Kreatívne oplotenia

od micah.grohman

Oplotenie v mnohorakej podobe sa počas stáročí stalo akceptovaným funkčným prostriedkom na zabránenie voľného prechodu a vstupu na súkromný pozemok. V závislosti od kultúrnej vyspelosti spoločnosti sa mení nielen jeho výška, ale aj materiálové prevedenie. Moderná doba jeho podstatu nezmenila, zmenilo sa iba jeho estetické stvárnenie.

Brány a samotné ploty sa stali v poslednom období symbolom nedotknuteľného súkromia a majetku. Mohutné kamenné a betónové oplotenia hovoria jasnou rečou a zvedavé pohľady a nevítaných návštevníkov posielajú kade ľahšie. Často sú na hranici dobrého vkusu a presúvajú nás  v čase do temného stredoveku. Pálčivým problémom sa oplotenie pozemku stalo hlavne v novovybudovaných záhradných mestečkách, kde sa majitelia svojich maličkých pozemkov snažia vybudovať aké – také súkromie. Nie vždy sa to po estetickej stránke podarí a preto je každodennou realitou maskovanie vkusných rodinných domčekov neohrabanými betónovými hradbami. Oplotenie pritom ponúka podobné možnosti, ako samotné steny našich izieb.  Nielenže ohraničuje náš životný priestor, ale vytvára kulisu nášho každodenného života.

Nová funkcia

Moderný záhradný dizajn priniesol do záhrad množstvo nových, atraktívnych prvkov, ktoré si v priestore záhrad žiadajú vhodné umiestnenie a premyslené prevedenie. Oplotenie ako statický prvok je jedným z nich.  Jeho estetické stvárnenie hrá mimoriadne dôležitú úlohu v celkovej koncepcii záhrady. Už to nie je len funkčný prvok, ktorý má jasne vymedzenú úlohu. Už nie je len nudným pozadím rastlín, ale esteticky poňatou vertikálnou plochou, dopĺňajúcou celkový dizajn záhrady. 

Kreatívne oživenie

Oživenie prichádza s novou koncepciou, ktorá záhradu vníma ako exteriérovú izbu využívanú na oddych a rekreáciu. Drevené, plastové, betónové či kovové ploty sledujú jediný cieľ a to oživiť priestor farebnosťou,  detailom, tvarom či vbudovaným prvkom. Široká škála materiálov umožňuje maximálne prispôsobenie sa existujúcim i novo navrhnutým kompozičným prvkom. Zaujímavé sú v plote zabudované vodné prvky, úložné priestory, osvetlenie, či samotné detaily, vyzdvihnuté kombináciou či technologickým spracovaním materiálov.

Nenahraditeľné  živé  ploty

Živými plotmi v záhrade dokážeme veľmi prirodzeným a jednoduchým spôsobom oddeliť jednotlivé plochy, orámovať výhľady, viesť pohľady,  či objemovo vytvarovať záhradu. Stále nedocenenými rastlinami na ich výsadbu sú listnaté dreviny ako hraby, buky, či bresty,  ktoré svojou jemnou textúrou a sýtozelenou farbou vytvárajú svieže živé hmoty. Sú nenahraditeľné pri výsadbách v kombinácii listnatých okrasných krov a trvalkových záhonov. Používaním ich vždyzelených kolegov ako tují či cyprusovcov plochy našich záhrad zbytočne zuniformujeme a ich tmavou textúrou a smútočným charakterom iba uberieme na svetlosti priestoru. Atraktívne sú aj popínavé dreviny ako brečtany, pavinič, či plamienky, ktorými veľmi rýchlo a efektívne dokážeme pokryť nepekné vertikálne murované ploty.

Výber druhov

Selekciu druhov musíme vždy podriadiť miestnej klíme, pôdnym a vlhkostným podmienkam. Konečný tvar, výšku a spon rastlín si určujeme pri každom druhu individuálne, v závislosti aj od funkcií, ktoré od nich očakávame. Pri zakladaní výsadieb musíme dbať  predovšetkým o kvalitnú prípravu pôdy, aby živý plot mal v celej dĺžke rovnaké podmienky pre rast, aby porast bol vyrovnaný a homogénny.  

Ing. Zoltán Nagy, záhradný architekt
Foto: Grand Garden a archív redakcie

Podobné články