Trendy v záhradnom dizajne

od micah.grohman

Tak ako každý rok i ten minulý priniesol do sveta záhradnej architektúry novinky a trendy, ktoré obohatili svet záhradného dizajnu a spestria nadchádzajúcu sezónu. Poďte sa po dlhej a vyčerpávajúcej zime pozrieť do sveta kreatívne stvárnených záhrad a nechajte sa inšpirovať aktuálnymi trendmi.

Nové trendy vo svete záhradneho dizajnu ovplyvňujú stvárnenie širokej palety prvkov, ktoré sa snažia spríjemniť, predĺžiť a obohatiť chvíle strávené v prírode – záhrade.

Pozitívne farby

Už uplynulé roky sa niesli v znamení výrazných farebných kreácií, či už na pôde záhradných stavieb, doplnkov či rastlinných paliet. V kompozíciách dlho kraľovala fialová farba, ktorá v záhradách vytvárala pokojnú a neutrálnu náladu. V súčasnosti sa s obľubou používa oranžová a žltá farba a ich odtiene. Vnášajú do záhrady teplý, letný, pozitívny pocit. Použitiu smelých a výrazných farieb sa nemusíme obávať. Môžeme ich aplikovať na nudných povrchoch múrikov, záhradných doplnkov a samozrejme pomocou kvitnúcich rastlín.

Lúka za oknami

Mnohé minuloročné výstavné záhrady využili melancholický, jemný charakter lúčnych kvetov a vytvorili prirodzené a organické vyzerajúce krajinky. Prirodzené „lúčne“ zoskupenia okrasných tráv a trvaliek dokážu sprírodniť aj strohé línie moderných záhradných kompozícií a vniesť do nich romantickosť a jemnosť. Bonusom je farebná premenlivosť, dynamika a nenáročnosť údržby.

Používanie prírodných materiálov

Po rokoch materiálového minimalizmu si návrhári všímajú obnovený záujem zákazníkov o prirodzené materiály ako sú kameň či drevo. Klienti sa odvracajú od moderných a čistých materiálov k k tradičným a uplatňujú ich nielen pri výbere dlažieb a obkladov, ale i doplnkov či nábytku. Túžba po organických a prirodzených materiáloch vracajú na scénu patinu, autentickosť a reálnosť. Veľakrát sa to deje v eklektickom mixe s modernými prvkami.

Vzostup umelého trávnika

Napriek sporu o jeho vplyve na životné prostredie, používanie umelého trávnika je čoraz ďalej menším tabu. Je to aj vďaka jeho zdokonalenému – prirodzenému vzhľadu. Jeho atraktivita rastie hlavne pri malých plochách, kde sa majitelia nechcú zaťažovať náročnou údržbou. Pri detských ihriskách je nenahraditeľným funkčným, ale i hygienickým prvkom. A ak odrátame pravidelné hnojenie, kosenie a závlahu, ekologický rozmer (uhlíková stopa spojená s výrobou produktu) prestáva byť až takým ťaživým faktorom.

Jedlé záhrady

Úžitkové záhrady znovu zaujímajú svoju stratenú pozíciu na poli záhradnej architektúry. Veď kto už by dnes povedal, že zeleninová záhrada  so svojou krásou nedokáže konkurovať okrasnej záhrade. Zelenina a ovocie v hocakej podobe sú znova atraktívnou súčasťou našich záhrad. Nemali by sme sa ochudobňovať o možnosť svojpomocného dopestovania si vlastnej úrody. Samozrejme v merítku a množstve, ktoré nám kapacitne vyhovuje. Vďaka vyvýšeným záhončekom, či jednoduchým skleníkom z polykarbonátu je pestovanie možné aj tam, kde by sme s tým doteraz nerátali. Záleží len na nás a prekonaní predsudkov a lenivosti.

Život do záhrady  sa vracia

Kurín, včelín, zajace, operence, psy, mačky, kozy, ovce – život v záhrade je znovu v kurze. A to nielen pre úžitkovú hodnotu chovaných zvierat.  Ide o radosť z chovu, radosť z pozitívnej energie, ktorou nás zvieratá pri každodennom kontakte častujú. Nič čo by nám bolo cudzie, len akosi sme na ten pocit zabudli. Na vážky sme v uplynulých desaťročiach totiž kládli iba výnosy, efektivitu chovu či náš čas.  Radosť išla bokom. Pokorné správcovstvo prírody je však znovu v kurze, tešme sa na nové chovateľské zážitky.

Mišmaš

Urputné pridržiavanie sa určitému záhradnému štýlu je passé. Miešanie starého s novým je trendy nielen v interiéri, ale i v exteriéri. Mnohí, svetovo uznávaní  záhradný architekti lámu tabu vo svojich kreáciách a miešajú nielen starý nábytok s novým, ale veľakrát aj jeden štýl s druhým. Na domácej pôde síce s podobným prístupom máme bohaté skúsenosti, namiešať však harmonický a presvedčivý mix z moderného a tradičného si vyžaduje kreativitu a dobrý vkus.

Inteligentné systémy v záhrade

Nielen v rodinných domoch, ale aj v záhradách pomaly nastupuje éra automatizácie. Prvou lastovičkou boli automatické závlahové systémy, o  výhodách ktorých sa nebudeme bližšie rozpisovať. Súčasným trendom kraľujú automatické kosačky. Investičné náklady na kúpu  kvalitných produktov nie sú síce zanedbateľné, komfort, ktorý však ponúkajú je však na nezaplatenie. Benefitom popri bezstarostnom kosení sú zdravé a husté trávnikové porasty. Nesmieme však zabúdať ani na celkom  podceňovanú výhodu, tj. odpadá nakladanie s pokosenou trávou – odvoz, prípadne náročné kompostovanie.

Oslava regionalizmu

Hyperlokalizmus je súčasťou trendu, s ktorým prišla návrhárka Susan Cohan z New Jersey. Trend uprednostňuje  použitie materiálov a rastlín z miestnych zdrojov. Pri výsadbách sa používajú pôvodné rastlinné druhy, z materiálov sa preferujú tie, ktoré sú vyťažené a spracované v blízkom okolí realizácie. Trend si rád tyká i s recykláciou materiálov a neváha pretvárať staré na nové. Návrhárskou výzvou, ako hovorí autorka konceptu, je nájsť rovnováhu medzi prírodnými prvkami a potrebami človeka. Odpoveď na túto výzvu dnes je regionálne zameraný dizajn.

Ing. Zoltán Nagy, záhradný architekt

Foto: Grand Garden, Giardina Zürich a archív redakcie

Podobné články