Holá, Kuba…

od micah.grohman

Keď sa povie Kuba, automaticky sa nám v hlave vynoria slová ako rum, cigary, salsa a pláže. Ostrov s príjemnou klímou, kde domáci žijú skromne a stále fungujú na prídelovom systéme, no aj napriek tomu pôsobia uvoľnenejšie. Kubánci sa riadia heslom maňana – zajtra, a teda „Nemáš sa kam ponáhľať, iba ak do hrobu“.

Kuba. Pre mnohých symbol slobody, tak trochu zahalený rúškom tajomstva. Krajina, ktorá vás privíta v rytme salsy je neopakovateľná svojou živelnosťou a temperamentom miestnych. Jazda s vetrom vo vlasoch v tých najkrajších veteránoch v uličkách Havany, či sŕkanie daiquiri Papa (dvojitý rum bez cukru), aký si v bare Bodeguita dával aj Ernest Hemingway. Krajina, kde sa pestuje najkvalitnejší tabak na svete a kde rum tečie potokom. No najmä panorámy nemajúce obdobu! Kuba, dodnes symbol slobody a revolúcie, vás nakazí atmosférou presýtenou tónmi slávnej piesne „Hasta siempre, comandante“, ktorú na počesť Che Guevaru zložil Carlos Pueblo. Spoznajte bližšie zem plnú protikladov a krás ukrývajúcich sa pod povrchom.

Rum náš každodenný.

„Buenos días, mucho ron por favor!“ Prvá a najdôležitejšia veta, ktorú sa treba na Kube naučiť, znamená v preklade: „Dobrý deň, veľa rumu prosím!“ Rum, zlatistý omamný mok, je bezpochyby jedným z najdôležitejších vývozných artiklov Kuby. Máte ho všade. Biely, hnedý, žltý. Trojročný či pätnásťročný. Za 5, či 160 eur. Omnoho viac možností ako len Havana Club, ktorý možno kúpiť aj na Slovensku. Byť na Kube a neochutnať Santiago de Cuba, či Ron Cubay, by bol doslova hriech.  A Legendario tiež netreba vynechať (aj keď bude zrejme voľbou tej nežnejšej polovičky ľudstva).  Na Kube sa takmer žiadny nápoj nezaobíde bez základnej suroviny v podobe rumu. Mojito, daiquiri, piňa colada – k namiešanému základu, si každý dolejte rum podľa vlastnej chuti. Alebo Cuba libre – aký to vznešený názov pre rum s kolou. Jednoducho rum je všade a domáci si ho pridávajú dokonca aj do kávy (ak Vám neoznámia, že sa im práve pokazil kávovar). Ten pravý a nefalšovaný kubánsky mix však pozostáva z 3 druhov tohto moku, ku ktorému pomaličky (lyžičkou) pridávate našľahané mlieko. Presne to, ktoré sa používa pri príprave kapučína.

Cigary – šúľajú sa medzi stehnami mladých Kubániek?

Staršia pani balí cigary, ručne. V jej podaní to vyzerá naozaj jednoducho. No keď sa o to človek pokúša sám, zistí, že je potrebná ozajstná zručnosť. Šúľanie sa deje za stolom. Dnes je už stereotypná predstava o šúľaní cigár medzi stehnami pomerne ojedinelá. Pani berie pár usušených listov tabaku a do ďalšieho, ktorý si ako tak vyrovná ich na tesno zabalí. Aby cigara získala požadovaný tvar a pevnosť, musí ísť do lisu. Vrásky na tvári tejto milej ženy by sa dali rátať. No aj napriek tomu nám jej vek ostal neznámy. Na Kube sa ženy nesmiete priamo opýtať koľko má rokov. Nezabrali ani šalamúnske otázky typu koľko rokov šúľa cigary? S pokojným úsmevom a cigarou v ruke len dodala, že tak robí už od jej pätnástich rokov.

Hudbu a tanec majú v krvi.

Kuba sa stáva medzi turistami čoraz populárnejšia aj pre rôzne kurzy salsy. Hudba a tanec oslobodzuje a búra zábrany. Nevadí ak ste nikdy netancovali, kroky salsy sú jednoduché a zvládne ich v ležérnom štýle aj to najväčšie „drevo“. Základné kroky dopredu, dozadu či v bok vás prakticky naučí ktokoľvek aj na ulici. Majú to jednoducho v krvi. Robia to hocikde a hocikedy. Kľudne aj uprostred obeda. Netreba sa preto obávať, keď k vám z ničoho nič príde Kubánec a „ukradne“ vám manželku. Ide predsa iba o tanec. Bezpochyby celosvetovo najznámejšou kubánskou pesničkou je Guantanamera. V miestnych „putikách“ je však paleta rytmov a typických tónov oveľa rôznorodejšia. Veď predsa, je to práve hudba a tanec, ktorý zrkadlí neviazanú dušu tohto ostrovného národa.

Pláže, more a slnko.

Kuba má vďaka svojej polohe ideálne podmienky k návšteve počas celého roka. Až na obdobie, kedy hrozia hurikány (September – Október). Je príjemne vypadnúť z našej zemepisnej šírky, prehriať si telo a načerpať vitamín D. Krásnych miest volajúcich po oddychu je hneď niekoľko. Či si už vyberiete severnú časť ostrova, aby ste sa okúpali v Atlantickom oceáne, alebo tú južnú, kde si vychutnáte kľudnejšie vody Karibiku. Panenský ostrov Cayo Blanco, ktorý okrem leguánov a krabov nik neobýva, je rajom, ktorý sa oplatí navštíviť. Široké pláže na Guardalavaca sú ľahko dostupné katamaránom a cestou si môžete zašnorchlovať, alebo sa okúpať v gýčovo tyrkysových vodách. Presne ako z plagátu. Netreba tak chodiť len na turistami vychýrenú časť Santa Lucia, alebo na najznámejšie kubánske letovisko Varadero.

Eva Halajová

Foto: Shutterstock a CK Victory Travel

Podobné články