Ako si zrealizovať svoju záhradu?

od micah.grohman

Záhrada v okolí domu už dávno neplní len svoju úžitkovú funkciu. Okrem pestovania plodín sme si na záhradu zvykli ako na oázu pokoja a oddychu, v ktorej okrem okrasných rastlín nesmú chýbať jazierka, besiedky so záhradným nábytkom a čoraz častejšie aj terasy, ktoré vytvárajú plynulý prechod medzi interiérom nášho domu a exteriérom v záhrade. Najprv je preto dôležite vychádzať z toho, načo chceme záhradu využívať a koľko na ňu máme miesta.

Pri stavbe záhrady by sme mali postupovať podobne ako pri stavbe domu. Do úvahy berieme orientáciu záhrady, veľkosť plochy, plánované využitie záhrady a netreba zabúdať ani na potreby majiteľa. Tiež netreba zabúdať na rozpočet, ktorý máte na záhradu vyčlenený. Nové a drahé však nemusí automaticky znamenať to najlepšie. Naopak vhodne zvolené staré veci môžu záhradu ozvláštniť a dodať jej osobné čaro. Hoci je záhrada vecou vkusu každého z nás, niekedy nie je na škodu nechať si poradiť od záhradných architektov. Ich prácou je čo najefektívnejšie využiť vami poskytnutý priestor na dosiahnutie požadovaného efektu. Ak sa však nechystáte púšťať do náročnejších záhradných kreácií v podobe jazierok alebo vyvýšených hrantov, určite si poradíte aj sami. Jakub Kircher zo spoločnosti Gardena hovorí o celkovej striedmosti pri výbere záhradných rastlín aj materiálov. ,,Čím menej priestoru máte k dispozícií, tým citlivejšie treba pristupovať k jej plánovaniu a následnej realizácií.“

Menej je niekedy viac

Dnešným trendom v menších záhradách je doslova zmeniť ju na druhú ,,obývačku“. Z toho vyplýva, že by mala dizajnovo vychádzať z celkového vzhľadu vášho domu. Vhodné je začať rovnakým oplotením alebo murivom, spolu s dlažobným materiálom. Čím jednotnejšie budú tieto základné prvky, tým lepší pocit budete mať zo záhrady ako takej. Ak môžete, vyvarujte sa zdĺhavého dokončovania jednotlivých prvkov a radšej ich zrealizujte lacnejšie, no naraz. Záhrada v rôznych štádiách dokončenia určite nepôsobí dobre na vás a ani na prípadné návštevy.

Ako a čo posadiť

Podobne ako pri plánovaní zariadenia, aj pri rastlinách je vhodné uprednostniť skôr striedmosť na úkor rôznorodosti. Podľa spôsobu využitia záhrady je ju vhodné rozčleniť na rôzne segmenty, podľa pestovania úžitkových a okrasných rastlín. Toto rozdelenie sa výborne hodí, ak je záhrada v rovine. Výborným oddeľovačom môže byť živý plot, alebo záhony rovnakých krov a tráv. Zaujímavým riešením pri menších výmerách, je taktiež vystavanie záhrady do niekoľkých výškových úrovní, ktoré od seba oddelíte napríklad vyvýšenými drevenými hrantami. Záhradu do svahu môžeme rozdeliť opornými múrikmi alebo schodmi. Jakub Kircher však tvrdí, že pri plánovaní by sme mali zvážiť služby záhradného architekta. Pri svojpomocnom plánovaní záhrady sa totiž často stáva, že majiteľ zvolí pre rastliny nesprávne stanovište, nepozná ich nároky na pôdu, vlahu, prípadne rastliny nesprávne skombinuje. Taktiež je dôležité vyberať rastliny, ktoré sú svojou veľkosťou vhodné do našej záhrady. Ker alebo malý stromček sa môže po zasadení zdať ako výborná voľba, no po čase mu môže byť vo vašej záhrade tesno. Preto je dôležité ponechať plán výsadby, ako aj samotný návrh záhrady ako kompozičného celku, odborníkovi. V konečnom dôsledku práve starostlivo spracovaný projekt záhrady dokáže ušetriť finančné prostriedky potrebné na jej samotné založenie. Výsadbu väčších stromov, zavedenie automatickej závlahy, položenie trávneho koberca je vhodné prenechať na odborníkov. Výsadbu menších krov a trvaliek, či výsev trávnika však zvládne aj laik.

Ako rozmiestniť sedenie

Ak chceme, aby záhrada plnila aj relaxačnú funkciu, a popri práci sme v nej vedeli oddychovať aj pasívne, je nevyhnutné ju doplniť záhradným nábytkom. Môžeme si z voliť z lacnejších riešení v podobe plastových stolov a stoličiek, ktoré sú cenovo dostupné, ľahké na prenášanie a zoženieme ich v rôznych farbách a prevedeniach. Nevýhodou však je malá odolnosť voči slnku (plast po čase vybledne) a nízka váha týchto stoličiek, ktoré odfúkne vietor. Na druhej strane sa môžeme rozhodnúť pre drahší, no trvanlivý drevený nábytok. Pôsobí oveľa reprezentatívnejšie, no treba sa oňho pravidelne starať (1-krát ročne napustenie olejom alebo ochranným náterom). Čo sa týka rozmiestnenia, posedenie v záhrade by malo byť dostatočne odtienené od zvyšku plochy a zároveň by z neho mal byť výhľad na celú záhradu. Preto sa odporúča postaviť záhradný altánok alebo posedenie na krajné , alebo vyvýšené miesto záhrady. Pre vytvorenie dojmu ,,oázy pokoja“, možno posedenie oddeliť výsadbou stromov alebo okrasnými krami.

Čomu sa treba vyvarovať

Za gýčové sa momentálne považuje strihanie drevín do rôznych tvarov, ktoré sú prevažne na kmienkoch, zbierka exotických drevín, výsadba veľkého množstva prevažne solitérnych drevín previsnutých tvarov alebo množstvo „farebných“ kultivarov drevín. Neuváženým umiestnením vodného alebo iného prvku môžeme veľmi ľahko skĺznuť do gýču. Pri navrhovaní a výsadbe záhrady je lepšie držať sa hesla: V jednoduchosti je krása. Najväčším profesionálom je sama príroda. Preto niekedy stačí mať pri prechádzke otvorené oči.

Reko

Foto: archív redakcie

Podobné články