Bezpečná kuchyňa potrebuje správne svetlo

od david.m

Ak chcete, aby sa vám v kuchyni nielen dobre a bezpečne varilo, ale aj žilo, potrebujete v nej správne osvetlenie. Aké svietidlá by ste mali mať? Tu sú dobré rady aj inšpirácie.

Pri výbere svietidiel treba brať ohľad na veľkosť miestnosti, výšku stropov, počet, veľkosť a umiestnenie okien a, samozrejme, na celkový štýl kuchyne.

Kuchyne sú čoraz častejšie prepojené s obývačkou a spolu tvoria jeden veľký priestor. V ňom určite nebude stačiť jedno centrálne osvetlenie so žiarivkou nad kuchynskou linkou. Preto okrem lustra bude treba aj svetidlá, ktoré osvetlia pracovnú plochu a jedálenský stôl. My sme sa zamerali na osvetlenie kuchynskej pracovnej plochy.

Osvetlenie pracovnej plochy

Pracuje sa na nej s ostrými predmetmi aj s horúcimi nádobami, bezpečnosť je teda na prvom mieste. S ňou úzko súvisí aj dobré osvetlenie. Odborníci odporúčajú 500 luxov na štvorcový meter a neutrálne biele svetlo (cca 3 800 – 5 200 kelvinov), ktoré sa najviac podobá na denné. „Biele svetlo je vhodné na prácu cez deň, večer je pre svetelnú pohodu očí lepšie používať teplé tóny okolo 2 700 kelvinov. V bytoch, kde kuchyňa priamo nadväzuje na obytný priestor a býva aj zdrojom večerného osvetlenia, je to vhodnejšie. Ideálne je použiť LED pás s nastaviteľnou teplotou svetla,“ vysvetľuje Ing. arch. Petr Kaluža, hlavný architekt Oresi.

Sklenené dná horných skriniek osvetľujú pracovnú plochu jasným bielym svetlom. Kuchyňa Gray Cat z radu Dolti Collection by Andrea Cappovilla od Oresi.

Aké svietidlá teda vybrať? Žiarovkové sa už nevyrábajú, aj keď ich ešte nájdeme v nejednej kuchyni. Zo svetiel s LED diódami sa dajú vybrať rôzne LED trubice, bodovky na zapustenie do dna skriniek, sklenené dná horných skriniek so zabudovaným osvetlením a aktuálne zákazníkmi preferované LED pásy.

Štandardne riešené osvetlenie pracovnej plochy v kuchyni zostavené z modelov MAGIQ a Forever Young od Oresi s LED pásmi na horných kuchynských skrinkách.

Niektoré typy pások, všeobecne tie s príkonom do 8W/m, stačí prilepiť na tepelne nevodivý podklad. Z bezpečnostného, ale aj estetického hľadiska je však lepšie LED pásku nainštalovať do hliníkového profilu. Ten ju chráni pred poškodením, ku ktorému by mohlo dôjsť napríklad pri umývaní kuchynského nábytku. Okrem toho hliník pásku ochladzuje a v tejto kombinácii tvoria zaujímavý estetický prvok.

Ovládanie

Kuchynské podlinkové svietidlá sa dajú ovládať klasickým vypínačom, ale na výber je aj dotykové, senzorové alebo diaľkové ovládanie.

Klasické ovládanie LED osvetlenia vypínačom. V Oresi robíme kuchyne na mieru, vypínač je umiestnený do bočnej steny bloku vysokých skríň. Kuchyne Wood Hit, Dub Padana opaľovaný a Dub Padana belostný.

Čo na to architekt

„V kuchyniach na mieru je LED pás najčastejšie používaným typom osvetlenia. Pásky sú zafrézované do dna horných skriniek po celej ich dĺžke, čo zabezpečuje rovnomerné osvetlenie pracovnej plochy,“ vysvetlil P. Kaluža.

„Iným dizajnovým riešením s celoplošným osvetlením, ktoré vieme urobiť do všetkých našich kuchýň, je napríklad pás LED osvetlenia zafrézovaný osobitne do každého dna každej hornej skrinky. Pásky sú potom medzi sebou prepojené do jedného trafa. Takéto zapojenie umožňuje väčšiu variabilitu osvetlenia. Zapájanie však nerobí stolár, ktorý kompletizuje kuchyňu u zákazníka, je na to potrebná spolupráca stolára s elektrikárom,“ upozorňuje hlavný architekt Oresi.

 Viete, že

  • Podľa normy má mať umelé osvetlenie v kuchyni intenzitu 100 až 150 luxov?
  • Čím viac kelvinov (K), tým je svetlo jasnejšie a viac biele? (Hodí sa do moderných interiérov.)
  • Čím menej kelvinov (K), tým žltšie je svetlo? (Uplatní sa v kuchyniach vo vidieckom štýle a na večerné osvetlenie pracovných plôch.)

Ďalšie inšpirácie od Oresi

LED pásy v kuchyni IQONY od Oresi spolu so svetlom digestora poskytnú dostatok svetla na pracovnej aj varnej ploche

Zafrézované LED pásy tvoria s dnom hornej skrinky kuchyne IQONY kompaktný celok. V Oresi vyrábame zákazníkom kuchyne na mieru podľa ich požiadaviek a želaní.

Kuchyňa urobená na mieru z modelov Velvet Star a VIQTORY vyzerá pri pohľade z izby ako profesionálny bar. S tým korešponduje aj osvetlenie. Doska je podsvietená LED pásmi, ktoré dokresľujú „barový“ efekt.

 Detailný pohľad na podsvietenie baru v dekore Betón tmavý.

Kuchyňa je zostavená z modelov Velvet Star čierny supermat, na horných skrinkách je doplnená o dekor Viqtory. Na pracovnej doske je použitý kompaktný laminát v dekore Grace Stone Black a barová doska je v dekore Betón tmavý. Pracovnú plochu osvetľujú LED pásy pod barovou doskou a hornými skrinkami.

Orientáciu v tme aj príjemnú svetelnú atmosféru dodá miestnosti nasvietenie podlahy pomocou LED pásov nainštalovaných nad sokel spodných skriniek.

Inšpirácia, ako sa dá zaujímavo a zároveň účelne osvetliť tmavá časť kuchyne zostavená z modelov Steel Art a Wood Hit od Oresi. V tomto prípade použili dizajnéri LED pásky nielen na dná horných skriniek, ale aj na ich vrchnú časť. Svetlo tak pôsobí ako dizajnový funkčný prvok.

Reko z materiálov Oresi

Foto: Oresi, TV Prima

Podobné články