Strecha musí vydržať dlhé desaťročia

od david.m

Strecha sa často považuje za akúsi pomyselnú korunu domu, ktorá sa veľkou mierou podieľa na výslednom tvare stavby, pričom sa hovorí, že strechu si človek kupuje za život len raz. Aby to naozaj platilo je ale treba pri výbere strechy vsadiť na kvalitu, keďže strešný systém býva neustále vystavovaný tak vplyvu okolitého prostredia, ako aj rozmarom počasia.

Základom pri výbere strešnej krytiny je rozhodnutie o materiáli. Na výber dnes existuje množstvo rôznych krytín, napríklad asfalt, eternit, slama, drevo, plech, betón, či keramika. Rozhodovanie ale nebýva zďaleka jednoduché, keďže každý materiál má rozdielne vlastnosti aj cenníkovú cenu. V konečnom dôsledku vždy hľadáme kompromis medzi kvalitou a našimi finančnými možnosťami. Pre správne rozhodnutie je dôležité poznať základné vlastnosti materiálov a hlavne sa poradiť s odborníkom.

Pri výbere krytiny sa správajte ako skúsený investor

Jedným z hlavných aspektov rozhodovania je v trhovej ekonomike nepochybne cena. Mnohí ľudia sa mylne domnievajú, že cena za novú strechu sa skladá len z obstarávacích nákladov a zabúdajú na budúce náklady spojené s údržbou a opravami. Tak ako pri väčšine tovarov a služieb, aj pri krytinách a strešných systémoch platí, že s cenou by mala rásť aj kvalita. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že čím viac do strechy investujete, tým dlhšie bude vyzerať ako nová a tým dlhšie aj vydrží. Kvalitní výrobcovia preto bežne ponúkajú na krytinu záruku až 33 rokov, avšak životnosť kvalitnej strechy presahuje aj 100 rokov.

Ľahké či ťažké?

Typy krytín môžeme rozdeliť na ľahké a ťažké. Medzi ľahké strešné krytiny patria asfaltové, prípadne bitúmenové krytiny. Sú cenovo dostupné a ľahko sa s nimi manipuluje. Z hľadiska životnosti ale nečakajte žiadne zázraky a pred kúpou sa dobre informujte aj o požiarnej odolnosti týchto krytín. O niečo drahšie, sú plechové krytiny. Sú ľahké a vyznačujú sa pomerne jednoduchou montážou. Pri týchto typoch krytín sa pri niektorých výrobcoch oplatí pozrieť si dĺžku záruky na prehrdzavenie či stálosť povrchovej úpravy. V podobnej cenovej hladine sa pohybujú aj v minulosti často využívané eternitové (vláknocementové) krytiny, ktoré tiež patria medzi ľahšie. Majú dlhú životnosť, sú odolné proti mrazu aj ohňu a sú jednoduché na montáž. Medzi nevýhody patrí vysoká krehkosť, ktorá spôsobuje aj pomerne náročnú opravu.

Cenovo sa na vyššej úrovni pohybujú betónové a keramické krytiny. Oba typy krytín sa vyznačujú dlhou životnosťou, či odolnosťou proti ohňu aj mrazu. Výhodou je aj široká paleta tvarov a farieb. Keramické a betónové krytiny sú ale preferované predovšetkým preto, lebo jednou z úloh krytiny je strechu zaťažiť tak, aby odolala náročným poveternostným podmienkam. Samotné zaťaženie krovu a múrov je ale dôležité konzultovať so statikom. Medzi nevýhody patrí vyššia hmotnosť a v prípade betónových krytín aj strata farebnosti, či usádzanie machov a lišajníkov po dlhšom čase.

Pravidelná údržba

Výber, kúpa a položenie strešnej krytiny je len začiatok. Predpokladajme, že strecha by mala vydržať aspoň 50 rokov. To je ale veľmi dlhý čas, ktorý sa podpíše na nejednom materiáli. Dôležitá je preto kontrola a prípadná údržba. Náročnosť údržby sa pri rôznych materiáloch líši, pričom môžeme skonštatovať, že pri kvalitnej strešnej krytine nároky na údržbu klesajú.

Reko

Foto: archív firiem a redakcie

Podobné články