Ako si zariadiť exteriér domu?

od micah.grohman

Aj na jeseň sa počas slnečných dní dá zvládnuť rekonštrukcia či výstavba domu a práce súvisiace s jeho okolím. Úprava exteriéru domu patrí medzi projekty, ktoré je lepšie premyslieť si vopred a s chladnou hlavou. Alfou a omegou je v tomto prípade najmä výber kvalitnej dlažby, múrov alebo oplotenia. Na čo by ste pri ich výbere nemali zabudnúť?

V prípravnej fáze je dôležité premyslieť si, na čo celý priestor využijete, aké prvky v ňom chcete mať a aký je váš rozpočet. Predpokladom je územný plán, kde máte rozplánovanú celú dispozíciu domu a viete, kde má byť terasa, záhrada, chodník, prípadne príjazdová cesta a oplotenie.  Snažte sa premyslieť si každý krok a v prípade, že potrebujete pomoc odborníka, skúste sa obrátiť aj na architekta. Práve ten vám dokáže pomôcť s plánovaním, vizualizáciou, návrhom rozpočtu a v konečnom dôsledku aj so samotnou realizáciou. Ak dávate prednosť samostatnej príprave, sústreďte sa na čo najpresnejšie plánovanie, meranie a výpočty, aby ste sa vyhli zbytočným chybám a stratám.

Rozpočet

Rozpočet je veľmi dôležitým faktorom pri plánovaní. Dodnes sa možno stretnúť s prípadmi, kedy si ľudia vyberajú najlacnejšie riešenia. Väčšinou to vyplýva len z dôvodu rýchlejšieho ukončenia stavby alebo nedostatočného povedomia o tom, aká má byť kvalitná dlažba a múry. Navyše ak je aj najkvalitnejšia dlažba položená nesprávne, vypomstí sa to v budúcnosti v podobe nákladov na opravu. Šetriť na kvalitných pokladačoch a záležitostiach, ktoré ovplyvnia vzhľad a kvalitu vašej dlažby, sa preto neodporúča. Dôkladným plánovaním prác vopred môžete svoje náklady naopak výrazne optimalizovať. Dlažba nie je vôbec ľahký materiál, takže prevoz z ďalekých oblastí sa môže tiež podpísať pod výslednú cenu pokládky. Vopred si tak zistite dostupnosť jednotlivých druhov vašej preferovanej dlažby v blízkom okolí.

Estetika a dizajn

Každý máme vlastné predstavy o výbere správneho druhu, tvaru a farebného odtieňa dlažby. Niekedy však nie je na škodu nechať si pri výbere poradiť od architekta. Pomoc odborníka je dôležitá, pretože dokáže prispôsobiť výber dlažby okoliu, v ktorom žijete, terénu, ale aj fasáde vášho domu. Ak preferujete rôzne druhy dlažieb, nie je problém ich vkusne nakombinovať aj s inými produktmi, keďže výrobcovia sami tvoria svoju produktovú ponuku do jednotlivých radov, ktoré k sebe prirodzene ladia. Nezabudnite, že v súčasnosti máte možnosť využiť rôzne vzorové plochy, nepreberné množstvo farebných odtieňov, reliéfov, povrchových úprav či grafických vizualizácií. Výrobcovia si uvedomujú vysoký dopyt po množstve farebných a tvarových variácií jednotlivých dlažieb, takže zákazníkom radi vychádzajú v ústrety.

Dlažba pre každého

Niekto rád preferuje funkčné a kvalitné veci, ktoré sú zároveň nenápadné. Ak vyznávate podobné hodnoty, dlažba s klasickým – hladkým povrchom , je pre vás to pravé. Keďže je pevná a robustná, je nielen príjemná na chôdzu, ale väčšinou je aj plne pojazdná pre automobily. Takáto dlažba pôsobí ako elegantný doplnok, ktorý zvýrazní a podčiarkne kontúry vášho domova. Vďaka svojej univerzálnosti  sa hodí ku každému typu domu.

Môžete si však vybrať aj z elegantných druhov dlažby, ktoré okolie vášho domu nielen dotvárajú, ale najmä vylepšujú jeho vzhľad. Na rad tu prichádzajú reliéfové prvky na povrchu, ktoré dlažbe dodávajú zaujímavý dizajn. Takéto dlažby sa skôr hodia na minimalistické novostavby alebo staršie domy s vlastnou históriou a príbehom.  Štruktúrovaný reliéf  pripomína antické časy chrámov a budov, kde sa písala história. Aj váš dom tak môže mať zaujímavý a jedinečný vzhľad.               

Ak považujete terasu za dominantu vašej záhrady, zvoľte si veľkoformátové a okrasné platne. Ich povrch verne stvárňuje rôzne prírodné povrchy.  Na svojej terase tak môžete mať dlažbu s povrchom travertínu, lámaného kameňa alebo dreveného povrchu, ktorý je na nerozoznanie od skutočného dreva. Táto dlažba sa svojou štruktúrou hodí aj k bazénom alebo vysunutým záhradným terasám.  

Farba je dôležitá

Jednotné a prírodné farby travertínu, štiepaného kameňa a dreva, sú reprezentované najmä svetlými odtieňmi béžovej, striebornej alebo antracitovej farby. Tieto farby príjemne a  elegantne dotvoria vaše spevnené  plochy či už na záhrade alebo terasách.           

Dlažbou však môžete aj zaujať. Melírované farebné zmesi, ktoré sú dostupné pri množstve dlažieb, sú toho dôkazom.  Na vytvorenie zaujímavého vzhľadu  si môžete zvoliť melíry magmu, béžovo – mušľovú alebo hnedo – antracitovú.       

Dlažbu môžete vnímať aj ako dôstojný doplnok k vášmu domu. V tom prípade si vyberte z klasických tvarov a základných farieb ako sú strieborná, béžová čierna alebo olivová, ktorá je súčasným trendom.  Tu sa potvrdzuje, že menej je niekedy viac.

Pridajte vhodný plot

Dnes už dávno neplatí, že betónové ploty a múry majú len ochrannú a oddeľovaciu funkciu. Výrobcovia dlažby ich ponúkajú vo svojich produktových portfóliách už dlhú dobu. Exteriér vášho domu tak môže byť celý zladený v jednotnom farebnom štýle. Dlažba, schody ale aj obvodové múry. Váš domov si tak môžete prispôsobiť do najmenších detailov.     

Vrcholom ponuky sú obojstranne štiepané ploty. Takto opracovaný kameň ladí so zaujímavými farebnými odtieňmi, ktoré môžete získať vo variantoch granitu, jury alebo medi. Tieto farby sú veľmi dobre kombinovateľné s takmer všetkými druhmi dlažby a farieb.         

Okrem klasických alpských plotov sú k dispozícií aj plotové systémy s hladkými povrchmi, bočnou fázou a strieškou. Všetky druhy plotov obsahujú niekoľko rozmerov a druhov kociek, z ktorých si môžete vlastný múr vyskladať.     

Bez ohľadu na výber, sú už dnes v ponuke múry nehorľavé, mrazuvzdorné a s nízkou nasiakavosťou. Možnosti výskytu výkvetov sa nedá zbaviť úplne, ale prípravou kvalitného podkladu a pokládkou od majstrov, ich výskyt výrazne obmedzíte.                 

Vaša záhrada však môže byť vnútorne predelená aj živým plotom, ktorý jej dodá neopakovateľný šarm. Pôsobí ako vetrolam a chráni pred prachom a hlukom, čo je významné pre zvýšenie kvality bývania. Jeho nevýhodou je nutnosť pravidelnej starostlivosti. Taktiež mu trvá niekoľko rokov, kým vyrastie a vytvorí živú bariéru.

Reko

Foto: archív firiem a redakcie                                                                           

Podobné články