Lofty – čistý a priestranný dizajn

od micah.grohman

Priestor, v ktorom sa nie je potrebné schovávať, pretože poskytuje neviazanú voľnosť a pocit slobody. Tento štýl bývania nerámujú konvencie ani príkazy, zelenú v ňom dostávajú nespútané myšlienky a kreativita.

Čistý a priestranný dizajn loftov sa opiera o históriu nespútaných 50. a 60. rokov minulého storočia. Loftové bývanie vzniklo z nevyužívaných priemyselných objektov, ktoré začali obývať rôzni umelci a voľnomyšlienkári. Tieto fabriky a továrenské haly boli pôvodne budované v blízkosti centier veľkých miest ako New York, Londýn, či Paríž.

Pohľad do čias industrializácie

Pôvodné a najstaršie lofty sa nachádzali v New Yorku v časti Manhattan. Priemyselná výroba bola sprvu orientovaná najmä v mestskej časti SoHo. Menšie podniky a priemysel sa tu natoľko rozrástli, že sa postupne z tejto časti stala čisto komerčná oblasť. Ľudia sa sťahovali do obytnejších zón a majitelia firiem hľadali spôsob ako ich prilákať späť. To vyvolalo vlnu zmien a fabriky sa pretvárali do nového pútavého šatu s cieľom pritiahnúť zrak okoloidúcich a tak zabezpečiť  záujem o výrobky.

V architektúre sa začala objavovať liatina, ktorá nahrádzala kameň, avšak za menej peňazí. Liatinová fasáda umožňovala odlievaním vo formách vytvárať nové ozdobné prvky na budovách, a tak vniesla fabrikám osobitý charakter. Vďaka jej dobrej pevnosti vznikali budovy s vysokými stropmi a mohutnými okennými rámami spolu s podpornými štíhlymi stĺpmi. Časom k stĺpom pribudla aj oceľová konštrukcia.

Rozrastajúce sa centrum spôsobilo, že fabriky sa už nenachádzali v okrajových štvrtiach. Zaberali zbytočne veľa miesta v atraktívnych a nákladných lokalitách a keďže aj obmedzenosť dopravy a priľahlé obytné budovy im nedovolovali rozrastať sa, výroba sa postupne presunula na perifériu mesta. Továrne tak zostali na nejaké obdobie opustené až pokým ich nezačali obývať umelci či spisovatelia, ktorí nemali dostatok financií na drahý nájom v centre mesta. Opustená mestská štvrť  SoHo plná vysokých priemyselných fabrík sa tak stala známa ako zrod loftovej kultúry a pôsobisko umelcov, ktorí si tento spôsob bývania zamilovali. Okrem minimálnych alebo žiadnych nákladov im takéto bývanie poskytovalo aj množstvo priestoru a svetla pre ich tvorbu. A to všetko v blízkosti spoločenského diania. Priemyselné objekty sa tak postupne pretvárali na ateliéry a netradičné obytné priestory, čím vznikli lofty ako originálny životný štýl prenesený do bývania.

Charakteristické prvky

Tradičné lofty sa vyznačujú predovšetkým otvoreným a voľne prepojeným priestorom. Vysoké stropy dosahujú výšku aspoň dvoch bežných podlaží a priestor zvyčajne nedelia žiadne priečky. V pravom lofte nenájdeme miestnosti ako také. Dispozícia priestoru vychádza z jej pôvodnej funkcie, čo umožňuje špeciálne navrhnutý pôdorys. Otvorený a flexibilný priestor je uzatvorený len v rámci kúpeľne, prípadne spálne. Zo svojej podstaty je takýto interiér nečlenený a jednotlivé funkčné zóny sú v ňom spájané do jedného vzdušného celku čím pôsobí výnimočne. Nadrozmerné okná nádherne presvetľujú celý interiér a spolu s autentickými materiálmi ako betón, obnažené nosné trámy, tehlové steny, kovové schodiská alebo iné priznané technické detaily ešte zintenzívňujú celkový industriálny ráz. Nedokončený vzhľad s neomietnutými stenami, pôvodnými priemyselnými lampami a ponechanými klimatizačnými potrubiami dnes možno vnímať ako poctu pôvodným priemyselným objektom.

Staré lofty ako základ modernej architektúry

Túžba po bývaní v loftovom štýle postupne prilákala bohatšiu vrstvu obyvateľstva a z pôvodne lacných priestorov sa stala luxusná a štýlová záležitosť. Ale pre nedostatok pôvodných loftových priestorov sa v dnešnej dobe takéto bývanie prestalo zameriavať len na staré priemyselné budovy. Pôvodné „tvrdé“ lofty vznikajúce na pozadí opustených fabrík s tradičným industriálnym vzhľadom inšpirovali aj tzv. „mäkké“ lofty. Ide o výstavbu novodobých bytov, ktoré sa svojim charakterom aspoň čiastočne ponášajú na svojich predchodcov. I tie nové si však získali veľa nadšencov. 

Dnešný obraz loftového interiéru

Neobyčajný priestor vyžaduje aj neobyčajné prvky. Umelci si vlastnými dielami a originálnymi nápadmi dotvárali pôvodné priemyselné priestory na svojrázny typ bývania, ktorý sa pre nich stal životným štýlom. Preto sú dnes vyhľadávané atraktívne dizajnérske kúsky a detaily, ktoré vedia podčiarknúť nespútanú a vznešenú povahu loftov. Genius loci každého loftu predstavuje priznaná patina, či už ide o patinu pôvodnú alebo vytvorenú. Charakteristické pre tento priestor sú tradičné farby kovu, pohľadový betón, masívne drevo či priznaná tehla. Nábytok z masívneho dreva skvele ladí s kovovými prvkami matného čierneho efektu a aj sedací nábytok atypických tvarov výborne zapadne do tohto štýlu.  Súčasťou loftového interiéru sú doplnky priemyselného vzhľadu, industriálne lampy, kovové regály, veľkoformárové tmavé dlažby či prírodné materiály. Priestor jednoducho zútulnia bez toho, že by sme ich museli použiť vo veľkom množstve. Do popredia by sa mal ale dostať skôr samotný priestor a zariadenie má len dotvoriť jeho pôvab a prirodzenú krásu. Preto neberte tento štýl bývania príliš vážne, lebo k loftom sa neviažu prísne pravidlá a mal by byť hlavne symbolom slobody, voľnomyšlienkárstva a kreativity.

Lucia Kraushuberová

Foto: archív firiem a redakcie

Podobné články