Nízkoenergetický drevodom z pohľadu odborníka

od micah.grohman
Uvažujete o stavbe drevodomu v nízkoenergetickom alebo pasívnom štandarde? Potom patríte k investorom, ktorých oslovuje téma prírodných materiálov, výstavba v súzvuku s prírodou a ekológia v spojení s modernou architektúrou a hightechovými technológiami.

Ako pristupovať k projektu a realizácii drevostavby, aby spĺňala požiadavky užívateľov a kritériá komplexnej kvality? Na otázky odpovedal architekt Pavel Horák zo štúdia Prodesi/Domesi , ktorý má dlhoročné skúsenosti s návrhmi a realizáciami moderných drevostavieb.  

V čom je drevostavba vhodná na nízkoenergetický alebo pasívny štandard?

Drevostavby sa za posledné roky stali akýmsi synonymom nízkoenergetických alebo pasívnych stavieb. A treba povedať, že celkom oprávnene. Už z podstaty konštrukcie, kedy je nosná časť relatívne subtílna a tým je daný omnoho väčší priestor na izoláciu stavby. Jednoducho pri menšej hrúbke obvodových konštrukcií získame oveľa lepšiu tepelnú izoláciu. Zároveň je pre mnohých stavebníkov viac než príjemné spojenie ekologickej technológie a úspornej stavby. Veľmi dobre sa to vzájomne dopĺňa.

Ktoré detaily sú pri projekte a realizácii nízkoenergetickej/pasívnej drevostavby najdôležitejšie pre kvalitný výsledok?

Dá sa povedať, že všetky detaily sú úplne kľúčové. Od zaizolovania sokla, cez riešenie osadenia okien až po návrh skladby strechy. Všetkým detailom sa treba venovať už od projekčnej fázy. Hlavné hľadiská sú samozrejme statika a stavebná fyzika. U domov s riadeným vetraním starostlivo sledujeme vzduchotesnosť, pretože má neskôr veľký vplyv na účinnosť rekuperácie. Vzduchotesnosť sa zabezpečuje v rámci detailov modernými tesniacimi materiálmi (tmely, pásky, systémové prestupné prvky a pod.). Na stavbe potom prebieha takzvaný Blower-door test, ktorým sa overuje kvalita vyhotovenia.

Výhody a nevýhody rôznych konštrukčných systémov drevostavieb?

Každý konštrukčný systém má svoje výhody a nevýhody. Ľahká stĺpiková konštrukcia má výhodu v hmotnosti a možnosti postaviť konštrukciu na mieste z jednotlivých trámov. Masívne drevené panely sú neporaziteľné vo svojej presnosti a možnosti pracovať s veľkými drevenými pohľadovými plochami v interiéri. Ťažký skelet sa zasa dobre hodí na výstavbu väčších projektov a viacpodlažných budov. Zároveň každý z vyššie spomenutých systémov prináša celkom iný pohľad na architektúru drevostavieb. Preto si myslím, že vždy budú mať všetky systémy na trhu svoje miesto a svojich klientov.

Aké principiálne zásady a materiály preferujete?

Radi pracujeme s osvedčenými a logickými postupmi a riešeniami. Sme názoru, že spravidla sú najlepšie aj najjednoduchšie riešenia, že nie je potrebné sa vzpierať prírode a klásť odpor fyzikálnym zákonom. Už od architektonického návrhu sa preto pozeráme na dom ako na niečo, čo budeme musieť jedného dňa aj kvalitne realizovať. Pracujeme samozrejme aj s novinkami, ale vždy veľmi opatrne a pozvoľna.

Dá sa zabezpečiť požadovaná kvalita nízkoenergetickej drevostavby pri použití výhradne prírodných a ekologických materiálov?

Samozrejme. Ale asi ako najlepšia sa ukazuje vhodná kombinácia čisto prírodných materiálov a moderných  hightechových doplnkov (napríklad tesniace prvky, kotviaca technika a pod.). Stavby na čisto prírodnej báze (napríklad zo slamy a dreva) sú zatiaľ len ojedinelými experimentmi a nie vždy spĺňajú parametre modernej stavby, ako ju vníma väčšina populácie. Na druhej strane pre určitú skupinu investorov sú takéto stavby vyhľadávanou alternatívou.

Aké princípy pri tvorbe nízkoenergetických drevostavieb využívate, aby sa eliminovalo použitie komplikovanej techniky?

Podľa môjho názoru je základom rešpektovať prírodné zákony. Napríklad, že voda tečie dolu, alebo že slnko svieti najviac od juhu. Určite na začiatku projektu veľa pracujeme s vhodným osadením domu na pozemku a pracujeme aj so solárnymi ziskami, a tiež s proporciami a vnútorným zónovaním objektu. Potom sa sústreďujeme na vlastnú obálku stavby (izolácia, okná). Pokiaľ je základ domu v týchto ohľadoch dobre zvládnutý, nie je potrebné voliť nejakú priveľmi zložitú technológiu vykurovania.

Váš názor na zakladanie na penovom skle?

Ide o relatívne moderný a progresívny trend v zakladaní energeticky úsporných stavieb. Určite nejde  o riešenie, ktoré sa dá použiť vždy a všade, ale má svoje výhody, preto si myslím, že sa bude určite ešte viac a viac presadzovať. Jednou z výhod je to, že napríklad granulát z penového skla dokáže zabezpečiť okrem primárnej izolačnej aj viacero ďalších funkcií. Nevýhoda je naopak – nateraz – relatívne vyššia cena.

Vaše odporúčania klientom, ktorí uvažujú o drevostavbe?

Aby sa obrátili na odborníkov s dlhodobými skúsenosťami a dobrými referenciami. Ako som už spomenul, kvalita stavby sa odvíja od kvality vyhotovenia detailov, čo u moderných drevostavieb platí dvojnásobne. Určite odporúčam nešetriť na prípravných a projekčných prácach a na dozore stavby. Pokiaľ sa klient rozhodne pre individuálny návrh, nech sa obráti na architekta, ktorý má s drevostavbami, resp. nízkoenergetickými či pasívnymi domami, nielen teoretické, ale i praktické skúsenosti. Ušetrí si mnohé prekvapenia v ďalších fázach prípravy i realizácie.

Je situácia, kedy by ste klientovi drevostavbu neodporúčali? 

Ako každá technológia, tak aj drevostavba nie je vhodná vždy a všade a na každý projekt. Ale vzhľadom k pomerne širokej škále rôznych konštrukčných systémov je to veľmi flexibilná voľba. Drevostavbu by som ale napríklad neodporúčal, pokiaľ by mala byť väčšina domu pod zemou. Pri takomto projekte by som určite volil napríklad betón. Niekedy je vhodné zvoliť kombináciu dreva a iného materiálu. Takto sa napríklad u viacpodlažných stavieb celosvetovo presadzuje drevobetón.

Ako architekt a realizátor ste zanieteným stúpencom stavania z dreva. Čo považujete za najväčšie prednosti drevostavieb? 

Drevostavby sú jedinečný priesečník prírodného materiálu a hightechovej technológie. Poskytujú možnosť jednoduchej implementácie princípov nízkoenergetického stavania. Ďalšími prednosťami stavania z dreva (drevených materiálov) sú rýchlosť výstavby a nízka hmotnosť – tá je veľmi vítaná napríklad aj pri nadstavbách. Stavanie z dreva umožňuje vytvárať odlišnú architektúru charakteristickú ľahkosťou, eleganciou. Veľkou pridanou hodnotou pre užívateľa je jedinečná vnútorná klíma a energia v interiéri drevodomu. Nezanedbateľným či dokonca čoraz silnejším argumentom pre preferovanie drevostavieb je nízka ekologická stopa, obnoviteľnosť dreva ako dorastajúceho stavebného materiálu. 

Ďakujeme za rozhovor. 

Reko 
Foto: Lina Németh, www.prodesi.cz

Podobné články