Premeňte terasu či balkón na exteriérovú izbu!

od micah.grohman

Prepojenie obytného priestoru s exteriérom patrí k základným atribútom kvalitného a zdravého bývania. Tí šťastnejší majú k dispozícii veľkú terasu, iní sa musia uspokojiť s malým balkónom. V každom prípade, každý exteriérový priestor je možné s trochou fantázie premeniť na oddychovú zónu.

Po dňoch plných práce a zhonu môžu byť pokojné chvíle strávené na čerstvom vzduchu so šálkou kávy či pohárikom vína skutočným balzamom na dušu. Posedenie na balkóne alebo na terase pritom prináša výhodu bezprostredného prepojenia s vymoženosťami bytu, ktoré tu sú k dispozícii, či už ide o vybavenie kuchyne, toaletu, vodu, elektrinu a podobne. Balkón alebo terasa tak ponúkajú kompletný komfort domova a sezónne môžu slúžiť doslova ako exteriérová izba.

Súkromie v závetrí

Aby balkón či terasa mohli plnohodnotne plniť svoju úlohu, mali by poskytovať vhodné klimatické podmienky a tiež dostatočné súkromie. Prvým krokom pri zobytňovaní balkóna alebo terasy, by preto malo byť vyhodnotenie situácie – či nie je potrebné použiť zásteny, alebo inštalovať tieniace prvky. Ideálne je siahnuť po takých prvkoch, ktoré sú dostatočne flexibilné, aby vedeli reagovať na zmeny počasia. Pokiaľ ide o tienenie, túto úlohu môže plniť slnečník, markíza, pergola, prípadne nastaviteľné slnolamy, či posuvné panely.

Zasklenie predlží sezónu

Veľmi rozšírenou úpravou balkónov je ich dodatočné zasklenie. Okrem predĺženia sezóny, kedy balkón môžete využívať na relax, veľkým prínosom dodatočného zasklenia je zlepšenie hospodárenia s teplom v byte. Zasklenie tiež obmedzuje vniknutiu prachu či exhalátov a vytvára protihlukovú bariéru. Bytom na prízemiach a nižších podlažiach poskytuje vyššiu bezpečnosť pred vlámaním. Z hľadiska využitia balkóna v letnom období je ideálnym riešením voľba takej konštrukcie, pri ktorej sa celá zasklená plocha môže zložiť alebo zasunúť k stene. V čase príjemného letného počasia tak môžeme bariéru celkom odstrániť a kontakt s exteriérom zostane neporušený.

Praktické a pohodlné zariadenie

Využiteľnosť exteriérového priestoru ovplyvňuje zvolené zariadenie. Pokiaľ máte dostatok miesta, vítaná je možnosť vytvoriť priestor pre stolovanie. V každom prípade, nemalo by tu chýbať pohodlné sedenie, či už na stoličkách alebo laviciach. Chýbajúci stôl môže nahradiť rozšírený parapet okna alebo výklopný stolík. Rozhodnúť sa môžete medzi masívnym stabilným zariadením, ktoré dokáže odolávať počasiu po celý rok alebo ľahším skladacím stolom a stoličkami, ktoré je možné mimo sezóny uskladniť jednoducho a bez veľkých priestorových nárokov. Medzi obľúbené kusy exteriérového nábytku patria aj ležadlá alebo hojdačky. Na trhu nájdete napríklad aj veľké exteriérové sedačky a postele s baldachýnom. V súčasnosti môžeme pozorovať trend zariaďovať balkóny viac ako interiérovú miestnosť. Do hry tak vstupujú aj textílie – koberce, čalúnené epedy, vankúšiky dokonca i koberce alebo závesy.

Nezabudnite na svetlo

Myslieť treba ja na spôsob osvetlenia vo večerných hodinách. Využiť môžete sviečky, lampáše, nástenné lampy, či svetelné reťaze – čokoľvek, čo vám pomôže dotvoriť príjemnú atmosféru pre večerné posedenie na balkóne. Siahnuť môžete aj po solárnych lampách, ktoré sa dajú zapichnúť do kvetináča. Kvôli svojmu slabému jasu však poslúžia len ako orientačné osvetlenie na zvýšenie bezpečnosti.

Sezóna grilovania

Terasa či balkón v bezprostrednej nadväznosti na interiér prináša výhodu prepojenia exteriéru s vymoženosťami interiéru, ako je dostupnosť elektriny, vody či kuchyne. Môžete si tak na terase či balkóne veľmi komfortne pripraviť občerstvenie. Vítaným zariadením je aj gril, na ktorom môžete pripraviť chutné jedlo. Pokiaľ však bývate v bytovom dome, tak na drevené uhlie určite zabudnite. I keď samotná vôňa jedla môže na okolie pôsobiť provokatívne, skutočným problémom je dym z otvoreného ohňa. V takomto prípade je lepšou alternatívou gril elektrický a jedlo si môžete na balkón priniesť aj z kuchyne.    

Zeleň nesmie chýbať

Na žiadnom balkóne alebo terase by nemala chýbať zeleň. Balkónové rastliny pritom majú hneď dvojaký relaxačný účel – na jednej strane priestor skrášľujú a prinášajú kontakt s prírodou, na druhej strane starostlivosť o nich predstavuje príjemnú formu aktívneho oddychu. Niekto dá prednosť trvalej zeleni, iný siahnu po letných kvitnúcich kvetoch. Za pokus rozhodne stojí aj dopestovať si tu vlastnú zeleninu, jahody alebo aspoň bylinky.Aby ste neukrajovali z výmery balkónu, môžete kvetináče umiestniť do police na stene, upevniť na hákoch na zábradlí, alebo v prípade lodžií zavesiť zo stropu. Pri väčších otvorených terasách je veľmi príjemným riešením pergola, ktorá vytvorí oporu ťahavým rastlinám a tie počas horúcich letných dní poskytnú príjemný tieň. Veľmi trendové sú v súčasnosti napríklad aj vertikálne záhrady, ktoré je možné pomerne jednoducho zrealizovať aj svojpomocne.

Ing. arch. Anna Palfiová

Foto: archív firiem a redakcie

Podobné články