Moderný dom s vidieckou dušou

od david.m

Manželský pár architektov Moniky a Marka Ivankovcov z Monmar ateliéru sa vo svojom projekte, ktorý je zároveň aj ich rodinným domom, usiloval prepojiť prácu so životom mladej rodiny. Dom a ateliér v jednom je spojením tradičného vidieckeho štýlu s niečím novým.

Dvojica architektov sa pri návrhu projektu vlastného rodinného domu inšpirovala tradičnou vidieckou architektúrou, ktorá rešpektuje okolité prostredie a prepája sa s ním, komunikuje s prírodou.

Celý projekt sa odvíjal od pozemku, na ktorom sa dom nachádza. Aby rodinný dom čo najlepšie zapadol do atmosféry dediny Skalka nad Váhom neďaleko Trenčína, architekti stavili na tradičné prírodné materiály a pri návrhu aj realizácii rešpektovali lokálnu architektúru.

Výsledkom tejto súhry sa stal jednoduchý rodinný dom so sedlovou strechou, ktorý prepája interiér s exteriérom, a tak dokonale splýva s okolitým prostredím. Architektom sa vo svojom projekte vlastného rodinného domu podarilo skĺbiť svoj rodinný život s tým pracovným.

Prepracovaný do najmenších detailov

Autori pri tvorbe projektu rodinného domu kládli dôraz na to, aby vytvorili priestor, ktorý bude prezentovať ich prácu a zároveň bude stelesnením ich predstavy o ideálnom bývaní. Preto siahli po prvkoch, materiáloch a technológiách, ktoré prezentujú to, čo sa im páči.

Špecifikom realizácie tohto projektu bolo to, že si autori navrhli dom sami pre seba a mali tak presnú predstavu o najmenších detailoch. Dôležité sú napríklad bezrámové okná, falcovaná strešná krytina, drevená prevetrávaná fasáda. V interiéri sú to zas kvalitné materiály, ako drevená podlaha, mikrocementové stierky na stenách aj na podlahe kúpeľní a kuchyne, dvere so skrytou zárubňou a skryté podlahové lišty.

Jednoduchý, no dokonale premyslený

Dom je na prvý pohľad jednoduchý, no premyslený a neobyčajný. Dominuje mu čistota a minimalizmus, z architektonického hľadiska je pridanou hodnotou otvorený priestor dennej časti cez dve podlažia, galéria, pochôdzna sieť v detskej izbe. Za pozornosť stojí tiež veľké bezrámové okno v dennej časti, vďaka ktorému komunikuje interiér s exteriérom.

Zabudnúť nesmieme ani na použitie technológií ako rekuperácia, tepelné čerpadlo, fotovoltika, centrálny vysávač či inteligentná elektroinštalácia.

Zhmotnenie ich sna

Manželský pár architektov si po pracovnej stránke prešiel pri tvorbe tohto projektu celým procesom. Pracovali na návrhu a účastní boli aj samotnej realizácie, a tak vedia, aké úskalia môže so sebou takýto projekt prinášať.

Práve preto sa snažia svojim klientom posúvať čo najviac užitočných informácií. Ich cieľom totiž je, aby si aj klienti mohli užívať vysnívané bývanie. No a pre manželov z ateliéru Monmar a ich tri deti je tento priestranný dom so záhradou podľa ich slov zhmotnením  spoločného sna.

Autori: Ing. Marek Ivanko, Ing. Monika Ivanková, Ing. Lukáš Bosák, PhD.

Spolupráca: Ing. Martin Kocúr (Statika), Ing. Tomáš Kocúr (Statika), Ing. Andrea Pilchová (ZTI, vykurovanie), Ing. Anton Horváth (elektroinštalácie), Mgr. Miloš Surjak (elektroinštalácie), Ing. Zuzana Lacová (požiarna ochrana)

Plocha pozemku: 2435 m²
Zastavaná plocha: 269,1 m²
Podlažná plocha: 304,02 m²
Obostavaný objem: 1256 m3
Návrh: 2016 – 2017
Realizácia: 2018 – 2022
Adresa: Skalka nad Váhom, Slovensko

O architektoch

Monika Ivanková pochádza z Trenčína a Marek Ivanko z Vranova nad Topľou. Stretli sa počas štúdia na Stavebnej fakutle STU, kde boli spolužiakmi. V druhom ročníku sa dali dokopy a dnes sú manželmi s troma deťmi.

Pri navrhovaní projektov preferujú prírodné materiály, jednoduchosť a nadčasovosť. Kladú dôraz na kvalitný dizajn a zároveň na funkčnosť interiéru.

Petra Lyžičiarová Struková
Foto: archív Monmar ateliéru

Podobné články