Podlaha s exkluzívnym dizajnom – exotický bambus

od micah.grohman

Výber podlahy je pre vkusný a funkčný interiér vždy veľmi podstatná záležitosť. Súdobý trend smeruje k návratu osvedčených prírodných materiálov. Jedným z nich je bambus, ktorý sa ako podlahová krytina teší stále väčšej obľube.

Táto netradičná podlaha sa stáva postupne trendom aj u nás. Patrí k tzv. ekologickým podlahám ako krytina novej generácie s prednosťami vyplývajúcimi zo samotného materiálu. Bambusová podlaha svojím jedinečným vzhľadom s jemnou originálnou textúrou oživí každý moderný interiér. Obľubu si získava najmä svojím unikátnym a elegantným dizajnom a v neposlednom rade vynikajúcimi úžitkovými vlastnosťami.

Bambus a jeho vlastnosti
Z botanického hľadiska bambus patrí do čeľade tráv, nie je teda drevinou, ale vždyzelenou drevnatou trávou. Svojimi vynikajúcimi vlastnosťami sa však drevu hravo vyrovná. Svojou tvrdosťou a odolnosťou prekoná aj dreviny ako sú dub alebo buk. Steblo bambusa má tvar dutého valca o priemere do 30 cm a výšku až do 40 m. Po svete je možné nájsť až  1200 druhov bambusov. Je najrýchlejšie rastúca rastlina na svete, materiál prírodný veľmi rýchlo obnoviteľný. Ťažba bambusa je v konečnom dôsledku značne ohľaduplná k životnému prostrediu. Čas potrebný pre pestovanie je oveľa kratší ako u listnatých dospelých stromov, ktoré potrebujú aj desiatky rokov. Bambus je schopný narásť 30 – 50 cm za deň. Niektoré druhy už po 2 mesiacoch dosiahnu svoju definitívnu výšku a potom už len dozrievajú. Do ťažobnej výšky dorastie cca za 5 rokov. Ak by bol vyťažený mladší ako 5 ročný, bol by menej tvrdý a odolný. Bambus po odrezaní výhonov môže opäť vyrásť, rastie z tej istej rastliny. Podľa druhu bambusu nové výhony dozrievajú asi do 6 rokov. Bambus je nenáročný na pestovanie, možno ho nájsť po celej juhovýchodnej Ázii. Rastie najmä v Číne, Japonsku, Vietname, Thajsku a Indonézii. Ale aj v Južnej Amerike a Afrike. Asi 67% celosvetovej spotreby pochádza z Činy, kde je bambus rastlinou symbolizujúcou život. Keďže sa bambus  pestuje v tropickom pásme, je vystavený permanentne vysokej vlhkosti a voči tomuto vplyvu získal tak vysokú odolnosť. Bambusovému materiálu sa pripisujú antiseptické a antibakteriálne účinky, pohlcuje pachy v priestore a bráni vzniku plesní. Má veľmi podobné uplatnenie ako tvrdé dreviny.

Prednosti bambusovej podlahy
Podlahy z bambusu majú tieto výhodné vlastnosti:
–  extrémna tvrdosť povrchu, vyššia ako u tvrdých drevín: dub a buk
–  pružnosť
–  vysoká odolnosť voči oteru a oderu
–  odolnosť voči vode, vlhkosti, vysokým teplotám 
–  odolnosť voči chemikáliám
–  vysoká odolnosť voči ohňu
–  pri lepenej podlahe výborná protikročajová odolnosť
–  zdravotná nezávadnosť, vhodná aj pre alergikov
–  všetky masívne bambusové podlahoviny sú CO2 neutrálne
–  pohlcovanie pachov z ovzdušia interiéru
–  rozmerová stálosť je vyššia ako u podlahovín z bežných drevín
–  elegantný dizajn, exotický vzhľad, farebná stálosť
–  jednoduchá a rýchla montáž
–  možnosť položenia aj na teplovodné podlahové kúrenie
–  nenáročná údržba
–  mimoriadne dlhá životnosť
–  prijateľná cena

Eventuálne nevýhody
Pri bambusových podlahách evidentne prevládajú pozitívne vlastnosti nad negatívami. Väčšina z prípadných záporov bola vývojom odstránená. Ako dve najväčšie „nevýhody“ sa uvádzajú, že pre spotrebiteľov je stále temer neznáma a ako veľmi kvalitná podlaha s vysokou úžitkovou hodnotou má vyššiu obstarávaciu cenu v porovnaní napr. s umelou laminátovou podlahou. Nevýhody ako prípadné napádanie škodcami sa dali eliminovať podlahovým lakom. Pri prípadnom dokupovaní je možné, že iná séria sa bude farebne trochu líšiť.

Uplatnenie v architektúre
Bambusová podlaha vďaka svojim vlastnostiam, najmä odolnosti, nachádza svoje uplatnenie takmer kdekoľvek, najmä v moderných originálne riešených interiéroch. Nájdeme ju od priemyselných prevádzok po obývacie priestory, či materské školy. Sále väčšiu obľubu získava pri riešení nových, ale aj rekonštruovaných bytov v obývacích izbách, kuchyniach, predsieňach, či kúpeľniach. Väčšina typov bambusových podláh je vhodná v spojení s teplovodným podlahovým kúrením. Vďaka svojej tvrdosti nie je vhodná do miestnosti, kde sa očakáva mäkkosť došľapu. Keďže sú bambusové podlahy zdravotne neškodné, neutrálne voči alergikom, sú vhodné pre  spálne, detské izby, materské školy, či jasle. V určitých modifikáciách sa s nimi stretneme aj v reprezentačných komerčných alebo kancelárskych priestoroch. Obľúbené sú tieto podlahy aj pri riešení športovísk, vhodné sú najmä do telocviční. Bambusovú podlahu si v poslednom čase dávajú spotrebitelia na podlahy aj v zimných záhradách, altánkoch, na kryté terasy a k interiérovým bazénom. V špeciálnom prevedení ako vonkajšia podlaha nachádza svoje uplatnenie aj v exteriéri.

Technológia výroby
Dielce bambusovej podlahy sa vyrábajú z plátov bambusového kmeňa, ktoré sa spracovávajú pod vysokým tlakom. Vznikne tak produkt oveľa tvrdší ako podlaha z tvrdých drevín. Na výrobu sa používajú zrelé silné spodné časti bambusového kmeňa. Stonky sa pozdĺžne rozštiepia, kmeň sa nareže na pláty a odstránia sa tvrdé vonkajšie zelené povrchové šupky.Bambusové pruhy sa varia kvôli ochrane pred plesňou a hmyzom, pri varení sa vylúhuje aj škrob, zostanú iba čisté vlákna. Tie sa potom lisujú za tepla pod veľkým tlakom do požadovaného tvaru. Lepením pod tlakom sa zhotovujú rozmerovo presné lamely. Ich následným skladaním a spájaním sa vyrobia jednotlivé diely. Podľa usporiadania týchto lamiel alebo vlákien existujú bambusové podlahy vo viacerých vzoroch a typoch. Spôsob skladania lamiel určuje vzhľad povrchu a jeho dezén. Bambusové podlahy delíme najčastejšie práve podľa skladby lamiel na horizontálne  a vertikálne. Pri horizontálnej sú lamely skladané a lepené horizontálne, sú široké so vzorom zreteľne viditeľných bambusových kolienok. Pri vertikálnej bambusovej podlahovine lamely sú skladané a lepené zvisle vedľa seba a vzniká vzor úzkych línií, kolienka temer nevidieť. Pri najtvrdšej bambusovej podlahovine „mramor“ je vytváraný krásny náhodný dezén. Okrem prírodných sa vyrábajú aj karbonizované bambusové podlahy typu „woven“ (tkané). Rozdrvený bambus na triesky sa opäť zlepí prírodným živicovým spojivom. Získajú sa tak lepšie úžitkové vlastnosti a hmotu je možné aj farbiť prírodnými farbivami. Vzniká bambusová podlaha najvyššej kvality s extrémnou pevnosťou. Tmavšia farba karbonizovanej podlahy sa získava  vysokým tlakom horúcej pary. Bambusová podlaha lisovaná  s termo úpravou má kávový alebo karamelový nádych. Lisované podlahy dosahujú asi o tretinu vyššiu tvrdosť ako len lepené bambusové podlahy.

Povrchová úprava podláh
Úprava povrchov je zameraná na vylepšenie úžitkových a estetických vlastností podláh.Podľa typu podlahy môže byť táto bez povrchovej úpravy alebo ošetrená vrstvami laku, olejom alebo voskom. Povrch dosiek býva pokrytý viacerými vrstvami laku matného alebo vysoko lesklého. Používané sú laky proti  UV žiareniu, infražiareniu, laky zlepšujúce odolnosť proti oteru a oderu  (záťažové laky) a laky zvyšujúce odolnosť voči požiaru. Za ideálny povrch pre bývanie sa považuje povrch s úpravou voskovým olejom, nakoľko je neškodný pre ľudí i zvieratá. Naolejovaná podlaha prevyšuje príjemnými pocitmi pri chôdzi podlahy lakované. Pri naolejovanej podlahe sa chodí skutočne po dreve. K výhodám naolejovaných podláh tvrdým voskovým olejom patrí odpudivosť vody, odolnosť voči oderu, príjemný dotyk, povrch nie je náchylný na zašpinenie. Pri matnom povrchu nie je vidieť poškriabanie či opotrebovanie.

Škála vzorov a farebnosť
Bambusové podlahy sú na trhu vo viacerých zaujímavých variantoch a vzoroch daných systémom usporiadania lamiel alebo vlákien. Pri horizontálnej skladbe je zdôraznená charakteristická kresba materiálu s kolienkami,  pri vertikálnej sú najmä akcentované rovnobežné úzke línie. Inými obmenami sú zaujímavé prevedenia ako „mramor“ alebo „zebra“, ktoré sú zhotovené zo štiepky. Sú vyrábané lisovaním štiepaných orientovaných vlákien, zaujmú jedinečnou kresbou a sú extrémne odolné voči záťaži.Čo sa týka farebnosti bambusových podláh, všetky typy sú dodávané buď v prírodnej farbe ako „natural“ alebo sfarbené na tmavo tzv. karbonizované. Prirodzená farba bambusa je svetlá. Keďže ide o prírodný materiál, pre bambus sú vlastné malé odlišnosti v odtieňoch. Tak ako vlastnosti, aj sfarbenie materiálu závisí od druhu bambusu a oblasti, z ktorej pochádza, pôde, čase zberu a veku bambusu. Najžiadanejšie v súčasnosti sú tmavé odtiene vo farbe kávy, získavané špeciálnou technológiou – karbonizáciou. Ide o proces, kedy pôsobením vysokej teploty a tlaku je materiál prefarbený v celom priereze.

Typy bambusových podláh
Základným delením je triedenie na podlahy interiérové (masívne, vrstvené, flexibilné,) a exteriérové. Podľa konštrukcie a formátov bambusových podlahových prvkov existujú tieto základné varianty:
–  masívna, je vyrobená len z bambusa. Asi najznámejšia pre výhodnú cenu. Bola prvá, z nej boli vyvinuté ďalšie typy. Lepí sa celoplošne. Vyrába sa v hrúbkach 12 a 15 mm, šírkach 96, 130, 140 mm a dĺžkach 280, 960, 1830 mm.
– 3-vrstvová, používaná najčastejšie kvôli veľkému formátu. Ide o široké a dlhé dosky. Nášľapnú vrstvu tvorí dyha bambusu 4 mm. Lepí sa celoplošne alebo sa kladie ako plávajúca so zámkovým spojom. Rozmer: 15 x 190 x 2200 mm.- 2-vrstvová, nosným materiálom je napr. borovica. Nášľapná vrstva z bambusa 2,5 – 4 mm. Lepí sa celoplošne alebo ako plávajúca so zámkovým spojom. Vhodná pre podlahy s podlahovým vykurovaním. Rozmer: 10 x 128 x 960 mm.
– flexibilná, v tvare dlaždice alebo lamely. Nášľapná vrstva bambusu 2mm na latexovom podklade. Vďaka hrúbke 3-4 mm vhodná aj pri rekonštrukcii na existujúcu podlahu. Nevhodná pre podlahové kúrenie. Aj na obklady stien a stropov. Lepí sa celoplošne. Rozmery: 4 x 500 x 500 mm, 4 x 165 x 1200 mm.- priemyselná mozaika, veľmi odolná. Masívna z malých  bambusových lamiel spojených páskou. Po celoplošnom prilepení blokov sa pásky odbrúsia, týmto materiálom z brúsenia sa krytina zatmelí, nalakuje alebo naolejuje. Vertikálne dielce s hrúbkou 20 mm.- exteriérová, vonkajšia podlaha s najvyššou triedou EÚ z hľadiska odolnosti. Ide o masívnu podlahovinu zo štiepok bambusu lisovaných za špeciálnej tepelnej úpravy a vysokého  tlaku. S hladkým alebo drážkovaným povrchom pre obojstranné použitie. Povrch je naolejovaný. Inštaluje sa na rošty pomocou klipov. Rozmer dielcov podlahy: 20 x 137 x 1850 mm.

Technické a hygienické normy
Bambusové podlahy musia spĺňať všetky predpísané normy. Technické parametre výrobkov sú priebežne kontrolované, produkty sú pravidelne podrobované atestom a certifikácii. Musia spĺňať aj hygienické predpisy EÚ. Parametre výrobkov sú skúškami preverované na rozmerovú stálosť, únik formaldehydu, horľavosť či protišmykovosť. Bambusová podlaha  podlieha  skúškam aj na obsah formaldehydu v lepidlách, ktorými sú bambusové pláty lepené do výsledných produktov. 

Montáž a údržba
Bambusové podlahy sa kladú spôsobom ako plávajúce podlahy alebo sa lepia celoplošne na rovný a suchý podklad, môžu sa podložiť izoláciou proti vlhkosti. Pred položením bambusovej podlahy je vhodné nechať ju v miestnosti, kde bude nainštalovaná asi 2 týždne rozloženú, aby sa prispôsobila podmienkam, nasala vlhkosť a ustálila v rozmeroch. Bambusové dielce sa spájajú spôsobom perodrážky, na podklad sa lepia polyuretánovým lepidlom. Bez použitia lepidla sa ukladajú ako laminátové podlahy systémom rýchlej a bezproblémovej montáže zámkovým spojom.Údržba bambusových podláh je veľmi nenáročná, ošetrujú sa podobne ako drevené podlahy.Stačí vysávanie alebo stieranie vlhkou handrou bez saponátov. Povrch bambusovej podlahy  možno udržiavať občasným lakovaním či voskovaním olejom. Niektoré druhy je možné prebrusovať podľa potreby. 

Záver
V poslednom období si podlahy z bambusu získali veľkú obľubu vďaka svojmu netradičnému vzhľadu a vynikajúcim úžitkovým vlastnostiam. Pomaly sa stávajú módnym trendom za prijateľné ceny. Sú symbolom luxusu a náročnosti v riešení moderných priestorov. So stúpajúcim záujmom zvyšuje sa následne aj ponuka nového spracovania, rozmerov a povrchov. Experimentuje sa napr. s digitálnou potlačou bambusovej dyhy. Svojím odolným a vkusným povrchom sa hodí pre rôzne aplikácie v interiéri aj v exteriéri.  

Ing. arch. Katarína Kujanová, PhD.
Fakulta architektúry STU,  Bratislava 
Foto: archív firiem

Podobné články