Úsporné bývanie je nutnosť, nie možnosť

od micah.grohman

Ku konca roka sa treba pripraviť na dve veľké zmeny, ktoré čakajú oblasť stavebníctva a bývania od januára 2016. Po prvé: do platnosti vstupuje nová tepelnotechnická norma, ktorá sprísňuje podmienky na zatepľovanie budov. Druhou zmenou sú štátne dotácie, ktoré sú určené na obnovu rodinných domov. Úspora energie pri bývaní je konečne vnímaná tak, ako to má byť: ako priorita.

Norma a dotácie na obnovu sú odpoveďou na európsku iniciatívu 20 – 20 – 20, ktorej cieľom je do roku 2020 znížiť spotrebu energie o 20 percent. Príklady nulových domov (domov, ktoré sú schopné vyprodukovať dostatok energie pre vlastnú spotrebu) zo zahraničia ukazujú, že je možné bývať aj tak, že nespotrebujeme žiadnu energiu, poprípade jej náš dom dokonca vyrobí viac, než jej spotrebuje. Pre väčšinu obyvateľstva sú však mnohé najmodernejšie riešenia, s pomocou ktorých je takýto stav možné dosiahnuť, stále cenovo nedostupné. „Jedným z riešení sú aj štátne dotácie, vďaka ktorým môžu majitelia starších rodinných domov získať podporu až v hodnote 6500 eur,“ hovorí Alexander Prizemin zo spoločnosti Isover. Dodáva, že jednou z podmienok pre získanie dotácie je spolupráca s licencovanými spoločnosťami.

Ako funguje úsporné bývanie
Dobrou správou je, že už aj na Slovensku existujú príklady naozaj úsporného bývania. „Jedným z nich je napríklad prvý pasívny bytový dom na Slovensku Zelené átrium v Trnave,“ hovorí odborník. Spotreba tejto budovy je menej ako 15 kilowatthodín na meter štvorcový za rok pri zachovaní maximálneho komfortu pre obyvateľov. Budova bola skolaudovaná počas jari 2015 a má za sebou prvú skúšku v podobe extrémnych letných horúčav, ktoré tento rok počas leta sužovali celé Slovensko. „Výsledky našich meraní teploty v bytoch počas extrémne teplých dní dopadli nad očakávania. Kým vonku ukazoval teplomer až 35 °C, v bytoch sme namerali teplotu 23 stupňov. Rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou bol teda 12 stupňov. Podotýkam, že bez použitia  klimatizácie. Tá je totiž na spotrebu energie extrémne náročná.“ Ako je to možné? Autor projektu, architekt Miroslav Marko, si dal od začiatku výstavby záležať na úsporných riešeniach. Od kvalitnej izolácie, tienenie až po sálavé chladenie a vetranie s rekuperáciou. „Práve vetracia jednotka zabezpečila, že si ľudia mohli intenzívne byt prevetrať v nočných hodinách, kedy je teplota nižšia. A to bez rušenia hlukom z ulice,“ vysvetľuje architekt a autor stavby Miroslav Marko. „Sálavé chladenie, ktoré zabezpečujú energetické pilóty a studňa, bude stáť na jeden byt do 30 eur za sezónu,“ dodáva architekt. Základom stálej teploty sú aj kvalitné exteriérové žalúzie a inovatívne zateplenie, ktoré dokáže minimalizovať prehrievanie budovy.

Šetrenie, ktoré dáva zmysel
Dobrých príkladov by sme samozrejme mohli nájsť viacero. Podstatné však je, že každý úsporný dom prestavuje pre svojho majiteľa veľkú výhodu pri platení faktúr, ale aj pri šetrení životného prostredia. Využívanie alternatívnych zdrojov energie je však nadstavba. Inštalácií solárnych panelov by mala predchádzať dôkladná obnova domu. „Zateplenie predstavuje základ pri akomkoľvek bývaní, bez neho totiž nie je možné udržať v stavbe stálu teplotu a minúť menej energie,“ hovorí Alexander Prizemin. Ak teda chcete byť zodpovední, mali by ste sa riadiť základnými pravidlami. Novostavbu by ste mali stavať tak, aby ste mali dostatok svetla a slnečného žiarenia, ktoré dokáže eliminovať potrebu vykurovania v zime. Zároveň by ste mali mať k dispozícii kvalitný tieniaci systém, ktorý ochráni podľa možností čo najväčšiu časť vašej najslnečnejšej fasády pred slnkom v lete. Ani ten najlepšie zateplený dom nemá bez tienenia šancu proti prehrievaniu. Ďalším krokom je už spomínané zateplenie. „Nová norma zdvojnásobuje hrúbku zateplenia, no nemusí to byť vždy tak. Treba si v princípe všímať lambdu λ – hodnotu súčiniteľa tepelnej vodivosti. Čím je jej hodnota nižšia, tým lepšie by mala izolácia chrániť. V podstate platí, že čím nižšia lambda, tým menšia hrúbka izolácie,“ dopĺňa odborník. Zdá sa, že rok 2016 bude pre úsporné bývanie na Slovensku významným rokom. Ak máte záujem bývať kvalitne a platiť menšie účty, teraz je ten správny čas to zmeniť.

Reko

Foto: archív firiem a redakcie

Podobné články