Šetriť na kúrení sa dá aj pri zachovaní tepelnej pohody

od micah.grohman

Dlhodobo rastúce ceny plynu a energií nás nútia s teplom narábať čoraz úspornejšie. Našťastie dnes už existuje viacero efektívnych spôsobov, ako na prevádzkových nákladoch domu ušetriť.

 

Zateplenie budovy je dnes považované za štandard a aj mnohé staršie budovy sa preto v rámci rekonštrukcií, či revitalizácii zatepľujú. Materiálových alternatív je viacero a to od EPS a minerálnej vlny, cez polyuretán, fenolovú vlnu, či penové sklo, až po ovčiu vlnu alebo slamu. Ak staviate dom, môžete si stavbu uľahčiť tehlami, ktoré majú už priamo dutiny vyplnené minerálnou vlnou a potom už dodatočné zateplenie riešiť nemusíte. 

Ak plánujete zatepliť obvodové steny budovy, budete stáť aj pred rozhodnutím o výbere fasádneho systému. Popri klasických kontaktných fasádach sa ale do módy dostávajú aj fasády odvetrávané. „Na rozdiel od klasicky zateplených fasád je pri prevetrávaných fasádach vytvorená vzduchová medzera medzi obvodovou stenou, respektíve izoláciou a fasádnymi platňami,“ vysvetľuje Michal Dobrovodský, produktový manažér značky Argeton. „Táto vzduchová medzera umožňuje prúdeniu vzduchu a zabezpečuje trvalé odvádzanie vlhkosti, čo umožňuje maximálne využitie vlastností tepelnej izolácie,“ dodáva. Pre dokonalé odizolovanie domu je ale potrebné investovať aj do okien a dverí. Práve tadiaľto môže dochádzať k výrazným únikom tepla.

Rekuperácia

K dokonale izolovanému interiéru rozhodne patrí rekuperácia. Vďaka rekuperácii dokážete totiž vetrať bez otvorenia okien, či dverí a interiér tak ostáva dokonale izolovaný, bez zbytočných únikov tepla. S rekuperáciou treba počítať už pri stavbe, inak môže byť inštalácia neuveriteľne náročná a často aj nemožná. Výmena vzduchu prebieha cez výmenník, v ktorom vzduch odvádzaný z miestnosti odovzdáva svoju tepelnú energiu vzduchu prichádzajúcemu zvonku, pri minimálnych tepelných stratách. Rekuperačné systémy bývajú navyše vybavené filtráciou schopnou zachytávať prach, peľ, či iné nečistoty a alergény, ktoré vnikajú do interiéru pri klasickom vetraní oknami.

Vykurovacie sústavy

Moderné technológie ale ponúkajú viacero ďalších vychytávok, ktorých cieľom je znižovať náklady na tepelnú pohodu v domácnosti. Postupne sa tak prechádza od vysokoteplotných na nízkoteplotné systémy, ktoré majú výrazne vyššiu účinnosť. Medzi bežné riešenia v rodinných domoch patria kondenzačné kotly a podlahové, či stenové vykurovacie systémy. Tieto sálavé vykurovacie systémy dokážu poskytnúť rovnomernú teplotu v celej miestnosti, čo môže byť v zime na nezaplatenie. Samozrejme svoju dobu nezaspali ani radiátory a tak sú okrem článkových na výber aj panelové, rúrkové, či konvektory.

Maximálne využitie potenciálu vykurovacích sústav ale umožňuje až ich vhodná regulácia. Tá môže prebiehať v závislosti od vnútornej alebo vonkajšej teploty. Častejšie sa využíva regulácia na základe vnútornej teploty, kde sa v každej miestnosti nastavuje teplota individuálne na každom vykurovacom telese. Tento typ regulácie sa označuje aj ako zónová, keďže je budova rozčlená na jednotlivé zóny. V každej zóne, respektíve miestnosti si môžete zvoliť čas kúrenia aj teplotu. Pri modernejších kotloch sa využíva ekvitermická regulácia, ktorá umožňuje reguláciu výkonu zdroja tepla v závislosti od vonkajšej teploty a teploty vody vracajúcej sa do výmenníka.

Využitie alternatívnych zdrojov energie

Šetreniu na kúrení môže výrazne pomôcť aj zapojenie obnoviteľných zdrojov do systému. Asi najvyužívanejšie je Slnko. Ak máte veľké a dobre izolované okná orientované na južnú stranu, dokážu vám slnečné lúče príjemne vyhriať izbu aj bez dodatočného kúrenia. Technológia samozrejme umožňuje aj efektívnejšie využitie slnečných lúčov a to pri solárnych paneloch na ohrev vody, alebo pri fotovoltike na výrobu elektrickej energie, s ktorou môžete ďalej pracovať pri ohreve vody a vykurovaní. „Aj keď fotovoltické systémy, vzhľadom na svoje fyzikálne charakteristiky, nie sú úplne najvhodnejšie na pokrývanie spotreby energie pri vykurovaní, pri ich vhodnom nastavení a regulácii je možné ich úspešne využiť na ohrev teplej pitnej vody (TPV). Pri priemernej domácnosti žijúcej v rodinnom dome, ktorá si ohrieva TPV pomocou elektriny, sa jedná o spotrebu okolo 1,500 kWh, čo predstavuje asi 200 eur ročne. Táto položka nebude klesať ani pri neustálom znižovaní energetickej náročnosti budov, ale naopak jej podiel na celkovej spotrebe energie budovy bude v percentuálnom vyjadrení rásť,“ hovorí Ján Karaba, člen výkonného výboru Slovenskej asociácie fotovoltiky a OZE.

Okrem solárnych kolektorov a fotovoltiky môžete využívať na získavanie energie aj kotle na biomasu, veterné turbíny, či tepelné čerpadlá, ktoré využívajú teplo prostredia. Využitie alternatívnych zdrojov energie si bude vyžadovať vyššiu vstupnú investíciu, no tá sa vám môže vrátiť už v priebehu niekoľkých rokov, v závislosti od systému, ktorý si vyberiete.

Možností ako ušetriť na kúrení a energiách je viacero, no nie všetky môžu byť vhodné pre konkrétnu stavbu. Veľkú úlohu zohráva región, podložie, orientácia na svetové strany, či v neposlednom rade aj finančné možnosti investora. Nároky na znižovanie spotreby energií však budú čoraz viac rásť, a je preto dôležité sa pripraviť. Vaše možnosti konzultujte vždy s odborníkmi, ktorí trh aj technológie poznajú a vedia vás lepšie usmerniť. 

Ing. Juraj Vedej

Foto: archív firiem a redakcie

Podobné články