Vila v duchu funkcionalizmu

od micah.grohman

Sú rodinné domy a sú výnimočné rodinné domy. Obidva druhy majú spoločné to, že ich účelom je, aby svojmu majiteľovi poskytli domácu pohodu, komfort a samozrejme funkciu primárnu – strechu nad hlavou. Aký je však medzi týmito dvomi kategóriami rozdiel?

Pri všetkej úcte k „obyčajným“ domom, len výnimočné stavby harmonicky dopĺňajú ráz svojho okolia, vyznačujú sa precízne vybranými stavebnými materiálmi a ich estetika je tŕňom v oku susedov, pretože napĺňa ich srdcia nevýslovnou závisťou. V malebnej dedinke Moravské Knínice, pár kilometrov od Brna, sme objavili presne takýto skvost. Rodinná vila manželov Vodičkových je modernou dominantou tejto obce s necelými ôsmimi stovkami duší.

Rodinný dom od Ing. arch. Jaroslava Černého svojim vonkajším prevedením pripomína najviac zo všetkého slávne funkcionalistické vily medzivojnového obdobia. Pozemok, na ktorom sa nachádza, je pomerne svahovitý a orientovaný na juhovýchod. Dom má dve nadzemné a jedno podzemné podlažie a je zasadený do priľahlej stráne. Vytvára tak dokonalý súlad s okolitou prírodou. Usporiadanie jednotlivých poschodí je terasové a jednostopové úrovne prechádzajú plynule do okolitého terénu. Strecha vily je rovná a slúži obytným účelom. „Architektonické riešenie vychádza z polohy a tvaru pozemku, orientácie k svetovým stranám a funkčného usporiadania. Ide o moderné poňatie domu, ktorého hlavný obytný priestor sa otvára do záhrady. Fasádu tvoria biele omietky a drevené obklady. Prvé podlažie a suterén sú obložené lomovým kameňom. Celé riešenie dopĺňa systém terás a zelených striech, ktoré prechádzajú do priľahlého terénu,“ vysvetľuje architekt Černý.

Dom je riešený ako jednobytový. Podzemné podlažie tvorí predsunutá garáž pre dve autá a vstup do domu, z ktorého je prístupná aj šatňa. Na prvom poschodí sa nachádza hosťovská izba so sociálnym zariadením a pracovňa majiteľa domu. Za hosťovskou izbou bola navrhnutá kotolňa. Hlavný obývací priestor tvorený dvomi krídlami, ktoré sú prepojené halou so schodiskom, sa nachádza na druhom podlaží. V krídle orientovanom na južnú stranu je obývacia izba nadväzujúca na polootvorenú kuchyňu. Z obývačky je možné prejsť na obytnú terasu. Za kuchyňou sa nachádza izba majiteľky a miestnosť pre domáce práce. Tá je logicky prepojená do priestorov s príslušenstvom ako sú špajza, komora a technický priestor. Druhé krídlo tvorí spálňa a rozvinuté sociálne zariadenie domu, teda WC, kúpeľňa, posilňovňa a sauna. Strecha je prístupná cez krytý vstup s terasou. Je riešená ako zelený priestor s plynulým prechodom do terénu, kde je v zlome umiestnený vonkajší bazén s celoročnou prevádzkou.

Základné údaje o stavbe

Architekt Ing. arch. Jaroslava Černý
Investor manželia Vodičkoví
Zastavaná plocha 263 m2
z toho garáže 60 m2
bazén 11,5 m2
Obstavaný priestor domu 1675 m2
z toho priestor garáže 225 m2
Úžitková plocha celkom 287,8 m2
Počet osôb 3
Garážové státia 2
Odstavné státie 1

Autor: Henrich Varga
Foto: Robert Žákovič

Podobné články