Osvetlenie exteriéru

od micah.grohman

Vážení čitatelia, skôr než sa začneme venovať téme, nemôžem si odpustiť jeden postreh z praxe. Ak treba navrhnúť pre zákazníka osvetlenie, musím najprv vedieť niečo o jeho povahe a zvykoch, aby sa mohlo osvetlenie prispôsobiť jeho potrebám. A práve tu narážame na to, že mnoho stavebníkov sa nezamyslelo nad tým, ako budú jednotlivé miestnosti používať a ako ich čo najlepšie prispôsobiť zvyklostiam členov rodiny.

A teraz vyjdime pred dom. Máme okolo seba pozemok, ktorý chceme osvetliť a ja sa vás začnem vypytovať…

Komunikácie – kadiaľ sa bude najčastejšie chodiť, kde budú chodníčky, kde odstavíte auto… Po zodpovedaní otázok navrhnem najprv rozmiestnenie vypínania komunikačného osvetlenia a potom rozmiestnime svietidlá tak, aby nám svietili na chodník a nie do očí. Vhodné sú nižšie či vyššie stĺpiky zhora zatienené, parkové svietidlá 2 až 4 metre vysoké, svietidlá zapustené do múrika pri chodníku a okolo domu, svietidlá na podbití za odkvapom alebo na strope prístreškov. Svietidlá na steny domu umiestňujem a vyberám opatrne, aby nesvietili do očí.

Pobyt – kde sa bude večer vonku sedieť, kde si budete opekať v krbe, kde sa budú hrať deti… Navrhnúť svietidlá pre tieto činnosti nie je náročné. Horšie už je to s ich umiestnením. Mali by totiž dostatočne svietiť na čítanie, hru, kúpanie či pečenie, ale nesmú kaziť výhľad na záhradu a hlavne nesmú oslňovať, aby sme sa nepotkli napríklad na zabudnutej hračke.

Atmosféra – čo zaujímavé chcete osvetliť okolo domu. Je nespočetne možností ako osvetlením doplniť večernú atmosféru okolo domu. Môžeme zvýrazniť skalku, dominantný strom, kvitnúce zákutie, fontánku, jazierko či altánok, architektonické prvky na dome, alebo dodať svetelnými lúčmi plaziacimi sa po dome a tráve priestoru dynamiku. Môžeme dom či záhradu „prefarbiť“ farbou svetla. Svietidlá na tento účel môžeme trvalo zabudovať, použiť prenosné svietidlá do zásuvky (pripraviť zásuvky v záhrade), alebo použiť sezónne solárne svietidlá. A nezabudnite na zásuvku s vypínačom na vianočnú výzdobu.

Bezpečnosť – máte pocit strachu či nebezpečia? Vzhľadom na kriminalitu a pocit bezpečia si stále viac zákazníkov praje podsvietiť na noc okolie domu. Na tento účel je najlepšie použiť výbojkové či žiarivkové svietidlo so súmrakovým spínačom.

Samozrejme, že jednotlivé svietidlá môžu byť odpoveďou na viac účelov a že platí „v jednoduchosti je krása“. Je však dobré vedieť dopredu, aké svetelné obvody budú v záhrade a hlavne kde sa budú zapínať. Ak zanedbáte logiku vypínania, robili ste osvetlenie zbytočne, pretože ho nebudete používať – jeho používanie bude otravné. Senzorové spínače používam opatrne. Vplyvom počasia rýchlo starnú a často „blbnú“. Ak usúdim, že použiť senzor je na danom mieste najlepšie, počítam s jeho častejšou výmenou.

Na záver niečo o zdrojoch svetla. Najspoľahlivejšia je vonku žiarovka (dnes najčastejšie halogénová), má však vysokú spotrebu. Použijem ju hlavne do svietidiel, ktoré budem používať aj v zime a na kratšiu dobu. Žiarivka je dnes najhospodárnejší zdroj, ale jej pracovná teplota je od +5°C (existujú aj žiarivky do -30°C, ale nie sú bežne v predaji). Žiarivkové svietidlá preto použijem napríklad do svietidiel na terase, okolo bazéna a podobne, tie v zime nepoužívam a v lete s nimi môžem dlho a úsporne svietiť. Výbojky sú veľmi úsporné, vhodné na celonočné svietenie, ale dlho sa rozsvecujú. Nakoniec populárne LED svietidlá. V prvom rade ich kvalita neskutočne kolíše podľa výrobcu. Na trhu sú LED, ktorých životnosť nedosiahne ani životnosť žiarovky a LED so spotrebou vyššou ako žiarivka (pozri W/lm) a o skreslení farieb ani nehovorím. Na druhej strane sú LED svietidlá vysokej kvality, ktoré svietia úsporne, spoľahlivo aj desaťtisíce hodín. Najskôr zistíte kvalitu LED podľa ceny, ale ani to nie je pravidlo. Môžem len poradiť, aby ste pri LED svietidlách počítali s ich výmenou (často musíte vymeniť celé svietidlo) a odložili si doklad o kúpe. A na záver vám želám správny výber osvetlenia a veľa úspechov pri realizácii vašej záhrady.

Autor: Ing. Ernest Tyukos, svetelný technik
Foto: Eglo

Podobné články