Kamenný koberec – nadčasová podlaha prírodného charakteru

od micah.grohman

Vývoj materiálov pre povrchy podláh a ich uplatnenie je stále v pohybe a na trh prináša novinky. Tak je tomu aj s podlahou z prírodných kamienkov, ktorá nesie názov kamenný koberec.

Tento u nás nie veľmi bežný druh podlahy možno na trhu stretnúť aj pod názvami kamienkový koberec, mramorový koberec, kamienky so živicou apod. Radí sa k úpravám povrchov podláh s prírodným vzhľadom. Kamenný koberec predstavuje modernú atraktívnu podlahovú krytinu s vynikajúcimi vlastnosťami. Ide o pomerne novú technológiu dekoratívnej a odolnej úpravy povrchov. Na prvý pohľad revolučná technológia je alternatívou známej liatej epoxidovej podlahy. Predstavuje nové možnosti efektného stvárnenia podláh v exteriéri aj v interiéri.

Čo je to kamenný koberec
Kamenný koberec je v podstate špecifickým variantom liatej epoxidovej podlahy. Ide o novinku na slovenskom trhu na báze prírodných materiálov – kameniva s dvojzložkovým spojivom zo živice. Kamenný koberec predstavuje teda trojzložkový systém zo zmesi prírodných oblých kamienkov a špeciálneho dvojzložkového spojiva, napr. epoxidovej živice. Kamenivo v požadovanej frakcii a farbe sa zmieša s čírou živičnou emulziou a kladie sa na pripravený podklad. Kombinácia kameniva a živice prináša vynikajúce vlastnosti ako vysokú pevnosť povrchu, farebnú stálosť, vysokú odolnosť voči poveternostným vplyvom.Kamennú zložku koberca tvoria riečne alebo mramorové kamienky. Pre získanie vysokej kvality kameniva musia byť kamienky čisté, prané a špeciálne sušené. Veľkosť kamienkov sa používa rôzna podľa aplikácie koberca (napr. exteriér, interiér) od 2 mm až po12, či 16 mm.Špeciálne spojivo pre kamenné koberce bolo vyvíjané viac ako 20 rokov a je na báze epoxidovej alebo polyuretánovej živice. V tejto spojovacej emulzii ide o zmes živice a tvrdidla. Kamenný koberec sa nanáša najčastejšie v hrúbke od 0,8 do 1,5 cm. Podľa typu kameniva je tu možnosť rôznych farebných modifikácií koberca.

Vlastnosti a výhody koberca z kamienkov
–  odolnosť proti poveternostným vplyvom, mrazuvzdornosť
–  vysoká pevnosť a odolnosť voči zaťaženiu
–  odolnosť voči soliam a chemikáliám
–  dobrá tepelná vodivosť
–  zvukový útlm
–  nešmykľavý povrch
–  priepustnosť vody, netvoria sa kaluže
–  pre  interiér s dokonale uzavretým povrchom, nepriepustnosť
–  po vytvrdnutí je zdravotne neškodný
–  ideálny pre alergikov, deti, zvieratá, nevíri sa prach
–  prírodný vzhľad s prírodnou textúrou, farebná  stálosť
–  celistvý povrch bez špár, ľahko tvarovateľný
–  variabilita hrúbky, farebnosti, zrnitosti
–  jednoduchá aplikácia, podklad netreba nivelovať
–  povrch pochôdzny po 24 hod
–  jednoduchá údržba
–  dlhá životnosť vďaka aditívam a UV stabilizátorom, 30 rokov a viac
–  pomerne nízka cena

Uplatnenie v architektúre
Kamenný koberec je možné použiť v prostredí exteriéru, ale aj v interiéri. Táto podlaha je mimoriadne vhodná pri rekonštrukciách a obnovách. Používa sa najmä na novú úpravu už existujúcich pevných plôch, najčastejšie betónových, ale aj napr. na starú poškodenú dlažbu. K prednostiam patrí najmä to, že je možné ju aplikovať bez náročnej prípravy existujúceho podkladu. Využitie nachádza pri externých plochách a komunikáciách s vysokou nosnou funkciou, ako sú napríklad príjazdové komunikácie ku garážam, parkoviská, kde je možné dosiahnuť nosnosť až 350 t /m². Je ideálna všade tam, kde treba zabezpečiť odvodnenie dažďovej vody. Táto povrchová úprava prepúšťa vodu do priepustnej zeminy, voda presakuje do pôdy. Ide o napr. o miesta – plochy okolo bazénov, záhradné chodníky, nádvoria, terasy, povrchy terénnych schodov, dekorácie v záhradnej architektúre a pod. Na balkóny a lodžie treba zvážiť špeciálne produkty, nakoľko kamenný koberec v základnej verzii sa vďaka priepustnosti vody nespráva ako vodotesná izolácia. Kamenný koberec pre exteriér nerieši hydroizoláciu napr. na strešnej terase. Vtedy sa použije hydroizolácia na cementovej báze, ktorá sa musí aplikovať pred položením povrchu. Čo sa týka využitia tejto podlahy v interiéroch, nachádza svoje uplatnenie ako vo výrobných, či komerčných priestoroch, tak aj v obytnom prostredí. Ide o podlahy v predajniach, vstupných halách, autosalónoch, kúpeľoch a pod. V priestoroch bytu a domu je možné túto podlahu aplikovať v garážach, vstupných priestoroch, schodištiach, chodbách, suterénoch, zimných záhradách, okolo vnútorných bazénov, ale aj v obývacích izbách, spálňach a kúpeľniach. Kamenný koberec možno realizovať aj na zvislé plochy a na interiérové prvky ako napr. parapety, pulty, schody, steny apod. V interiéri samozrejme na podlahách musia byť použité typy s dokonale uzavretým povrchom, nepriepustným vode.

Rozmanitosť povrchov
Pri vytváraní povrchov je možné dosiahnuť jedinečné úpravy podláh. Už samotné použitiekameniva – riečne kamienky alebo mramorová drvina poskytuje mnoho variácií. Zmiešaním kameniva rôznych farebných odtieňov je možné získať požadovanú farebnosť povrchu.Možnosti rozširuje aj použitie rôznej frakcie kameniva. Na trhu sú stovky farebných variant v kombinácii s veľkosťou kamienkov. Kombinovať možno rôzne typy povrchov a rôzne farebné vyhotovenia. Pre dosiahnutie jedinečnosti povrchu je možné vytvárať rôzne dekorácie, logá, mozaiky, farebné variácie, či zapustiť do podlahy osvetlenie s LED diódami.Podľa  požiadavky na vzhľad povrchu a podľa prostredia sa možno rozhodnúť pre viaceré možnosti, napr. lesklý prirodzený povrch, matný povrch s dodatočným náterom, či zvýšený protišmykový s dodatočnou aplikáciou.

Technológia realizácie
Rovnako ako pri liatej epoxidovej alebo polyuretánovej podlahe, aj pri kamennom koberci je nutné dodržať podmienky aplikácie vrátane požiadaviek na podklad.  Kľúčová je správna voľba a príprava materiálov, príprava podkladu a dôslednosť realizácie. Minimálna teplota prostredia a podkladu pri aplikácii je 10 °C. Položenie v exteriéri treba vykonať za suchého počasia. Aplikácia kamenného koberca sa líši podľa podkladu. Kamenný koberec sa nanáša na samonosný pevný podklad, ktorým môže byť starý, či nový betón, poter s hrúbkou min.4,5 cm, kovy, niektoré plasty, zámková dlažba na  podkladovom betóne, keramická dlažba s pevným podkladom apod. Príprava podkladu prebieha podľa odporúčania výrobcov. Pri nutnosti penetrácie podkladu je treba použiť výlučne na to určený prípravok. Na spevnenie povrchu sa aplikuje penetračný náter s epoxidovou živicovou bázou a následne sa zasype kremičitým pieskom so zrnitosťou 0,3-0,8 mm.Betónový podklad musí byť izolovaný proti vzlínajúcej zemnej  vlhkosti. Hladený betónový povrch sa pred kladením kamenného koberca musí brúsiť. Brúsením betónu sa otvárajú póry, do ktorých sa chytí penetrácia. Povrch podkladu musí byť nosný, suchý, tvarovo stály, zbavený nečistôt, prachu, mastnoty, olejov a väčších nerovností. Nesúdržné vrstvy podkladu treba odstrániť, nečistoty a prach treba povysávať. Väčšie nerovnosti sa vyrovnajú hrubou maltou alebo jemnou stierkou z epoxidovej živicovej bázy s kremičitým pieskom. Nesavé, hladké a kovové podklady treba odmastiť a obrúsiť. Na kovoch treba vyskúšať najprv priľnavosť.Po príprave podkladu sa pristupuje k nanášaniu finálnej vrstvy kamenného koberca. Najprv sa dôkladne zmiešajú dve zložky emulzie v predpísanom pomere pomocou nízkootáčkového miešadla, následne sa pridá príslušné kamenivo, premieša, aby boli všetky kamienky mokré od živice a tvrdidla. Pripravená zmes sa hladidlom rozprestrie  na pripravený podklad v príslušnej hrúbke. Zároveň je treba nanesenú vrstvu zhutňovať a vyrovnávať oceľovým hladidlom. Väčšie plochy sa musia dilatovať. Po zaschnutí sa nanáša epoxidový náter.Pri aplikácii na zvislé plochy je treba použiť debnenie, ktoré sa vopred zabalí do fólie, ktorá zabráni priľnutiu materiálu na debnenie. Na vertikálne plochy sa nanáša najprv v tenkej vrstve základný náter. Pripravená zmes sa nanáša spôsobom mokré do mokrého a podľa potreby sa hladí. Po zaschnutí aplikovanej zmesi sa povrch zapečatí epoxidovým náterom.Realizáciu kamenného koberca je najlepšie zveriť skúseným odborníkom. Návody na položenie koberca budia dojem nenáročnosti, ale profesionálna práca je lepším riešením.

Interiér s kamienkovou podlahou
Aplikácia kamenného koberca v priestoroch interiéru má svoje špecifiká. K prednostiam a výhodám kamienkovej podlahy vo vnútornom prostredí patrí najmä jej prírodný vzhľad,jednoduchá údržba,  príjemný povrch, ktorý nechladí, je výborná s podlahovým kúrením kvôli dobrej tepelnej vodivosti, zdravotne nezávadná, vhodná pre alergikov, protišmyková, povrch je bez škárovania, tlmí zvuk, ľahko tvarovateľná a najmä efektne kombinovateľná s inými materiálmi a povrchmi. Pre vnútorné typy kamenného koberca je použitá iná technológia ako pre vonkajšie varianty. Aj objem spojiva je približne dvojnásobný. Pre interiér slúži vode nepriepustný variant. Na zvýšenie protišmykových vlastností je možné aplikovať ešte extra protišmykový náter. Varianty hrúbky vrstvy sú od 0,6 až po 3 cm. Podľa požiadavky na vzhľad a podľa prostredia je v ponuke na trhu niekoľko možností povrchu. Typy povrchov sú polootvorený, hladký a polohladký. Ide o tzv. otvorenú alebo uzavretú štruktúru povrchu.Pri základnej otvorenej štruktúre kamenný koberec sa správa podobne ako klasický koberec, prach tkvie v štruktúre koberca a práši sa menej. Otvorená štruktúra sa hodí do priestorov, kde povrch neprichádza do styku s vodou. Výhodou je, že sa netvoria prachové zhluky ako napríklad na plávajúcej podlahe, prach sa drží v štruktúre povrchu a odstráni sa vysávačom.Pri uzavretej štruktúre povrch kamenného koberca je uzavretý podobne ako to je u keramickej dlažby. Uzavretý nepriepustný povrch nie je vhodný pre trvalé zaťaženie vodou. Povrch sa udržiava zametaním alebo vytieraním namokro ako pri keramickej dlažbe.

Ľahká údržba na prvom mieste
Povrch kamenného koberca sa v požadovanom stave udržiava veľmi jednoducho. Ide jednak o mechanický spôsob –zametanie, vysávanie, opláchnutie vodou, možné je tlakovou vodou do 40 °C , parou alebo chemickou cestou  bežnými čistiacimi prostriedkami. Odolné škvrny môžu byť odstránené acetónom alebo benzínom. V zimnom období v exteriéri je možné použiť odhŕňače snehu, frézu alebo lopatu s gumovou násadou a tiež roztoky solí.

Záver
O kamennom koberci sa hovorí, že je dokonalejší ako iné povrchy. Je nesporné, že na veľmi dlhú dobu je originálnym sofistikovaným riešením. Pri svojich špecifických vlastnostiach poskytuje trvalo elegantný vzhľad vytvárajúc exkluzívne povrchy vysokej kvality. Kamenný koberec je zaujímavý v konečnom dôsledku aj z pohľadu ceny, nakoľko vyjde v niektorých prípadoch lacnejšie ako klasická podlaha, napr. dlažba. Pri jeho výbere je potrebné brať do úvahy faktory, ktoré priamo ovplyvnia jeho vlastnosti, kvalitu a životnosť. V každom prípade ide o rokmi preverený a úspešný druh podlahy určený pre pevnú plochu v exteriéri či interiéri. Prvé technológie na výrobu kamenného koberca sa objavovali už pred 30 rokmi v USA, v niektorých štátoch Európy sa udomácnili počas posledných dvadsiatich  rokov a tento moderný trend sa úspešne začína ujímať aj u nás.

Ing. arch. Katarína Kujanová, PhD.
Fakulta architektúry STU, Bratislava 

Foto: archív autora a redakcie 

Podobné články