Byt MAT

od micah.grohman

Malá garsónka o výmere necelých 20m2 v zanedbanom stave v širšom centre Bratislavy, uvedomelý klient, ktorý chcel z minimálneho priestoru dostať čo najviac a skúsený architekt, ktorý vie odhaliť aj dobre skrytý potenciál priestoru.

Toto stálo na počiatku úspešnej spolupráce pri redizajne tohoto bytu. “Zriedka sa mi stane, že ma klient osloví s presnou predstavou o tom, čo chce dosiahnuť. Je na architektovi, aby vedel želaný výsledok pretaviť do skutočnosti. Treba však určiť mantinely v ktorých sa má pohybovať. Či už je to ekonomické, estetické alebo funkčné zadefinovanie priorít.” Konštatuje architekt Juraj Murín. 

V tomto prípade mala klientka jasnú predstavu v tom, že garzónka bude určená do prenájmu a musí preto čo najefektívnejšie využívať disponibilný priestor, mať jednoduchú údržbu a súčasne ponúknuť štýlové bývanie. Keďže časť života strávila v Paríži, pre ktorý sú podobné malé bytíky príznačné a inšpirovaná týmto vizuálnym štýlom ho chcela previesť aj do garzónky v Bratislave.

“Sám som mal to šťastie stráviť nejaky čas v Montmartre, kde malý priestor a veľký záujem o bývanie núti architektov čarovať s priestorom.”  

Je už potom na architektovi, ako sa s takýmto zadaním dokáže vysporiadať. Nasledovali dlhé diskusie o štýlovom stvárnení a dispozičnom usporiadaní. Spoločnú reč našli v tom, že bytík predsa len viac prispôsobia Bratislave.

DISPOZIČNÉ RIEŠENIE – AKO NA TO

Keďže samotná konštrukcia domu – skelet spriahnutý betónovými priečkami, povoľovala len minimálne stavebné úpravy, musel si architekt vystačiť s popremiestňovaním existujúcich funkcií.

Kuchyňa sa dostala z malej tmavej chodbičky do hlavnej izby, kde splynula s knižnicou a pracovným ‘kútom’. Vo vstupnom priestore vznikol po oboch stranách bohatý šatník a kúpeľňa taktiež pôsobí dojmom zväčšeného priestoru. Aby bytík poskytoval čo najväčšiu variabilitu, tak aj pri výbere samotného zariadenia myslel architekt na úsporu priestoru. Stolovanie je riešené sklápacím stolíkom, kuchynská linka slúži súčasne ako pracovisko, sedačka plní po roztiahnutí funkciu dvojpostele a aj konferenčný stolík sa v priestore môže voľne pohybovať. Tento bol mimochodom taktiež vlastnoručným dielom architekta.

VIZUÁLNY KONCEPT – PRÍRODNÉ VERZUS MODERNÉ

Zabezpečiť v takomto malom priestore jasné funkčné delenie a prehľadnosť, dať mu jeho unikátny výraz a popritom vytvoriť pocit domáceho pohodlia je úlohou práve stvárnenia jeho jednotlivých častí. V tomto prípade bol zvolený neutrálny svetlý základ, ktorý priestor opticky zväčšuje – biele steny, svetlo béžová gresová dlažba a obklady, tehličkový obklad za kuchynskou linkou v jemne sivej farbe a prírodná smreková podlaha. Priestor dotvára stolárska výroba kombinujúca bielu farbu s drevom, v tomto prípade bambus v karamelovom odtieni. Na vytvorenie žiadaného kontrastu boli do priestoru vybraté doplnky v modrej a tmavej antracitovej farbe, ktoré priestor oživili. Ako unikátny akcent taktiež pôsobí šatníková skrina s výtvarnou potlačou – kresbou starej Bratislavy.

Výsledok už posúďte sami.

Reko
Foto: Ing.arch. Juraj Murín

Podobné články