Prechádzka Parížom

od micah.grohman

Mesto, v ktorom ožil románový Quasimodo a kde sa rodila krehká láska Petra a Lucie z pera Romaina Rollanda, je dnes preslávené najmä Eiffelovou vežou, Víťazným oblúkom, zámkom Versailles či umeleckým svätostánkom Louvre. Paríž. Mesto módy, noblesy a šarmu, ktoré inšpiruje umelcov a láka milióny turistov. Vitajte!

Každý, kto sa prvý raz vyberie do Paríža, automaticky mieri k Eiffelovej veži. Vyšliape si niekoľko stoviek schodov alebo sa vyvezie na panoramatickú vyhliadku a obdivuje rozľahlú metropolu, ktorou prúdi Seina. Fotografia s najvyššou budovou Paríža je jednoducho akousi povinnosťou. Rovnako ako prechádzka neďalekým parkom s jedinečným výhľadom na 300-metrovú „železnú dámu“, ktorá počas prvej svetovej vojny zohrala na fronte dôležitú úlohu pri riadení francúzskych vojakov signálmi. Prvonávštevník mesta si rád prezrie šarm Paríža z vyhliadkovej lode, nenechá sa odradiť davom turistov v Louvre, aby sa usmial na slávnu da Vinciho Monu Lisu, a vychutná si deň v rozľahlých záhradách zámku Versailles, niekdajšieho sídla francúzskych kráľov. Mimochodom, práve tu bola v roku 1920 podpísaná posledná mierová zmluva po skončení druhej svetovej vojny, ktorá vymedzila hranice Maďarska s okolitými štátmi – Československom, Rakúskom, Rumunskom a Kráľovstvom Srbov, Chorvátov a Slovincov.

V najstaršej časti

Jednou z pých Paríža je isto Katedrála Notre Dame, do ktorej je zasadený aj romantický príbeh Viktora Huga Chrám Matky Božej v Paríži o zvonárovi Quasimodovi a krásnej Esmeralde. Gotická stavba stojaca v najstaršej časti mesta, vo štvrti Ille de la cité, láka tisícky turistov aj preto, že sa tu vydávala Maria Stuartovna, Napoleón tu bol vyhlásený za cisára a Janu z Arku tu prehlásili za svätú. Výstup na vežu katedrály spestrí obhliadku katedrály aj pre ateistov.

Paríž inak

Pre milovníkov umenia a lačných pátračov histórie ponúka cestovná kancelária Victory Travel trochu menej tradičné, o to autentickejšie poznávanie Paríža s názvom Dekadentný Paríž a Londýn. Miesto Notre Dame vás známy novinár a spisovateľ Michal Havran vezme na ostrov St. Louis, ktorý sa rozprestiera za katedrálou. Tam sa nachádza Musée d´Orsay, národné múzeum sídliace v budove bývalej železničnej stanice, kde sú umiestnené umelecké zbierky francúzskeho umenia z čias od druhej polovice 19. storočia až po rok 1914. Najväčšiu stálu zbierku moderného umenia v Európe nájdete v Centre Georges Pompidou. Toto centrum umenia a kultúry sa nachádza v historickom centre Paríža, len kilometer od Notre Dame a Louvru. Presklené eskalátory ponúkajú fenomenálny pohľad na Paríž a podľa dostupných štatistík je dokonca táto stavba navštevovanejšia ako samotná Eiffelovka.

Čo by ste nemali obísť

Štvrť, ktorú by ste v Paríži nemali obísť, je Marais. Extravagantná zmes judaizmu, chic butikov a gay životného štýlu v prostredí renesančných palácov v okolí Place des Vosges núka výnimočnú kávu. Pôvodne sa na týchto miestach starého Paríža nachádzali močiare, neskôr tu stála tiež slávna Bastila. Ak túžite objavovať miesta slávnych, rozhodne by ste sa pri prechádzkach Parížom mali vybrať do Café de Flore, kde voľakedy pracoval Jean Paul Sartre. Na rue Feru zase Alexander Dumas situoval Portosov byt. Navštívte anglo-americké kníhkupectvo Shakespeare and sons, kam chodieval Hemingway, Gertrude Stein a kde trávil dlhé hodiny Woody Allen a pripravoval tu scenár k filmu Polnočný Paríž, ktorý je voľnou adaptáciou Hemingwayovho Pohyblivého sviatku.

Viete, kde by ste v Paríži našli najstaršiu cukráreň? Ide o Café Angelina na rue de Rivoli a nachádza sa  pod oknami Dostojevského a Turgeneva.

Teritórium umelcov

Ak by ste si radi vizualizovali starý Paríž, nech vaše kroky smerujú do štvrte St. Germain, ktorá je dnes teritóriom umeleckej aristokracie, kde počas nedeľného rána stretnete výtvarníkov v pyžamách, vyhnané milenky bez mejkapu a začínajúcich japonských básnikov opantaných vierou v magické účinky ulíc rue de Jacob a Bucci. Štvrť nazvaná aj ako hlavné mesto francúzskej literatúry ukrýva vo svojich uliciach najstarší kostol Paríža. V Latinskej štvrti stojí slávna Sorbonne či Panteon.

Kým pôjdete späť domov

Zavŕšte večer v Paríži návštevou presláveného Moulin Rouge a doprajte si večeru vo výnimočnom francúzskom štýle, prípadne sa vyberte na divadelné predstavenie napríklad do Theatre de Raneleigh. Kým vaše kroky povedú späť domov, odskočiť si môžete napríklad do Londýna a v túlaní umeleckými štvrťami pokračovať.

Reko v spolupráci s CK Victory Travel

Foto: CK Victory Travel

Podobné články