Záhrada a jesenná údržba

od micah.grohman

Zmyslom jesennej údržby záhrady je pripraviť ju na zimu a tak čo najlepšie ochrániť pred nepriazňou počasia. A nielen to. Dobre zvládnuté jesenné práce sú zároveň skvelou predprípravou na ďalšiu sezónu. Poradíme, ako na to.

Dni sa skracujú, teploty klesajú a spolu so zberom posledného ovocia a zeleniny je potrebné sa postarať i o okrasnú záhradu. Na jeseň sú, zo záhradníckeho hľadiska, dva okruhy činností, do ktorých sa môžete pustiť. Jednak je to príprava záhrady na zimu, kam patrí zazimovanie závlahového systému, jazierka či bazénu a starostlivosť o rastliny a trávnik. Druhým okruhom je výsadba a výsev. Pre výsev nového trávnika alebo dosev zničených plôšok v ňom zvoľte september. Aj výsadbe cibuľovín svedčí september ale i október. Jednoduché pravidlo, do akej hĺbky vysádzať, sa odvíja od veľkosti cibuľky. Uložte ju do raz takej hĺbky, ako je jej priemer.  V prípade prostokorenných a balových stromov je ideálnym časom na výsadbu prelom októbra a novembra. Je vlhkejšie a teploty pre zakorenenie sú priaznivejšie. Doplniť môžete i sortiment ovocných stromov. Cena tých prostokorenných je v porovnaní s tými v kvetináčoch výrazne priaznivejšia.

Pomôžte im prezimovať

Zimnú ochranu v podobe čečiny, suchých rastlinných zvyškov bez semien alebo pohrabaného lístia vyžadujú čerstvo vysadené dvojročky, ako sú napríklad sirôtky, ale i záhonové ruže, pivonky a figovníky. Navrstvite tento materiál na záhony a okolo kmienkov. V tuhých mrazoch pomôže zachrániť figovník obalenie jeho kmeňa a kostrových konárov do hrubej jutoviny. Korunky stromčekových ruží jemne zviažte a následne obaľte jutovinou, čo zabráni snehu polámať ju. Venujte pozornosť i stĺpovitým ihličnanom. Korunu zviažte na niekoľkých miestach, čím zabránite vytváraniu snehových „vankúšov“ a následnému polámaniu.

Ako na okrasné trávy

Okrasné trávy sú dvojakého typu. Stredne vysoké a vysoké trávy pred príchodom snehu zviažte „do stĺpa“. To ochráni rastový vrchol pred snehom a vymrznutím. Zrežte ich až na jar približne koncom marca, tesne pred pučaním, a to hneď nad rastovým vrcholom. Vždyzelené, napríklad ostrica morowova, sa nemusia strihať vôbec.

Bambusy a vždyzelené druhy

Na jeseň, pred zamrznutím pôdy, sa odporúča intenzívne zaliať vždyzelené rastliny.  Patria sem rododendrony, pierisy, aukuby, vavrínovce, mahónie, ale i bambusy. Vodu im ale dožičte aj počas miernych zím. Dopadajúce slniečko a teploty nad nulou totiž vyprovokujú intenzívne vyparovanie vody z rastliny a tú treba doplniť.Bambusy obmieňajú lístky celoročne, no výraznejšie v predjarí. Nadmernému opadu predídete zabalením celej rastliny do tieniacej záhradnej textílie. To ju chráni pred vysušujúcimi vetrami a slnkom.

Trávnik na jeseň

Začiatok jesene je po jari druhé obdobie vhodné pre vertikutáciu. Plytké prerezanie uskutočnite v dvoch na seba kolmých smeroch. Termín vyberte tak, aby sa trávnik do príchodu mrazov celkom zregeneroval.Október je i posledný mesiac pre hnojenie trávnika. Použite hnojivo určené pre toto obdobie. Vďaka nemu steblá spevnejú a stanú sa odolnejšie voči snehu a zime. Koste podľa potreby, čiže na výšku 3 – 4 centimetre a do obdobia, kým teplota neklesne trvalo pod 5 stupňov Celsia. Vtedy tráva prestáva rásť.Vyhrabávajte spadané lístie zo stromov, inak pod ním tráva do jari odumrie.Nezabudnite tiež zazimovať závlahový systém. Vodu z neho vyfúknite pomocou kompresora a vyčistite filter. Ak to nezvládnete sami, včas si objednajte záhradnícky servis. Zabudnutá voda v okruhoch, ak zmrzne, závlahu roztrhá a zničí. 

Vodný prvok, bazén, jazierko

Všeobecne platí, že je potrebné predchádzať zamrznutiu vody v častiach, v ktorých by mohol ľad spôsobiť škody. Ide o potrubia, ventily, čerpadlá a filtráciu. Vodu včas vyfúknite, filtre vyčistite. Čerpadlo a UV lampu schovajte na miesto, kde nemrzne a zimný čas využite na ich údržbu. Záleží však i od toho, kde je technológia umiestnená. U gravitačných filtrácií a filtrácií schovaných v nezamŕzajúcej šachte môžete nechať cirkuláciu zapnutú. Pri zimnej cirkulácii vymeňte filtračné čerpadlo za model s výkonom až o polovicu slabším.Z bazénov sa voda čiastočne vypúšťa, hladinu znížte asi 10 cm pod skimer. Naopak v jazierkach ponechajte všetku vodu. Po prvých mrazoch sa zamerajte na bahenné rastliny. S výnimkou vachty trojlistej odstráňte všetky nadzemné listy a stonky. Zabránite tak ich neželanému hnitiu a klesaniu ku dnu. Dno jazierka vyčistite vysávačom, aby ste predišli rozkladu organickej hmoty. Pri jej tlení totiž vznikajú jedovaté plyny, ktoré zhoršujú kvalitu vody a prezimovanie rýb.V oboch prípadoch pripravte vodnú hladinu tak, aby počas zimy celkom nezamrzla. To umožní priebežnú výmenu plynov z vody do vzduchu a naopak a zabráni poškodeniu stien.  Na výber je niekoľko možností ako na to, napríklad pomocou vzduchového kompresora, polystyrénového plaváku či špeciálneho ohrievača.

Bioodpad vo vašich službách

Obce už dnes umožňujú uloženie bioodpadu zo záhrady, no vy sa tak vzdávate zelenej hmoty, ktorú dokážu pôdne baktérie premeniť na prospešný kompost. Ak ešte nemáte založené kompostovisko, s chuťou do toho. Nájdite preň miesto v polotieni. Nesmie byť vzduchotesný a udržiavajte ho vlhký. Sypte doň hrubšie a tenšie rastlinné časti, suché i zelené. Sem tam priložte i niekoľko lopát ornice. Približne za dva roky je kompost hotový. Čas skrátite použitím špeciálnych kompostovacích baktérií. Bioodpad viete využiť i na založenie kompostovacieho vyvýšeného záhona. Pripravte okraje a položte na terén. Vykopte ornicu a uložte ju na stranu. Do vykopanej časti vhadzujte bioodpad zo záhrady, na spodok hrubšie konáre zo živého plota či ovocných stromov, navrch mäkké lístie, burinu a pokosenú trávu. Navrstvite až nad okraj a zasypte ornicou. Do jari sa všetko mierne zľahne a môžete vysádzať. Takto pripravený záhon je však z hľadiska živín a pestovania najlepší v druhom roku, po ňom môžete proces opakovať.  

Do čista

Keď máte záhradu na zimu pripravenú, očistite, osušte a uložte na suché miesto nástroje i strojových pomocníkov. Aby sa neznížila kapacita akumulátorov, nenechávajte ich v záhradnom domčeku, v ktorom mrzne. Aj kosačka, vertikutátor a iné stroje vyčistite a odložte pripravené na novú sezónu. Nenechávajte v nich olej s benzínom. Na pekný slnečný  a teplý deň si naplánujte očistu spevnených plôch, ako sú terasa a chodníky. Pozornosť venujte i záhradnému nábytku a grilu. Dobrým pomocníkom je tlakový čistič vody. Drevo po vyschnutí ošetrite na to určeným náterom.

Monika Králová

Foto: atelier Flera

Trvalky so zaujímavým, hoci odkvitnutým kvetenstvom, nechajte na stanovišti. Pripravíte si tak nevšedné zimné pohľady. Zhnednuté listy, zvyšky stvolov a kvetov zrežte tesne nad zemou až po mrazoch v predjarí, približne v marci. Nevzhľadné a zahnívajúce časti rastlín, či také, ktoré by sa nadmerne vysemenili, odstráňte už na jeseň.





Podobné články