Krajina stredu

od micah.grohman

Moderná a pritom chudobná krajina. Vyspelá civilizácia neuznávajúca základne hygienické návyky. Krajina, ktorá má všetko a pritom prosperuje vďaka napodobňovaniu iných krajín. Čína môže ponúknuť všetky tváre, aké si viete predstaviť. Je iba na vás, ktorú z nich si vyberiete.

Číňania o sebe hovoria, že sú stredom celého sveta. Pre našinca sa to javí ako zbytočné a bezdôvodné nafukovanie. Hneď od prvého momentu v Číne to však pochopíte.  Táto krajina má všetko. More, hory kde sa môžu lyžovať, dlhú históriu, výnimočné pamiatky a veľa investičných príležitostí. 

Peking

Ak by sme chceli jedným slovom charakterizovať hlavné mesto Číny, bolo by to megalomanstvo.  Dokazujú to nadrozmerné pamiatky,  nekončiace ulice a niekoľkokilometrové parky. Peking od prvého momentu prekvapí každého návštevníka. Mesto pretínajú niekoľkoprúdové diaľnice obkolesené stovkami najmodernejších mrakodrapov. V samotnom centre mesta na vás však dýchne atmosféra zakázaného cisárskeho mesta, ktoré svojou rozlohou takmer 10 kilometrov na dĺžku ohromí svojou veľkosťou. Viac ako 9 000 miestností ponúkajú každému návštevníkovi detailný prehľad o živote absolutistických vládcov. V zakázanom meste bol totiž cisár jediným mužom. O jeho pohodlie sa staralo viac ako 10 000 konkubín a viacero eunuchov. Bohatstvo a izolácia cisára dokazuje aj skutočnosť, že obyvatelia sa nemohli dotknúť ani ochrannej steny zakázaného mesta. Výnimočnosťou je nielen samotná rozloha a neopakovateľná architektúra, ale aj samotná technológia výstavby. Jednotlivé paláce sú postavené totiž bez použitia jediného klinca.  

Čínsky múr

Aby ste videli jeden z divov sveta, nemusíte z Pekingu cestovať ďaleko. Stačí vám nasadnúť na jeden z mnohých miestnych autobusov a pokiaľ neuviaznete v zápche za pol druha hodiny ste na mieste.  O tom, že čínsky múr nie je len div sveta, ale najmä svetová atrakcia vás presvedčia desiatky autobusov, vreckárov a tisícky tlačiacich sa návštevníkov. Urobiť si pamiatku v podobe fotografie na čínskom múre nie je vôbec jednoduché. Buď vyšliapete stovky schodov na vrchol múra, alebo sa necháte pohodlne vyviesť bobovou dráhou do polovice kopca. Ak nie ste fanúšikmi nikdy nekončiaceho stúpania do kopca, odporúčame vám ako pamiatku kúpiť si tričko „Zdolal som čínsky múr“ v jednom z mnohých stánkov so suvenírmi. V každom prípade výhľad na veľkolepý čínsky múr stojí skutočne za to. 

Šanghaj

Moderný Šanghaj s 15 miliónmi obyvateľov je považovaný za výkladnú skriňu hospodárskeho úspechu Číny. Jeho výnimočnosťou je to, že na prvý pohľad vôbec nevyzerá, že by to bolo čínske mesto.  Európska a americká architektúra, luxusné mrakodrapy a desiatky nákupných centier, ktoré by mohli závidieť aj v Londýne. Pri bližšom pohľade však uvidíte medzi vysokými budovami skrytú záhradu Yu Yuan, ktorá bola zaradená medzi jednu z 10 najkrajších záhrad na svete. Na druhej strane rieky nájdete modernú štvrť  zloženú z mrakodrapov a symbolu mesta  – televízna veža Perla Orientu. Medzi týmito modernými dominantami je však jedna, ktorá prevyšuje všetky. Šanghaj Tower so svojimi 632 metrami sa onedlho stane druhou najvyššou budovou na svete. 

Autor: Michal Ondruš

Foto: archív autora

Podobné články