Život na Bali

od micah.grohman

Obdivovatelia východných kultúr majú špecifické dôvody, prečo je práve Ázia nimi uprednostňovaná. Exotické piesočnaté pláže, do neba sa tiahnuce majestátne hory, bujné dažďové pralesy, bohatá fauna aj flóra a niekde tiež dodnes vykúkajúce aktívne sopky. Zmes týchto prírodných krás, vzácnej kultúry a pokojného života v trošku spomalenom tempe, môžete objaviť na podmanivo príťažlivom ostrove Bali.

Juhovýchodná Ázia skrýva mnoho tajomných a dych vyrážajúcich miest. Patria do nej krajiny, ktoré sú geograficky južne od Číny, východne od Indie, západne od Novej Guinei a severne od Austrálie. Indonézia, štvrtá najľudnatejšia krajina sveta a rozlohou najväčšia ostrovná krajina na svete s viac ako 17 000 ostrovmi, jednoznačne spadá do tohto zoznamu. Ostrov Bali je rozhodne jedným z najpopulárnejších a turisticky najvyhľadávanejších oblastí indonézskeho súostrovia.

Trošku z histórie

Prvými Európanmi, ktorí pricestovali a priniesli prvé nejasné novinky o Bali, sa datujú do obdobia, keď sa známy objaviteľ Marco Polo plavil po svete a uskutočňoval medzinárodné obchody. Prvý známy kontakt s ostrovom Bali bol zaznamenaný v roku 1512 expedíciou vedenou dvomi Portugalčanmi – Antoniom Abreu a Franciskom Serrao, ktorí pristáli na severnom pobreží. Nasledovali ďalšie expedície pod vedením Holanďanov v šestnástom a sedemnástom storočí. Pokúšali sa o nadviazanie kontaktov s domácimi, pričom ich najväčšou prioritou bol obchod, záujem mali hlavne o ryžu, zvieratá a ženy. Za svojich otrokov platili balinézskym kráľom výmenou ópia. Viaceré holandské kolonizácie prebiehali na súostroví počas nasledujúcich storočí. Indonézia získala svoju nezávislosť 29. septembra 1949.

Neobvyklý hinduizmus

Hlavným a prevládajúcim náboženstvom je hinduizmus, preto sa odlišuje od zvyšku Indonézie, kde majorita obyvateľov vyznáva islam. Na náboženstve vôbec nezáleží, islam tu nie je radikálny. Spozorujete minimálne odlišnosti, ľudia sú rovnakí, chodia sa modliť, tak ako veriaci u nás, nájdete medzi nimi dobrých, aj zlých. Zrovna v prípade Bali je náboženstvo špecifická črta, pre ktorú ľudia tento ostrov navštevujú. Charakterizujú ho nádherné tradície a ceremónie, tanec, hudba a posvätné rituály. Základy hinduizmu pochádzajú z animizmu a védaizmu – staroindického náboženstva.

Typickou súčasťou ostrova sú hinduistické chrámy a spirituálne objekty v podobe zvierat, mystických bohov i bohýň. Nachádzajú sa všade. Každý dom má svoj maličký hinduistický chrám s obetnými darmi pre Bohov, kde sa chodia rodinní príslušníci modliť pravidelne päť krát denne. Bez tohto všetkého by Bali nebolo Bali.

Všade len ryža

Hlavnou zložkou kuchyne je ryža, typický zdroj potravy v Ázii. Kto neobľubuje ryžu, zemiakov sa na stole príliš nedočká. Ryža býva konzumovaná zvyčajne trikrát denne. Domáci ju jedávajú na raňajky, obed a večeru, kombinujú ju rôznymi druhmi zeleniny, mäsa a čerstvých rýb. Zájdu do takzvaného „warungu“ – reštaurácie a nakombinujú si jedlo podľa vlastných predstáv. Je to niečo ako forma bufetu, u nich sa nazýva „nasi campur“, nasi – ryža, campur – zmiešaný.

Bali a veľké mestá Indonézie sú viac rozvinuté, nachádzajú sa tu reštaurácie, supermarkety, obchody pre cudzincov. Dajú sa kúpiť rôzne moderné, hoci pre nás tradičné potraviny ako syr, chlieb, orechy, avšak si za ne riadne priplatíte.

Slnko, pláž, ryžové polia

Či už ste plážový povaľač alebo športový typ, ktorý na dovolenke trávi čas viac aktívne, nájde sa tu všetko. Pláže sa dajú využiť nielen na plávanie, šnorchlovanie, potápanie, ale fanúšikovia športov si užijú tiež oslobodzujúce surfovanie. Trekovanie či bicyklovanie cez ryžové polia, výstupy na sopky, rafting, jóga, možností je neúrekom…

Alternatívou oddychového dňa môže byť autentická wellness skúsenosť. Zrelaxujte telo i ducha, ponorte sa do unikátnych holistických kúr, doplňte si životnú energiu v tých najlepších salónoch.

Bali sa nachádza pri rovníku, teplota je počas celého roka tropická, preto je ostrov vhodný na návštevu kedykoľvek. Rozdiel nastáva iba v mesiacoch od novembra do apríla, obdobie dažďov prináša bláznivejšie upršané počasie, viac tepla a vlhkosti. Pre tieto príčiny turisti viac obľubujú obdobie sucha.

Prečo Bali?

Z akého dôvodu vlastne rozprávam o Bali? Zavial ma sem vietor v roku 2012, pôvodne na ročné štúdium indonézskeho jazyka. Odvtedy som tu nechala kúsok srdca. Nielen srdca, ale aj kúsok seba, a to doslovne. Zahniezdila som sa, a hoci som sa medzičasom vrátila na čas do modernej Európy, neodolala som a utiekla naspäť do tohto jednoduchého prímorského raja. Bali mi učarovalo svojou magickou ostrovnou energiu, tropickou klímou, milými lokálnymi obyvateľmi, lahodnou štipľavou kuchyňou, prenádhernými ryžovými poliami, chrámami na každom kroku a množstvom nádherných pláží.

Niet divu, prečo sú domáci obyvatelia neustále vysmiati. Považujem Bali za miesto, kde sú šortky mojím najlepším priateľom a kokosový orech pri západe slnka určitým stereotypom. Večné slnko, absolútna pohoda, jednoduchý a radostný život v tomto magickom raji. Toto sú len všedné súčasti môjho každodenného života na ostrove Bohov.

Petra Tiklová

Foto: Victory Travel

Podobné články