Okná – investícia do budúcnosti

od micah.grohman

Výber okien do nového či zrekonštruovaného príbytku je pre nejedného z nás zdĺhavý proces. Keďže ide o investíciu do budúcnosti, navyše dosť nákladnú, berieme do úvahy každý jeden detail. Okrem toho, že správne okno musí spĺňať nemálo kritérií týkajúcich sa napríklad tepelnoizolačných či zvukových vlastností, dôležité je, aby zapadlo do štýlu domu.

Výrobcovia v súčasnosti ponúkajú širokú škálu rôznych druhov okien, najrozmanitejšie značky a v neposlednom rade rozličné cenové relácie. Okná nielenže dokresľujú vzhľad nášho príbytku, ale taktiež osvetľujú vnútorné priestory, ovplyvňujú výmenu vzduchu a obmedzujú hluk, zároveň prispievajú ku kvalitnému zabezpečeniu domu. A v neposlednom rade dokážu ušetriť nemálo energií. „Obecne platí, že čím nižšia Uw (= hodnota celkového prestupu tepla otvorovou výplňou), tým viac domácnosť ušetrí. Jednoznačne možno povedať, že vhodne zvolenými otvorovými prvkami možno ušetriť až 30 % nákladov za energie,“ vysvetľuje Antonín Doboš, odborník z RI Okná.

Veľa môže napovedať práve profil okna. Kedysi boli iba trojkomorové, v súčasnosti sú k dispozícii päť- či až osemkomorové. Komory slúžia na zamedzenie úniku tepla z vykurovaných priestorov. Nie vždy ale platí, že čím viac komôr, tým lepšie. „Záleží aj na veľkosti jednotlivých komôr, ktorých šírka by mala byť okolo 5 mm. A tak skôr ako sedem- a osemkomorové profily s tenkými komorami sa odporúčajú síce ´len´ päť- až šesťkomorové profily, ale so širšími komorami. Preto je dôležitejším aspektom pri výbere stavebná hĺbka a tepelná priestupnosť rámu. Alebo inými slovami povedané – až rám so svojou minimálnou tepelnou priestupnosťou a vhodne zvolenou kombináciou skla vedie k optimálnemu výsledku otvorovej výplne,“ pokračuje Doboš.

Z hľadiska typu okien ponúka trh tri základné druhy – plastové, drevené, hliníkové. Ak ani jeden z týchto druhov neulahodil vašim predstavám, správnou voľbou môže byť kombinácia jednotlivých materiálov. 

Plastové okná číslom jeden

Plastové okná patria dlhodobo k najvyhľadávanejšiemu typu okien. Potvrdzuje to aj odborník. „Dôvod je jednoduchý, plastové okná sú ´historickou náhradou´ dreva so zachovaním mnohých funkčných výhod tohto prírodného materiálu, najmä tepelnoizolačných a konštrukčných riešení v kontexte s veľmi priaznivou cenou. Plastové okná navyše kladú relatívne malé nároky na ich údržbu,“ konštatuje Doboš.

Majitelia nehnuteľností tak ocenia najmä ich príjemný dizajn a celkovú jednoduchosť, ktorou tieto okná už na prvý pohľad pôsobia. V prospech nich hovorí aj cena, keďže sú lacnejšie ako hliníkové či drevené. Za hlavné benefity možno považovať taktiež dlhú životnosť, protihlukové a tepelnoizolačné vlastnosti. Rodinný rozpočet tak neutrpí zbytočne vysoké straty na energiách. Plastové okná sa udomácnili na rodinných domoch, bytovkách, ale vidieť ich môžeme aj na veľkých administratívnych budovách. Pokiaľ ide o údržbu, tieto okná netreba lakovať ani maľovať a vrásky vám nebude robiť ani hrdzavenie. Stačí ak raz do roka premažete ich obvodové kovanie, prípadne dotiahnete uvoľnené kľučky a úchyty.

Iste ste neraz počuli, že plastové okná – ako aj ich konkurenti – sú investíciou do budúcnosti. Ich životnosť sa pohybuje v desaťročiach. Samozrejme, dôležitý je najmä proces montáže okien. Nedodržanie pracovných postupov môže viesť k poškodeniu či úplnému zničeniu okna vo veľmi krátkom čase. Aj preto je najlepšie zveriť sa do rúk profesionálov. V prípade, že montáž prebehne bez problémov a šetrne s nimi zaobchádzate, do plastových okien investujete možno len jediný raz za život a nebudete mať dôvod na nespokojnosť.

Navyše súčasné plastové okná rúcajú predstavy o typických bielych jednoduchých oknách. Trh sa výrazne rozrástol a ponúka bohatú variabilitu vzorov a farieb. Za svoju, možno netradičnú predstavu, si síce budete musieť priplatiť, vaša dlhoročná spokojnosť je však na nezaplatenie. Ak sa teda napokon rozhodnete pre plastové okná, myslite na častejšie a správne vetranie, aby ste zabránili vlhkosti a vzniku plesní v domácnosti. 

Hliník pôsobí elegantne

Hliníkové okná sa na plastové, čo sa týka obľuby, stále iba doťahujú. Donedávna boli prevažne súčasťou veľkých priemyselných a administratívnych budov, postupne sa však hliníkové systémy udomácňujú aj v prípade rodinných domov. Ich hlavnou prednosťou je kvalita, vysoký estetický štandard a pevnosť, ktorá im zabezpečuje dlhú životnosť. Prakticky sú „nesmrteľné“. Hliník dokáže odolávať aj náročným poveternostným podmienkam a nerobia mu problém vysoké, resp. nízke teploty. V porovnaní s plastovými alebo drevenými oknami disponujú vlastnosťou, ktorá zabraňuje deformácií.

Z praktického hľadiska hovorí v prospech hliníkových okien ich nízka hmotnosť. Užívatelia to ocenia najmä pri manipulácii s oknom a jeho montáži. Pri rozhodovaní môže zavážiť aj fakt, že sú vyrábané z ekologického materiálu, ktorý neobsahuje nečistoty a ťažké kovy. Preto nie sú nebezpečné pre ľudský organizmus. Okrem toho svojou pevnosťou poskytnú dostatočné zabezpečenie pred neželanými návštevníkmi.

Tento typ okna púta pozornosť najmä elegantným a estetickým charakterom. Jeho čisté línie sú dokonalou ozdobou najmodernejšej architektúry. Zvyčajne je najideálnejším riešením pre veľké zasklené plochy, ktoré sú namáhané slnkom a vetrom. Spomedzi všetkých okien poskytuje najširšie farebné prevedenie a taktiež neobmedzené možnosti pokiaľ ide o ich dizajn. Aj preto si medzi zákazníkmi získava čoraz väčšiu popularitu. „Naozaj počas posledných rokov badať zvyšujúci sa záujem o hliníkové systémy. Hlavnou cieľovou skupinou zákazníkov v tomto segmente sú developeri, ktorí investujú do výstavby obytných domov, kancelárskych a priemyselných budov, a ktorí používajú tento materiál najmä z dôvodu jeho vyššej kvality a životnosti. Možno však povedať, že aj medzi zákazníkmi, ktorí sa rozhodujú pre stavbu rodinných domov sa hliník teší narastajúcej obľube napriek faktu, že náklady na hliníkové systémy môžu byť oproti plastu o čosi vyššie,“ zdôraznil Doboš. 

Drevené okná od pradávna

Ak ste zástancom niečoho tradičného, potom sú tu ešte drevená okná. Tie sú akousi klasikou, ktorá prežíva už roky, hoci momentálne nepatrí do kategórie tak populárnych ako plastové alebo hliníkové. Zároveň sú jednoduchou ekologickou alternatívou. Zvyčajne majú užší rám, a preto sú voľbou číslo jedna ak je pre zákazníka prioritou presvetlenie interiéru.

Drevo je nadčasový materiál, správne navrhnutie týchto okien dokáže vytvoriť neopakovateľnú scenériu domu a pôsobia luxusným nádychom. Navyše vyvolávajú dojem prirodzenosti, na výrobu sa využíva borovicové, smrekové aj dubové drevo. Životnosť týchto okien sa môže pohybovať až v stovkách rokoch. V porovnaní s plastovými vám tak vydržia o čosi dlhšie.

Drevo má veľmi dobré tepelno-izolačné vlastnosti. Súčasné moderné drevené okná ponúkajú novšie konštrukčné riešenia. Ich profil môže tvoriť až niekoľko vrstiev dreva, čo zabraňuje ich prípadnému krúteniu. Počítať však musíte s náročnejšou údržbou. Náter okná je náchylný na vonkajšie vplyvy počasie, ako napríklad dážď alebo vietor. Materiál si vyžaduje vašu pozornosť, raz alebo dvakrát do roka ich treba natrieť lakom, prípadne olejom. V porovnaní s plastovými sú finančne náročnejšie. No aj v tomto prípade je na výber veľké množstvo farebných prevedení a rôzne tvary.

„In“ sú aj hybridy

V prípade, že vám nevyhovuje ani jedna alternatíva a hľadáte niečo „originálnejšie“, vybrať si môžete napríklad drevohliníkové okná. Tie predstavujú dokonalú súhru dvoch kvalitných materiálov – z exteriéru odolný hliník a z interiéru estetické drevo. Hliníkové opláštenie zabezpečuje ochranu dreveného profilu pred vonkajšími vplyvmi. Drevohliníkové okná nielenže šetria životné prostredie, ale aj domáci rozpočet. Navyše pôsobia moderne a taktiež ponúkajú širokú škálu farieb. Ďalšou alternatívou môžu byť aj plastovo-hliníkové okná, ktoré sú zárukou väčšej priepustnosti svetla.

Dvojsklo versus trojsklo

Pri výbere okien má v súčasnosti zákazník neobmedzené možnosti. Zvoliť si môže aj medzi izolačným dvojsklom alebo trojsklom. Vo všeobecnosti panuje názor, že dvojsklo je ľahšie a prepustí viac slnečného svetla. Izolačné trojsklá zase prepúšťajú menej tepla von z budovy. „Laik by si mohol myslieť, že automatickým použitím trojskla dosiahneme lepšie výsledky oproti dvojsklu. Treba však rozlišovať, či chce dosiahnuť tepelnú alebo zvukovú odolnosť. V tomto prípade je potrebné opatrne voliť podľa zadania projektovej dokumentácie typ a druh skiel, s ktorým si však laik nemusí vedieť rady,“ upozorňuje Doboš a zároveň prípadným záujemcom o nové okná radí: „Pre tieto účely sú školení pracovníci odborných firiem, ktorí dokážu nakonfigurovať tie správne zloženie skiel a navrhnúť typy rámov / krídel ako celku. Hodnota Ug označuje tepelný prestup skla pričom táto môže kolísať  v rozmedzí 1,9 – 0,4, kde nižšie číslo znamená lepší tepelný odpor. Na tejto škále Ug môžeme nájsť ako dvojskla tak aj trojskla, ktoré môžu mať ešte ďalšie podhodnoty solárnych, zvukových a bezpečnostných vlastností, ako aj rôznu škálu pokovovania a zafarbenie. Z týchto dôvodov teda môže byť mnohokrát ´laická´ snaha o preferenciu trojskla oproti dvojsklu trochu zavádzajúca…“ 

Vladimír Pabiš

Foto: archívfiriem a redakcie

Podobné články