokonca aj pri najmenšej hrúbke. Dosky sa vyrábajú z polyuretánovej peny, a na povrchu sú upravené vrstvou nataveného plastu alebo plechu. Výhodou je nízka hmotnosť, čo znižuje nároky na nosnú konštrukciu. Môžu sa použiť na zateplenie celej obvodovej obálky domu. Najčastejšie sa ale využívajú pri zateplení šikmých a plochých striech, či izolácií drevostavieb. Materiál je odolný voči hubám, chemickým látkam a hlodavcom.

  • Konopná izolácia

Tento 100% prírodný materiál zažíva veľký návrat. Má výborné tepelnoizolačné a akumulačné vlastnosti, dobre reguluje vlhkosť a dlho vydrží. Dodáva sa vo forme flexibilných rohoží, tvrdších dosiek alebo ako konopná plsť. Konopné izolácie si výborne udržiavajú tvar, vďaka čomu nedochádza k sadaniu či tvoreniu nežiaducich dutín. Nevýhodou materiálu je ale vysoká horľavosť (trieda E).

  • Drevovláknitá izolácia

Drevovláknité materiály majú výborné tepelnoizolačné vlastnosti. Patria medzi difúzne otvorené materiály. To znamená, že dovolia domu dýchať a zabránia kondenzovaniu vodných pár. Najvhodnejšia je pri zateplení strešných konštrukcií, či ťažko dostupných miest a škár.

Ako predísť problémom

Zatepľovanie domu so sebou prináša aj zopár rizík. Najčastejším problémom je voľba nesprávneho zatepľovacieho systému a nevhodného materiálu pre danú konštrukciu. Často sa stáva, že v snahe ušetriť peniaze dôjde k použitiu nevhodných lepiacich materiálov, ktoré sú určené napríklad na lepenie obkladov. Pri nesprávne prevedenej aplikácii dôjde časom k uvoľňovaniu materiálu od podkladu a celkovému znehodnoteniu zateplenia.

Dôležitá je aj ochrana pred riasami a plesňami. Fasáda je neustále vystavovaná vplyvom počasia a časom sa na nej vytvoria malé trhliny. Práve tie predstavujú ideálne miesto pre vznik plesní. Nezabúdajte preto na pravidelnú obnovu fasádnych náterov. Vhodné sú hydrofóbne alebo egalizačné nátery, ktorú pomôžu stenám fasády lepšie odvádzať kondenzovanú vodu.

Reko

Foto: archív firiem a redakcie

Podobné články