Zariaďte si relaxačnú oázu priamo doma

od david.m

Ste unavený a túžite po chvíľke potrebného odpočinku? Po náročnom dni potrebujete miesto, kde si ho môžete dopriať.  Za relaxom už nemusíte chodiť iba do wellness centra, ale môžete ho mať každý deň priamo u vás doma.

Vytvorte si priestor, ktorý navodzuje meditačný pokoj  a má blahodarné účinky na fyzické aj psychické zdravie. Marcela Bínová z Hornbachu prináša niekoľko tipov, ako si zariadiť takúto domácu oázu pokoja.

Kúpeľný oddych v podobe hydromasáže

Keď sa zamyslíte nad detailmi, vďaka ktorým sa v kúpeľoch cítite tak zrelaxovane, určite si spomeniete na vírivé vane. Jacuzzi, vírivky alebo tzv. hot tub – všetky označenia pomenúvajú voľne stojacu vaňu s horúcou vírivou vodou a funkciou masáže. Existuje mnoho typov víriviek s rôznymi veľkosťami, počtom hydromasážnych trysiek, tlakom a materiálmi.

Jednou z možností je vybaviť si vírivou vaňou kúpeľňu, druhým variantom je vonkajšia vírivka umiestnená v záhrade či na terase. Vojde sa do nej viac ľudí, takže sa vírivka stáva aj spoločenskou záležitosťou. „Ak ste vo svete víriviek iba začiatočníkom, ideálnym riešením sú nafukovacie vírivky. Naučíte sa na nich základnú údržbu a stoja zlomok toho, čo vírivka zabudovaná do terasy. Pojmú až 800 litrov vody, výborne sa zazimujú, a ich inštalácia je pomerne rýchla,“ radí Marcela Bínová, odborníčka z oddelenia sáun v projektovom markete Hornbach.

Dnes už sú štandardom vane s hydromasážnymi tryskami, ktoré sú cenovo dostupné a nevyžadujú veľa priestoru. Sú preto vhodné aj do bytových kúpeľní. Milovníci sprchy tiež môžu siahnuť po hydromasážnych paneloch alebo sprchových boxoch.

Čaro severského saunovania

Inštalácia domácej sauny je v súčasnosti v móde. Keďže sa dizajn a technologický pokrok neustále zlepšuje, inštalácia sauny v domácnosti je oveľa jednoduchšia ako pred niekoľkými rokmi. Saunovanie má blahodarné účinky na fyzické aj psychické zdravie. Teplo uvoľňuje svalstvo, vrátane svalov na tvári a krku, ktoré sú po dlhom dni napäté. „Pravidelným saunovaním si môžete zlepšiť krvný obeh, zvýšiť tvorbu obranných látok, odbúrať z tela nečistoty a spevniť pokožku. Okrem toho saunovanie pomáha uvoľniť dýchacie cesty, poskytuje úľavu pri astme, uvoľňuje napätie z celého dňa a zmenšuje úzkosť a agresivitu,“ hovorí odborníčka.

Druhy sáun:

  • Suchá sauna – tradičný druh sauny, ktorý využíva suché teplo. Teplota sa zvyčajne pohybuje medzi 90 až 100 °C, pri minimálnej možnej vlhkosti. Tento druh sauny predstavuje záťaž na ľudský organizmus, a preto nie je vhodná pre všetkých.

  • Parná sauna – na rozdiel od suchej sauny teplota v parnej saune nepresiahne 60 °C, avšak vzdušná vlhkosť tu dosahuje až 100%. „Predstavuje nižšiu záťaž na organizmus, preto si ju po konzultácii s lekárom môžu dopriať aj ľudia, ktorí nemôžu absolvovať pobyt v klasickej saune. Po pobyte v parnej saune nie je nutné schladenie v ochladzovacom bazéne, ale postačí aj vlažná sprcha,“ vysvetľuje Marcela Bínová.

  • Fínska sauna – nazývaná tiež vlhká sauna, je najobľúbenejším typom sauny. Teplota dosahuje maximálne 80 °C, s vlhkosťou vzduchu približne 80%. Nižšia teplota v saune sa môže vykompenzovať vyššou vlhkosťou. Fínska sauna je ideálnym pomocníkom pri liečbe syndrómu studených nôh (Raynaudová choroba).

  • Tropická sauna – podobná tej fínskej, ale s nižšou priemernou teplotou a vlhkosťou vzduchu. Teplota medzi 60 až 70 °C s vlhkosťou medzi 50 – 60% navodzuje podobnú klímu ako v trópoch. Tento druh sauny je vhodným podporným prostriedkom pri liečbe dýchacích a svalových ochorení či reumatických stavov.

  • Soľná sauna – teplota soľnej sauny sa pohybuje medzi 40 až 55 °C, s vlhkosťou vzduchu do 30%. „Soľná sauna dobre zvláčňuje pokožku a vďaka nízkej teplote je vhodná predovšetkým pre začiatočníkov,“ radí Marcela Bínová.

  • Infrasauna – revolučná sauna, ktorá naberá na obľube. Je charakteristická menšími rozmermi a na rozdiel od ostatných typov je napájaná elektrickým prúdom zo zásuvky, vďaka čomu je vhodná najmä do interiéru. „Výhodou infrasauny je, že nepotrebuje takmer žiadny čas na zahriatie. Má v sebe rôzne typy žiaričov, ohrievač alebo lampy. Tie vyžarujú vlnenie, resp. infračervené žiarenie, ktoré pôsobí v podkožnom svalovom tkanive a prehrieva telo až 4 cm pod povrchom. Infrasauny sú vhodné aj pre starších ľudí a tých, ktorí trpia astmou či kardiologickými ťažkosťami. Teplota sa pohybuje medzi 40 až 60 °C, a saunovací cyklus trvá 15-40 minút,“ vysvetľuje odborníčka.

Uvoľnite svalstvo

Dopriať si pravidelnú masáž počas nabitých pracovných dní môže byť časovo ale aj finančne náročné. Zabezpečením domácich masážnych prístrojov si môžete vychutnať uvoľňujúcu vibroterapiu priamo doma. Masáže kreslá, vibračné dosky na posteľ či masážne podložky sú vhodné pre každú domácnosť a sú cenovo dostupné. Masážne vankúše, prístroje na masáž nôh a masážne podložky sú inšpirované Shiatzu masážou. Vibrácie stimulujú rôzne časti tela, a okrem masáže svalstvo aj zohrievajú.

Masážne matrace a kreslá sú cenovo náročnejšie. Špeciálne masážne body pomáhajú uvoľniť svalstvo, a vyhrievacie senzory zas podporujú cirkuláciu. Dôležité je mať na pamäti, že nadmerné používanie môže existujúce problémy zhoršiť. Ideálny masážny interval by mal trvať približne 15 minút.

Detaily pre ideálny oddych

Dokonalá wellness oáza nebude úplná bez detailov, preto nezabúdajte ani na doplnky. Pravý wellness zážitok ide ruka v ruke s aromaterapiou. Zadovážte si difuzér a esenciálne oleje, ktoré vás uvoľnia a upokoja. „Levanduľa, jazmín, eukalyptus či santalové drevo – každá vôňa má terapeutický účinok na fyzické a duševné zdravie. Zvážte tiež inštaláciu smart osvetlenia, ktoré je vhodné na navodenie ideálnej relaxácie (chromoterapia),“ dodáva Marcela Bínová z Hornbachu.


Reko
Foto: archív firiem a redakcie

Podobné články