Farebné srdce šedočierneho mesta

od micah.grohman

Všade samý šedý a čierny kameň, a pritom mesto tak pestrofarebné a veselé. Dýcha vážnosťou histórie stredovekých kráľov a na druhej strane je mladé, hravé a svieže. Ako symbol udatného národa sa nad jeho ulicami týči vznešený hrad, pod ktorým sa každoročne premiesia davy turistov z celého sveta. Edinburgh – pýcha nielen Škótska, ale celej Británie.

Kráľovské mesto
Edinburgh je tak presne akurát. Nie je to ani zďaleka obrovská hlučná a nepreniknuteľná aglomerácia ako Londýn, dokonca nie je veľký ani ako Viedeň či Praha a na druhej strane to nie je jedno z tých provinčných „veľkomiest“, akým je Bratislava. Môžete tam stráviť aj dva týždne a nudiť sa rozhodne nebudete. A pokiaľ vám to zdravotný stav umožňuje, tak zabudnite na autobusy, mimochodom aj populárne doubledeckre, a prejdite si mesto pešo. Neoľutujete. Až štvrtina budov v meste patrí do pamiatkovej rezervácie, navyše Staré a Nové mesto sú zapísané v Svetovom dedičstve UNESCO. História osídlení na území dnešného Edinburghu siaha až do doby bronzovej. Samostatné mesto vzniklo pravdepodobne v roku 1124, kedy dostalo výsady od kráľa Dávida I. Edinburgh rýchlo napredoval a rozrastal sa o nové štvrte. Prvý vrchol zažil v roku 1492, kedy z neho kráľ Jakub IV. urobil hlavné mesto Škótskeho kráľovstva. Nebolo to však skôr ako v osemnástom storočí, kedy sa Edinburgh začal rozširovať aj za hranice dnešného Starého mesta.

Park miesto stoky

Hlavnou edinburghskou ulicou je Princess Street. Je to niečo ako pražský „Václavák“ len dýcha príjemnejšou atmosférou. Možno je to aj tým, že budovy s obchodmi sú len na jednej strane cesty, na druhej sa rozprestiera výborné miesto na piknik – Princess Street Gardens. Prechádzku mestom by ste mohli začať niekde v týchto miestach. Určite vás to bude lákať ihneď zájsť do Starého mesta. Samozrejme, je to vábivé. Z Princess Street je krásny výhľad na edinburghský hrad, ktorý vás bude isto priťahovať ako magnet. Táto majestátna stavba, stojaca na vrchole čadičového masívu, je prirodzenou dominantou mesta. Pravdepodobne sa k nej vydáte po North Bridge, moste, ktorý nevedie ani ponad rieku, ani ponad žiaden prírodný úkaz, ale ponad železničnú stanicu. Waverley Railway Station, alebo jednoducho len Waverley, ako jej hovoria domáci, je druhou najväčšou stanicou v Británii, hneď po londýnskom Waterloo. Edinburghská hlavná stanica vznikla v polovici 19. storočia na popud osvietenských myšlienok vtedajšieho panstva. V údolí medzi Starým mestom a Princess Street, kde sa nachádza, bolo pôvodne jazero známe ako Nor Loch. Z toho sa postupne stala hlavná mestská stoka a hradní páni sa ju začiatkom 19. storočia rozhodli zlikvidovať. Vysušenie jazera dalo za vznik mestskému parku Princess Street Gardens a o pár desaťročí neskôr aj novej dopravnej tepne mesta – železničnej stanici Waverley.

Festival na festivale
Na križovatke, kde si cesta z mosta North Bridge podáva ruku s cestou k mostu South Bridge, budete možno chvíľu váhať. Každá ulica v Edinburghu je totiž lákadlom. Nakoniec sa aj tak rozhodnete, že zabočíte vpravo. Dostanete sa tak na ulicu High Street, ktorá vás pomaly ale isto zavedie k hradu. Týmto pádom ste sa ocitli na mieste, ktorému sa hovorí Royal Mile, teda Kráľovská míľa. Je to sústava najrušnejších turistických ulíc Starého mesta. Centrálnym miestom Royal Mile je The Hub, čo sa dá jednoducho preložiť ako „stred“ alebo „jadro“. Táto neogotická stavba kedysi slúžila pre potreby škótskej cirkvi, dnes je však domovom Medzinárodného edinburghského festivalu a infocentrom pre všetky festivaly konané v metropole Škótska. Okolie Royal Mile, ale najmä High Street, sa každoročne v auguste premení na promenádu pouličných umelcov, remeselníkov, predajcov a všakovakých lákadiel, ktoré útočia na všetky zmysly zážitkuchtivého návštevníka. Práve High Street je totiž centrom Edinburghského festivalu. Nenechajte sa zmiasť, nejedná sa o jeden festival, ale o zhluk všemožných festivalov, ktoré sa konajú každoročne práve v auguste. Toto najväčšie kultúrne podujatie na svete sa datuje od roku 1947, kedy vznikol pôvodný Medzinárodný edinburghský festival. Ten zahŕňa divadlo, operu, tanec, výtvarné umenie, hudbu a tvorivé dielne. V ten istý rok vznikol aj Fringe, ktorý je z celej festivalovej palety najväčší a dnes ho mnohí identifikujú ako „to“ hlavné podujatie. Cestou po High Street nezabudnite pľuvnúť na mozaikové srdce, ktoré leží na chodníku pred Saintgileskou katedrálou. Je to Heart of Midloathian. Označuje miesto, kde do 15. storočia stála stará colnica, v tej dobe administratívne centrum mesta. A prečo to pľuvanie? Že vraj preto, aby ste sa do Edinburgu ešte vrátili.

História, nočný život a príroda

Je takmer isté, že ste sa hneď v prvý deň návštevy na Edinburghský hrad nedostali. Dôvod je prozaický – príliš veľa iných lákadiel. Nevadí, raz sa to určite podarí. Tento impozantný zámok sa rozprestiera na skale vytvorenej pred stovkami miliónov rokov sopečnou aktivitou. Ľudské osídlia tu boli datované približne od 9. storočia, kráľovský hrad tu stojí minimálne od čias Dávida I., teda od 12. storočia. Dnes je z neho najnavštevovanejšia spoplatnená turistická destinácia v Škótsku. Minulý rok jeho bránami prešlo takmer 1,2 milióna návštevníkov. Najväčšiu atrakciu však ponúka v auguste počas Edinburghského festivalu. Kráľovskú vojenskú prehliadku si každoročne pozrie v priemere dvestotisíc ľudí. Promenády sú beznádejne vypredané, lístky si záujemcovia rezervujú mesiace vopred. Je to obrovský hit, najmä v krajinách Commonwealthu – v televízii toto podujatie sleduje každoročne okolo 100 miliónov ľudí. Ak sa však na vojenskú parádu, inak oficiálne nazývanú Royal Edinburgh Military Tattoo, nedostanete, nezúfajte. Hrad a mesto vám všetko vynahradí aj s úrokmi. Edinburgh je totiž výbornou kombináciou sviežej mladej metropoly, miestom plným histórie, nádhernej architektúry a zároveň mestom, ktoré je zasadené do nádhernej prírody. Zábavychtivej mládeži poskytuje nepreberné množstvo pubov, barov či klubov. Hltačov histórie nasýti už len krásami svojich stredovekých ulíc a tým, ktorí chcú z mesta na chvíľu zmiznúť, stačí sadnúť na autobus mestskej dopravy, zaviesť sa kúsok za mesto a podniknúť túru do okolitých kopcov.

Autor: Henrich Varga
Foto: Henrich Varga

Podobné články