Kúpacie jazierko ako biobazén

od micah.grohman

Kúpacie jazierko spája v sebe všetky výhody klasického bazéna a krásu záhradného jazierka. Majitelia kúpacieho jazierka alebo tzv. biobazéna sa môžu okúpať a dokonale zrelaxovať v prírodnej vode a zároveň si vychutnať pohľad na okolitú záhradu s množstvom zelene.

Kúpacie jazierko má okrem možnosti osvieženia a relaxácie aj mnoho ďalších výhod. Prírodné bazény, alebo aj biobazény, sú oproti klasickému bazénu oveľa ekologickejšie a šetrnejšie k prírode. Ponúkajú kúpanie vo vode bez chlóru a všelijakých chemikálií. Sú v harmonickej symbióze s prírodou a navyše poskytujú celoročné využitie – na jar a jeseň sú krásne na pohľad, v letných horúčavách ponúkajú príjemné osvieženie a v zime možnosť vytvoriť si napríklad prírodné klzisko priamo na záhrade, čo ocenia hlavne mladší členovia rodiny.

Ak práve uvažujete nad tým, že by ste si chceli na leto dopriať nový bazén, ale páči sa vám aj myšlienka záhradného jazierka, je táto voľba pre vás tou správnou. Pri biobazénoch a kúpacích jazierkach sa nemusíte rozhodovať a robiť kompromisy – jednoducho sa stačí len tešiť na vodné radovánky uprostred rozkvitnutej záhrady.

Umiestnenie vodnej plochy

Prvou a zásadnou otázkou je, kam takýto biobazén alebo kúpacie jazierko umiestniť. „Keďže v kúpacom jazierku potrebujeme teplú vodu na kúpanie, vodnú plochu je potrebné umiestniť tak, aby bola čo najdlhšie vystavená slnečnému žiareniu. Súčasne by nemala byť blízko listnatých stromov, z ktorých lístie, kvety a plody môžu padať do jazierka,“ radí odborník na biobazény a kúpacie jazierka Dalibor Katreniak.

Správne dimenzovaný biobazén

Biobazén alebo kúpacie jazierko je tvorené dvomi časťami, a to kúpacou, resp. plávacou, a regeneračnou, nazývanou aj filtračná alebo samočistiaca zóna. Kúpacia časť je určená na plávanie, pričom hĺbka vody môže dosahovať od 1,2 m po 1,8 m, v závislosti od požiadaviek majiteľov. Dôležitou súčasťou prírodných jazierok je regeneračná časť, ktorá býva oproti kúpacej zóne plytšia, od 0,2 po cca 0,4 m. V tejto časti sú vysadené filtračné vodné rastliny, ktoré výrazne napomáhajú k udržiavaniu čistej vody. Pri filtračnej zóne sa osádza fólia (klasická PVC fólia alebo gumokaučuková fólia), pričom kúpacia časť môže byť aj murovaná. Tieto dve časti sú od seba oddelené zväčša múrikom, ktorý končí 20 až 30 cm pod vodnou hladinou.

Pomer týchto dvoch častí závisí od samočistiacej schopnosti biobazéna – ak nie sú použité žiadne filtračné zariadenia, regeneračná časť musí byť v zásade väčšia než kúpacia. „Bez dostatočne dimenzovanej filtrácie je potrebné 70 % vodnej plochy plávacieho jazierka rezervovať pre výsadbu filtračných vodných rastlín a pre samotné plávanie ostane 30 %. Pri dobre fungujúcej biologickej filtrácii postačuje pre výsadbu 20 % vodnej hladiny a 80 % je pre plávaciu časť,“ hovorí zo skúsenosti odborník zo spoločnosti NUMA, s. r. o. Čo sa týka veľkosti kúpacieho jazierka a jeho čistoty, v zásade platí, že čím je kúpacie jazierko väčšie, tým je biologický systém jazierka stabilnejší.

Ako na čistotu vody?

Veľmi dôležitou súčasťou biobazénov a kúpacích jazierok je udržanie vody čistej bez toho, aby sa počas roka viackrát vymieňala. Filtračné vodné rastliny sú schopné do veľkej miery napomôcť k čistote vody, ale netreba sa spoliehať len na ne z dôvodu ich krátkeho vegetačného obdobia. Preto je vhodné investovať aj do kvalitných filtračných zariadení, ktoré by v prípade biobazénov a kúpacích jazierok mali byť čo najjednoduchšie, nenáročné na údržbu a aby zásahy klientov do filtračného systému boli len minimálne. V súčasnosti je ich na trhu niekoľko, rozhodnúť sa treba podľa typu konkrétneho jazierka. Odborníkmi sa odporúča zaobstarať si aj skimmer (hladinový zberač nečistôt), ktorý zbaví hladinu vody od napadaného lístia, peľu, hmyzu a pod. Tie by bez odstránenia rýchlo klesali ku dnu a zbytočne by zaťažili filtračný systém.

„Dnes už existujú filtračné technológie určené pre kúpacie jazierka, ktoré obsahujú samočistiaci bubnový filter, biologický filter aj komoru s čerpadlami a UV-lampami v profesionálnom modulovom prevedení. Tento systém od klienta prakticky nevyžaduje žiadnu údržbu. Každopádne pre kúpacie jazierko nie sú vhodne pieskové filtre, používané pri klasických bazénoch, pretože ide o filtráciu založenú na úplne odlišných princípoch,“ dopĺňa p. Katreniak.

Kúpacie jazierko verzus biobazén

Aj keď v princípe ide o rovnaký typ vodnej plochy, medzi kúpacím jazierkom a biobazénom je jeden rozdiel. Ten spočíva v tom, že pri kúpacom jazierku je voda stojaca a pri biobazénoch sa využíva voda prúdiaca, kde sa cirkulácia vody dosahuje rôznymi druhmi čerpadiel.

Pri kúpacom jazierku so stojatou vodou je možnosť výberu z troch typov. Prvou alternatívou je mať čisto prírodné jazierko bez akejkoľvek techniky. Nevýhodou tohto typu je usádzanie častíc na dno vodnej plochy, mierne zakalená voda, prípadne plávajúce častice na povrchu vody, ktoré treba priebežne odstraňovať. Treba podotknúť, že pri tomto type regeneračnú časť tvorí až 70 % kúpacieho jazierka. Druhým typom je kúpacie jazierko s odsávaním hladiny. V takomto prípade sa využíva skimmer a čerpadlo, ktoré napomáhajú k udržaniu vodnej hladiny čistej. Posledným variantom je zaobstarať si mineralizačný filter, ktorý zabezpečí relatívne čistú vodu v kúpacom jazierku po celý rok. Pri tejto voľbe je pomer plávacej a regeneračnej časti zhruba 50 : 50.

Typy biobazénov

Aj pri biobazénoch existuje viacero možností, ako sa o ne starať, aby čo najlepšie vyhovovali požiadavkám každého majiteľa. V zásade je možné hovoriť o prírodných bazénoch s biofiltrom, ktorý pomocou jednoduchého čerpadla vodu zbaví všetkých nečistôt, pričom regeneračná časť tvorí zhruba 30 %. Ďalšou možnosťou sú bazény s väčším množstvom techniky, čo sa, prirodzene, odrazí aj na kvalite vody. Pri tomto type dokonca nemusia byť vysadené ani žiadne rastliny, ak si to majitelia neželajú.

Prevádzkové náklady

Prevádzkové náklady na kúpacie jazierko alebo biobazén sú priamo úmerné veľkosti, objemu vodnej plochy a použitej techniky. Aj na túto problematiku sme sa opýtali odborníka Dalibora Katreniaka: „Náklady pozostávajú raz ročne z výmeny žiarivky v UV-lampe, aplikácií štartovacích baktérií a nákladov na elektrickú energiu, ktorú spotrebuje čerpadlo a UV-lampa. Pri profesionálnom zapojení filtračného systému sa však dá použiť úsporné nízkoenergetické čerpadlo, ktorého spotreba sa vyrovná spotrebe klasickej žiarovky. V zásade platí, že prevádzkové náklady sú oveľa nižšie ako pri klasickom bazéne.“

Návrat k prírode je dlhodobým trendom, ktorý sa odráža aj vo svete bazénov a záhradného dizajnu – čoraz viac obľúbené kúpacie jazierka a biobazény sú toho dôkazom.

Reko

Foto: archív firiem a redakcie

Podobné články