Záhrada podľa najnovších trendov

od micah.grohman

Dokonalá záhrada je vždy kombináciou viacerých vkusne a efektne využitých prvkov. Neexistuje však presná definícia dokonalej záhrady, každá záhrada je vždy jedinečná, pričom jej vzhľad závisí okrem vkusu majiteľa aj od dispozícii, ktoré záhrada má.

Je obrovský rozdiel, či máte záhradu v kopci alebo na rovine a rovnako zohráva dôležitú úlohu aj typ pôdy. Ak cez pozemok preteká potôčik, naskytnú sa vám zrazu ďalšie možnosti zaujímavých riešení a takto by sme mohli pokračovať. Aby bolo prepojenie s domom funkčné a estetické mali by sme si predom premyslieť záhradný projekt a aké prvky budú jeho súčasťou. Za základne prvky záhradnej architektúry by sme mohli vo všeobecnosti označiť spevnené plochy, ploty, oporné múry, deliace steny, či zvlnenia. 

Pozemok treba najprv ohraničiť

Starým dobrým zvykom býva si pozemok označiť a ohraničiť. Asi najjednoduchšou možnosťou je obohnať pozemok pletivom. Nevýhodou je, že vám každý uvidí do záhrady a povedzme si úprimne, výkvet z hľadiska estetiky to nie je. Samozrejme vždy existuje možnosť vysadenia popínavých rastlín ako napríklad Clematis Viticella, Lonicera Japonica, Aureo Reticulata či Bršelec Popínavý. Nevýhodou tejto jednoduchej a pomerne lacnej kombinácie sú minimálne dva roky čakania, kým rastliny plot obrastú tak, aby bránili výhľadu do záhrady, ale aj nutnosť pravidelnej starostlivosti o ne. Popínavé rastliny sa navyše môžu časom rozrásť až do takých rozmerov, že budú svojou váhou ničiť pletivo.

Pomerne rozšíreným riešením sú betónové ploty. Sú to stĺpiky, medzi ktorými sú uložené betónové dosky so železnou výstužou. Betónové ploty majú vysokú mechanickú odolnosť, sú pomerne trvácne a hlavne vás ochránia pred zrakmi zvedavcov. Na výber pritom budete mať viacero druhov imitujúcich rôzne druhy kameňov, tehál či dreva. Väčšie možnosti pre kreativitu ponúkajú betónové tvárnice. Tie môžete kombinovať s drevom, kovom či iným materiálom, čím získate dizajnovo zaujímavé a farebne pestrejšie riešenia. Počítajte však s tým, že raz za čas bude treba kov pretrieť a drevo nalakovať, inak si s údržbou starosti príliš robiť nemusíte.

Z ekologických variantov dominujú výhradne živé ploty. Sú ale náročné na údržbu a minimálne raz za rok ich treba strihať. „Ideálne je živé ploty ostrihať na prelome augusta a septembra, kedy ešte stále budú mať dostatok času na regeneráciu,“ radí Tomáš Nevečeřal zo spoločnosti Husqvarna. „Bez kvalitných nožníc alebo plotostrihov sa ale nezaobídete a pri strihaní myslite na to, že v živom plote môžu hniezdiť vtáky,“ uzatvára Tomáš Nevečeřal. Trvá niekoľko sezón kým sa živý plot zahustí, no ak sa tak stane, len tak ľahko ho niekto nepreskočí.

Do popredia sa ale dostávajú aj gabiony. Sú to koše z drôtenej tkaniny naplnené kameňom, vytvárajúce priedušné, monolitické konštrukcie, ako sú oporné múry na zadržanie zeme, morské hrádze, obloženia kanálov, obloženia hrádzí. Na pohľad pôsobia moderne a prirodzene. Ich prednosťami sú priepustnosť, prispôsobivosť, odolnosť, ekologickosť a estetickosť no rozhodne nepatria medzi najlacnejšie riešenia. 

Vybudujte chodníčky a cesty

Záhrada nie je len zatrávnená plocha. K domu totiž patria aj príjazdové cesty a chodníky. Tu je najjednoduchším riešením obyčajný betón. Návštevu tým ale neohúrite. Betónovú alternatívu ponúka dlažba alebo betónové platne. „Vo všeobecnosti platí, že hrubšia dlažba sa pokladá na príjazdové cesty, ktoré sú viac mechanicky zaťažované a tenšie platne zas na terasy a chodníky,“ ozrejmuje Aneta Neuschelová zo spoločnosti Premac. Z estetického hľadiska pôsobia platne ucelenejším dojmom avšak dlažba ponúka viac variácií pri pokládke.

V záhradách sa často nachádzajú okrasné trávniky, po ktorých by sa nemalo chodiť. Zaujímavým riešením tu môžu byť takzvané šľapáky, ktorými môžu byť odrezky z guľatiny alebo betónové platne v tvare takýchto tvárnic. Drevo je vždy vkusný doplnok, no vyžaduje si starostlivosť. Na to vždy pri výbere myslite a zvážte, či by nebola pohodlnejšia alternatíva z betónu, ktorá sa väčšinou na nerozoznanie podobá na drevo.

Spevnite svahy

Väčšina slovenských záhrad sa nachádza v kopcovitých terénoch. Svahy však nie sú nevýhodou, ponúkajú úplne nový rozmer pre kreativitu. Úprava terénu je samozrejme náročnejšia, no výsledný efekt bude na nezaplatenie. Možností spevnenia je hneď niekoľko – palisády, ELKO uholníky, svahové tvárnice,  alebo gabiony. Skôr ako sa pustíte do realizácie ktorejkoľvek z možností, vždy pripravte podložie. Návod by mal vždy výrobca v prospekte uvádzať.

Palisády sú jedoduchým, no na pohľad malebným riešením spevnenia svahu. Lemy z palisád sú však výškovo limitované, keďže aspoň tretina dĺžky musí byť v zemi kvôli stabilite. Dôležité je aj škárovanie, kde sa vzhľadom na materiálové a tvarové tolerancie vždy vytvorí škára cca 3 – 5 mm, tá však nijako nebude brániť riadnemu užívaniu a funkcii palisád.

Praktické a rýchle riešenie spevnenia svahu predstavujú ELKO uholníky. Sú cenovo výhodné a dizajnovo atraktívne. Umožňujú vytvoriť opornú stenu v rôznych výškových podmienkach (od 55 do 205 cm) vo veľmi krátkom čase, pričom päť rôznych konštrukčných výškových prvkov dáva dostatok voľnosti pri projektovaní a vyrovnávaní terénnych rozdielov.  Pri výbere sa ale poraďte s predajcom ohľadom lokálnych podmienok, plánovanej výšky a zaťaženia. Podložie vždy nechajte posúdiť statikovi. V opačnom prípade riskujete zosuv pôdy aj s uholníkom. Len najmenší uholník totiž váži 100 kg, kým tie najvyššie môžu vážiť takmer tonu.

Esteticky neuveriteľne zaujímavým riešením sú svahové tvárnice. Umožňujú krásne priestorové riešenia a dokážu efektívne spevniť strmšie svahy, zatiaľ čo postup budovania je jednoduchý a rýchly. Následne vytvárajú členitý a dynamický priestor, ktorý môžete vyplniť hlinou a vysadiť rastlinami, čím premeníte obyčajné oporné múry na okrasné, kvitnúce svahy. Krásnym príkladom je spojenie tvárnic a živého plotu. Okrem spevnenia efektívne zachytávajú prach, dobre tienia, zvyšujú vzdušnú vlhkosť a slúžia aj ako odhlučňovacie bariéry. Z hľadiska údržby ich netreba natierať a v niektorých prípadoch ani strihať a v kombinácii s kvapkovým automatickým zavlažovacím systémom sú prakticky bezúdržbové. „Kvapková závlaha pozostáva z hadičiek uložených pri koreňoch rastlín,“ ozrejmuje Jakub Kirchner, odborník značky Gardena. „Cez drobné dierky v nich sa voda dávkuje rastlinám postupne a presne tam, kde ju potrebujú najviac. Minimalizujú sa tak straty odparovaním ako aj riziko zaparenia listov,“ dodáva Jakub Kirchner. 

Ďalšou pomerne zaujímavou alternatívou sú gabiony. Vďaka priepustnosti sú vhodné na terasovité záhrady, pričom princíp je rovnaký ako terasovité záhrady v Stredomorí. Voda postupne presakuje z najvyšších poschodí na nižšie, čím sa zabezpečí maximálny možný príjem vody pre všetky stupne terasovitých záhrad. Výhodou oproti starovekým riešenia je pevnosť dosiahnutá vďaka kovovým košom.

Pracujte s optickou veľkosťou záhrady

Ak máte väčšiu záhradu skôr na rovine, určite v nej vyniknú prvky ako umelé svahy, zvlnenia alebo vyvýšeniny. Úlohou týchto prvkov je odstrániť monotónnosť. To sa vám môže podariť aj rôznymi predelmi akými môžu byť gabiony, múriky, či živé ploty. Zrkadlá zas priestor opticky zväčšujú. Na veľkosti zrkadla nezáleží, dôležité je, aby ladilo s celkovým dizajnom. Rastlinám zrkadlá vyhovujú vo všeobecnosti, no pri zrkadlách najlepšie vyniknú pestro kvitnúce letničky a trvalky. Pekný efekt môžu vyvolať aj nezvyčajné dekorácie, ako hrdzavý kov. Ak nemáte príliš kyslú pôdu, rastliny sa s hrdzavým železom pomerne dobre znášajú a ešte lepšie kombinujú. 

Juraj Vedej
Foto: archív firiem a redakcie

Podobné články