Privítajte jar aranžmánmi z cibuľovín

od micah.grohman

Zima je už za nami a preto je najvyšší čas rozveseliť naše domovy. Vpustite do nich závan jari v podobe nežných cibuľovín!

Cibuľoviny sú prvé kvety, symbolizujúce jar a potešia všetkých nedočkavcov, ktorí si chcú pripomenúť príjemnú atmosféru tohto ročného obdobia. Nie sú to len pestré farby, ale aj vône, ktoré nás potešia v inak pomerne jednotvárnom ročnom období. Cibuľoviny nie sú náročné na pestovanie a starostlivosť, a sú tiež dostatočne odolné. Všetky živiny si totiž berú zo svojich cibuliek a tak potrebujú iba veľmi miernu zálievku. Svoju farebnú šou dokážu rovnako dobre rozohrať vonku v záhradke, ako aj v črepnikových výsadbách na balkóne či pekných aranžmánoch v interiéri. Nádherne sa vynímajú v prútených košíkoch, drevených, hliníkových či kameninových nádobách.

Mnohé jarné cibuľoviny, ako sú narcisy a hyacinty naplnia miestnosť príjemnou vôňou. Pre živé farby môžete zvoliť tulipány a o niečo jemnejšie modrice a snežienky. Všetky sú ľahko dostupné v kvetinárstvach a záhradných centrách. Môžu byť vysadené len pre vás na zakázku, alebo im môžete dať pečať vlastného osobitého štýlu tak, že si vytvoríte svoju vlastnú výsadbu či aranžmán.

S čím ich kombinovať?

Cibuľoviny a na jar kvitnúce hľuznaté rastliny sú skvelými sólistami, krásne však vyniknú aj v spojení s na jar kvitnúcimi krami, napríklad zlatovkou, dulovcom, ríbezľou, prútnatcom, azalkami a rododendronmi. Ideálnou kulisou pre záhon s cibuľovinami bude napríklad živý plot zo vždyzelených drevín. V kvetinových kompozíciách dopĺňajú cibuľoviny aj iné jarné rastlinky ako sú čemerice, zvončeky, skoré azalky, cyklámeny alebo kvitnúce kalanchoe. Ich osvedčenými spoločníkmi sú tiež dvojročné rastliny – nezábudky, sirôtky, cheiranty a sedmokrásky, ktoré môžu vyplniť medzery medzi cibuľovinami a zakryť holú pôdu. Takáto kombinácia je vhodná nielen na záhony, ale aj do nádob.

Cibuľky do skla

Krásnym dekoratívnym riešením je použitie sklenenej nádoby s úzkym hrdlom, do ktorej vložíte primerane veľkú cibuľu, najvhodnejšie sú hyacinty či veľkokveté narcisy. Takto vytvorený aranžmán v nádobe stále rastie  a každý deň tak premieňa svoj vzhľad.

Hladina vody v nádobe by mala byť približne 2 cm pod cibuľou. V tejto časti narastú korene. Vodu treba dolievať opatrne, nie vymieňať. Takto pripravenú nádobu ponechajte na chladnom a tmavom mieste. Keď začnú rásť korienky a objavia sa aj kvetné puky, nádobu preneste do teplejších a svetlejších podmienok, približne do 18 °C. Pri vyšších teplotách budú kvety rýchlo odkvitať. Na urýchlenie použite cibule, ktoré už prešli obdobím chladu (tzv. dormancia) a väčšinou sa objavujú v záhradníctvach a kvetinárstvach už na konci februára. Takýto jednoduchý aranžmán je krásnym doplnkom k slávnostnému prestieraniu.

Andrea Gregorová

Foto: Mgr. Valentína Nídelová, www.atelierpapaver.sk

Podobné články