Byt s kúzlom čias minulých

od micah.grohman

Sto rokov starý dom na Letnej v Prahe ožil celkovou rekonštrukciou vďaka šikovnosti mladej architektky Pavly Kosovej.Cieľom majiteľov bytu bolo vytvoriť útulný moderný interiér, ale zároveň ponechať v ňom jeho historický ráz. Nádych starých čias sa podarilo vdýchnuť znovuodhalením a zvýrazneným pôvodných historických prvkov, ktoré z bytu na Letnej robia jedinečný domov s kúzlom čias minulých.

Keďže architektku Pavlu Kosovú spájajú s majiteľmi storočného domu na Letnej blízke rodinné vzťahy, spoločnú reč ohľadom rekonštrukcie našli pomerne ľahko. Majiteľmi bytu sú totiž architektkin brat s manželkou, ktorí mali od začiatku jasnú predstavu o tom, čo presne chcú. Po vzhliadnutí bytu na Letnej objavili skrytý potenciál, ktorý v starom byte driemal, a bez váhania sa pustili do kreatívnej renovácie. 

Staré verzus nové

Láska ku krásnym starým veciam s dušou bola pri celkovej rekonštrukcii ich hlavnou motiváciou. Predstava majiteľov spočívala v spojení moderného a starého do kompaktného celku tak, aby vznikol funkčný priestor s pôvabom zašlých čias. Predispozícia bytu k tejto vízii majiteľov výrazne dopomohla vďaka arkieru a štuke na stropoch stien. Jednotlivé zrekonštruované a zmodernizované izby sa tak vyvážili práve týmito historickými prvkami, čím sa naplnila predstava majiteľov mať nový byt s náznakom starého.

Dispozičné riešenie bytu

Podľa slov architektky bolo pri rekonštrukcii nutné dať bytu logiku s ohľadom na súčasné potreby užívania bytu. Kuchyňa bola presunutá z malej tmavej miestnosti orientovanej do dvora do bývalej „parádnej“ miestnosti s arkierom do ulice a zároveň prepojená s obývačkou, v ktorej sa nachádza priestranná knižnica. S výhľadom do dvora bola orientovaná spálňa a budúca detská izba. Kúpeľňa a záchod sa zrenovovali nanovo, zaujímavým akcentom je v nich cementová dlažba, ktorá evokuje atmosféru domov z prelomu 19. a 20. storočia. Dlažba s rovnakým motívom sa nachádza aj v priestrannej hale.

„Retro“ v každej miestnosti

Majitelia interiér bytu doplnili zrenovovaným starým nábytkom. V obývačke dominuje repasované legendárne kreslo H-269 od Jindřicha Halabaly. Zaujímavosťou je, že práve pri tejto „oprave“ kresla sa architektka Pavla Kosová s bratovou manželkou natoľko nadchli, že výsledkom bolo založenie spoločnosti Retronaut (www.retronaut.cz). Jednoduchá kuchynská linka v bielych odtieňoch s dominantnými horizontálnymi líniami dáva vyniknúť pôvodnému drevenému stropu a spolu so starými stoličkami a stolom v jedálni s arkierom tvoria v miestnosti originálnu kombináciu prvkov. V hale púta pozornosť krásne starožitné zrkadlo z dreveného masívu, ktoré už pri vstupe do bytu na Letnej predurčuje celkový ráz bytu. Farebným akcentom v byte je abstraktný obraz od Lucie Skřivánkovej. 

Architektka Pavla Kosová dokázala zo storočného bytu na Letnej v Prahe vyčarovať moderný byt s komfortom 21. storočia, avšak duch doby jeho vzniku bol zachovaný a podčiarknutý staronovým efektným a originálnym nábytkom, čo dodalo bytu na Letnej ten správny šmrnc.

Veronika Kalinová

Foto pre Moderní byt: Lukáš Hausenblas

Podobné články