Lofty – oslava priestoru a individuality

od micah.grohman

Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, staré továrne, priemyselné budovy či sklady majú svoju drsnú poéziu. Vysoké stropy, minimum priečok, nahá podlaha, potrubia a pozostatky strojov niekomu učarujú natoľko, že sa tieto priestory stanú jeho vysnívaným bývaním. Vitajte vo svete loftov.

Na počiatku boli umelci. Od polovice minulého storočia začali premieňať výrobné haly skrachovaných fabrík na svoje ateliéry. Ich bohémskej filozofii vyhovoval nekonvenčný veľkorysý priestor, za ktorý často nemuseli platiť vôbec žiadne nájomné. Ikonou takéhoto štýlu bývania bol Andy Warhol a jeho preslávená newyorská Továreň v budove bývalého mäsokombinátu.

Čas plynul, ľudí v mestách pribúdalo a to si žiadalo ich rozširovanie. Schátrané priemyselné budovy zrazu narúšali kolorit centier a keďže stáli na čoraz lukratívnejších pozemkoch, často sa premieňali na kopu tehál. A tam, kde mohli byť lofty alebo technické pamiatky, dnes stoja nákupné centrá a multifunkčné komplexy. Časť developerov si však uvedomuje jedinečnosť skrytú v loftovom bývaní, a tak sa z niekdajšieho životného štýlu hedonistov stáva vysoko aktuálny luxusný trend, ktorý si však môžu dovoliť len tie najsolventnejšie vrstvy.

Staré priemyselné budovy, ktoré prežili stavebný boom, sa pomaly míňajú. Záujem o bývanie s nádychom loftovej slobody však stále pretrváva, preto dnes pozorujeme výstavbu bytov v loftovom štýle. Tieto nové priestory vo svojich múroch síce neukrývajú žiadne príbehy a spomienky na divoké večierky rebelujúcich umelcov zo 60. rokov, zato poskytujú aspoň kúsok niekdajšej formy nekonvenčného slobodného bývania.

Či už v minulosti alebo teraz, lofty sú v prvom rade synonymom priestoru a voľnosti. Typické sú pre ne najmä vysoké stropy. Lofty by mali optimálne zaberať osemdesiat až sto metrov štvorcových, neprerušených žiadnou priečkou. V tzv. hard loftoch bývala jedinou samostatnou miestnosťou kúpeľňa, betónové podlahy s olejovými škvrnami dopĺňali obvodové steny bez omietky. Dnes tento strohý svetlý priestor skôr dovoľuje vyniknúť nábytku a technickému vybaveniu. K preskleným a tehlovým stenám sa pridávajú materiály, ktoré podporujú industriálne impresie. Zariadenie a farby sa riadia v prvom rade individualitou a pocitmi majiteľa. Spojenie starej priemyselnej budovy s výzvou premeniť ju na domov dáva predovšetkým základ originalite a tvorivosti.

V súčasnosti lofty predstavujú finančne náročné bývanie. K prvotnej investícii a následnej rekonštrukcii sa pridávajú vysoké náklady na vykurovanie a bezpečnosť. Majitelia loftov, ktorí sú často kreatívni ľudia na voľnej nohe, však svoje nekonvenčné bývanie často využívajú aj na prácu. Nemusia teda prevádzkovať ďalšie priestory a môžu tvoriť priamo doma. Umožňuje to aj prirodzené členenie loftov na zóny – oddychovú, spoločenskú, pracovnú. Napriek veľkému priestoru nie je takéto bývanie vhodné pre rodiny s deťmi, keďže otvorená plocha loftov neposkytuje takmer žiadne súkromie.

V loftoch neplatia žiadne pravidlá. Je to alternatívne bývanie podporujúce individualitu a voľnomyšlienkarstvo svojich majiteľov. Aj keď sa ich funkcia za posledné roky zmenila, lofty naďalej predstavujú oslavu priestoru a slobody.

Autor: Soňa Hrúziková
Foto: archív redakcie a firiem, isifa

Podobné články