Ako vybrať vonkajšie žalúzie

od micah.grohman

Vonkajšie žalúzie sú veľmi praktický prvok, ale zorientovať sa v ich ponuke môže byť niekedy náročné. Na čo sa teda pri ich výbere konkrétne zamerať?

Vonkajšie žalúzie slúžia hlavne na ochranu pred slnkom – v lete dokážu znížiť teplotu interiéru až o 10 °C. Preto sa najčastejším materiálom na ich výrobu stal odolný a pevný hliník, ktorý zároveň dobre odráža svetlo. Netradičné drevené žalúzie využívajú termoregulačné vlastností dreva. Užšie lamely pôsobia elegantne na menších oknách, širšie sa využívajú na veľkoformátové okná, vchody na balkón či terasu. Na výber je ručné či motorické ovládanie a ovládať žalúzie je možné aj mobilom.

Chránia aj pred silným vetrom
Vonkajšie žalúzie chránia okná tiež pred vetrom. Napríklad veľmi pevná žalúzia Protal„Žalúzia Protal odolá aj veľmi silnému vetru s rýchlosťou až 88 km/h. Je navyše vybavená dvoma bezpečnostnými prvkami. Prvá poistka zabráni nechcenému vytiahnutiu žalúzie cudzou osobou. Druhá rozpozná prekážku, ktorá sa môže neočakávane objaviť pod lamelami v priebehu sťahovania. Zabráni tým poškodeniu výrobku aj okien a predíde vzniku úrazu,“ dopĺňa Filip Šimara obchodný riaditeľ najväčšieho českého výrobcu tienenia CLIMAX.

Čo znamenajú písmená?
Pri výbere vonkajších žalúzií sa stretnete s označením v tvare písmen. Lamely v tvare Z sa po zatiahnutí zaklapnú do seba a tak cez ne neprejde takmer žiadne svetlo. „Tento typ majú napríklad obľúbené vonkajšie žalúzie Z-90 Noval s plastovým tesnením na presnejšie a tichšie dovretie,“ uvádza Filip Šimara. Žalúzie v tvare C so zaoblenými hranami sa navzájom nedotýkajú a dajú sa naklápať na obe strany. Vonkajšie žalúzie C-80 Vental navyše po vytiahnutí tvoria len malý zväzok lamiel. Typ F má plochejšie zaoblené lamely, T-lamely sa vďaka svojmu hranatému tvaru dobre dovierajú. Viac informácií a inšpirácie nájdete na www.servisclimax.sk.

Reko z materiálov CLIMAX
Foto: CLIMAX

Podobné články