Skalkové ploty

od micah.grohman

Skalkové ploty sú netradičnou a menej známou alternatívou k plným plotom z betónových tvárnic.

Skalkový plot spĺňa viaceré možnosti využitia –  plot, architektonický dekoračný prvok alebo ako pohľadová či protihluková bariéra.  Zaujímavé je využitie pri terasách a medzi radovou zástavbou.

Je možná široká paleta variantov základného konceptu. Vizuálna stránka skalkového plota sa dá prispôsobiť zámeru investora. Skalkový plot môže byť pohľadový z jednej alebo z obidvoch strán. Môžeme skombinovať skalkový plot s mrežou z dreva alebo kovu. Ak chceme plný plot, skombinujeme skalkový plot s pohľadovým betónom. Na vegetačnú časť môžeme použiť rôzne druhy kameňa, príp. betón. 

Do výšky 2,5m môžu byť betónové nosníky široké len 14cm – pri šírke kamenných prvkov 50cm, prípadne sa dá zrealizovať skalkový plot bez viditeľných nosníkov. Nosníky na skalkovom plote sa dajú obložiť drevom, kameňom alebo keramickým obkladom. Skalkový plot môže byť rôzne vysoký, prípadne môže mať aj premenlivú výšku. Samozrejme aj rastliny si môžeme vybrať, s prihliadnutím k ich nárokom. 

Vzhľad  plotu podstatne ovplyvní  výber použitého kameňa. Najvhodnejší je travertín, dostupný v mnohých farbách, vhodný je tiež lávový kameň a ryolit, na skalkový plot sa však dá použiť viac druhov kameňa.

Údržby sa netreba báť. Závlaha je automatická a burina rastie na skalkovom plote oveľa menej než na bežných záhonoch.  Na rastlinách sa vyskytujú bežní škodcovia, občas sa stretneme s vyhrabávaním substrátu od vtákov. Podobne ako na záhonoch je dobré odstraňovať odkvitnuté kvety a suché zbytky rastlín začiatkom zimy alebo na jar. Občas treba obmedzovať agresívne sa rozrastajúce rastliny a do plota si môžeme dosadiť rastlinky, čo nám v záhradníctve padli do oka. Na skalkových plotoch sa dá pestovať väčšina nízkych trvaliek, ktoré rastú na skalkách aj v záhonoch a nízke ihličnany. Darí sa aj rastlinám využiteľných v kuchyni, napríklad oregano, mäta a medovka.

Pretože pri skalkových plotoch získame nielen bariéru, ako pri bežnom oplotení, ale aj estetickú vertikálnu záhradu, dá sa vzhľadom na súčasné trendy a zahusťovanie výstavby očakávať ich väčšie rozšírenie. 

Martin Axamit
Foto: autor

Podobné články