MODERNÝ VIDIECKY DOM

od micah.grohman

Dom na Taráni pri Nitre od architekta Jara Hrivnáka je zaujímavou stavbou vo viacerých smeroch. Architektovi sa podarilo navrhnúť modernú variantu tradičného vidieckeho domu, ktorý využil všetky pozitívné vlastnosti autentickej vidieckej architektúry – od mierky, tvaru, situovania až po použitie prírodných materiálov a využitia veľkej kachľovej pece na vykurovanie.

Dom je tvarovo tradičný, má podlhovastý pôdorys, symetrickú hmotu so štítmi a znova uplatňuje gánok na priedomí. Na rozdiel od skromného konceptu ľudovej architektúry, narába s modernou otvorenou dispozíciou a využíva aj podkrovný priestor na bývanie. Interiér domu je veľmi účelne prepojený s exteriérovým sedením na terase a zimnou záhradou. Výsledkom je štýlový nízkoenergetický dom z dreva a prírodných materiálov, ktorý dokázal spojiť výhody tradičných a moderných postupov, technológií a materiálov.

STRUČNÝ POPIS OBJEKTU

Poloha domu ponúka bývanie bližšie k prírode a historickému urbanizmu. Atmosféru lokality dotvára blízkosť kúrie z 18.storočia, marhuľové sady a mierne zvlnený terén s  poliami a agátový hájikmi. 

Výhody mesta a blízkosť prírody sa tak stretajú v premyslenej stavbe s tradičnými aj modernými tech­nológiami. Dom jenavrhnutý pre mladú rodinu, ktorej víziou bolo bývanie  v dome z prírodných materiálov, s čo najmenšou spotrebou energií, ako počas výstavby, tak aj počas užívania domu.

Dom je prízemný so zobytneným podkrovím. Hmotové usporiadanie stavby a vonkajší vzhľad vychádza z vnútornej dispozície. Podlhovastý relatívne úzky tvar domu reaguje na pomerne úzku parcelu. Zvolené materiály zodpovedajú zámeru uplatnenia princípov ekologickej architektúry. 

Základným stavebným materiálom tohto ekodomu je drevo. Nosnú konštrukciu domu, tvorí drevený skelet. Obvodový plášť domu je zateplený klimatizérom, ktorý nahradil pôvodne navrhované zateplenie pomocou slamených balíkov. Omietky v interiéri sú zrealizované hlinené z miestneho ílu. Hlina má skvelé stavebno-fyzikálne vlastnosti, jej najväčšou výhodou je jej schopnosť regulovať vlhkosť v interiéri. Zloženie malty bolo namiešané podľa starého receptu, ktorý sa donedávna uplatňoval pri stavbách tradičných hlinených domov. 

Pôdorys domu je koncipovaný ako jednoduchý obdĺžnik. Dom je na pozemku situovaný tak, aby optimálne využíval energiu slnka. Na južnej pozdĺžnej strane domu je navrhnutá zastrešená veranda, ktorá tvorí nárazníkovú zónu chrániacu dom pred extrémnymi letnými lúčmi ako aj nepriaznivou poveternosťou. 

Do domu sa vstupuje cez východnú terasu do vstupnej predsiene. Z predsiene je prístupný priestor obývacej izby, tvoriacej s jedálenskou a kuchynskou časťou jeden kompaktný celok. V kuchynskej časti sa nachádza komora. V obývacej izbe je postavená veľká murovaná kachľová pec. Obývacia izba je prepojená s exteriérom posuvnými dverami umožňujúcimi východ na terasu orientovanú do dvora smerom na juh. V pravo od vstupného priestoru je situované pohodlné drevené schodisko do podkrovia. V podkroví je umiestnená detská izba, spálňa a pracovný kút, samostatná kúpelňa a  wc. Podkrovný priestor je okrem štítových okien presvetlený horizontálnymi pultovými vikiermi.

ÚČELNÉ A ÚSPORNE BÝVANIE V JEDNOM

Dôležitú úlohu okrem vizuálnej stránky zohráva aj otázka úspornosti. Dom je navrhnutý tak, aby spĺňal aj tieto náročné požiadavky súčasnej doby. Výborne energetické vlastnosti posúvajú danú stavbu do kategórie moderných nízkoenergetických domov. Tieto kvality dom dosiahol vďaka použitím materiálom, technológiám a kvalitne prevedeným remeslom. Obvodový plášť a strecha je zateplená klimatizérom min. hrúbky 30cm, Okná sú drevené z izolačným trojsklom, podlaha je zateplená vrstvou penového skla hrúbky 25cm. Časť stien a priečky sú zrealizované z klasickej tehly aby sálavé teplo z kachľovej pece mohlo byť akumulované v priestore. K úspornému konceptu dopomáhajú solárne panely na dohrev teplej úžitkovej vody a na podporu kúrenia. Originálne a hlavne úsporne bývanie sa v dnešnej dobe stáva nevyhnutnou požiadavkou v modernej architektúre.

HARMONICKÝ INTERIÉR

Vizuálne originálnu stavbu dolaďuje aj interiér. V dome prevládajú prírodne prvky a materiály. Súhru s prírodou a s alternatívnym ladením interiéru dopĺňajú okrem priznaných drevených konštrukcií aj dubová podlaha, hlinene omietky, marocká štuka a kachľová pec. Celkový dizajn domu na Taráni nezaprie náklonnosť k zdravému bývaniu a cit pre čisté harmonické línie, za ktorými je vidno spoluprácu architekta a majiteľov domu na celkovom ladení domu. 

Autor: Jaro Hrivnák

Foto: Jaro Hrivnák, Ján Bugár

Podobné články