Leto v bazéne

od micah.grohman

Bazén sa na prvý pohľad môže javiť ako luxus. Keď mnohí Slováci počujú slovo bazén, predstavia si luxusné vily s veľkým plaveckým bazénom. Záhradné bazény sú však čoraz dostupnejšie pre mnohých z nás. A čoraz viac to môžeme pozorovať aj v slovenských záhradách.

Ak ešte záhradný bazén nemáte a rozmýšľate o ňom, spravte si dôkladný prieskum trhu. Poskytne vám základný prehľad a načrtne vaše možnosti. Jednoduchým a ekonomickým riešením je zakúpenie rodinného nafukovacieho bazénu s pružnou konštrukciou. Práce s nimi nie je veľa, po nafúknutí sa napúšťaním vody postavia samé.             

O niečo zložitejším, no stále pomerne lacným riešením sú aj bazény nadzemné, najčastejšie plastové. Trh ponúka široký výber bazénov v rôznych cenových reláciách. Aby ste si vybrali ten najvhodnejší pre vaše potreby, treba si zodpovedať zásadné otázky.              

Ak má bazén slúžiť výhradne deťom, poobzerajte sa po menších alternatívach, ktoré sú skladné a relatívne lacné. Ak ale plánujete bazén ako celoživotnú investíciu, môžete sa inšpirovať napríklad modernými – zapustenými bazénmi, ktoré je možné kúpiť v celku, alebo ako montované bazény so stenami a betónovým dnom. Zatiaľ čo proces pri montovaných bazénoch je pomerne zložitý, pri vaniach v celku stačí vyhĺbiť vhodnú jamu, vybetónovať dno a po vytvrdnutí uložiť na betón 2cm vrstvu polystyrénu. Na tento podklad sa položí dodaný bazén, ktorý sa ešte obsype betónovou zmesou.

Umiestnenie a okolie bazénu

Vždy pracujte s číslami a nie s odhadmi. Na miesto, ktoré vyberiete sa bazén musí zmestiť. Dané miesto by malo byť zvolené tak, aby na bazén svietilo slnko čo najdlhšie. Zároveň sa snažte vyhnúť umiestneniu pod stromy, z ktorých by vám na hladinu mohli padať listy. Rovnako nesmiete opomenúť prívod vody a vo väčšine prípadov aj prívod elektrického prúdu, bez ktorého vám nebude pracovať čistička. Ponechajte si aj priestor pre vypúšťanú vodu. Príliš veľký nával vody by vám mohol napríklad vytopiť pivnicu. Plocha pre bazén musí byť úplne rovná. Akákoľvek odchýlka a sklon od roviny znamená, že sa voda bude kopiť na jednej strane, čím rozhodí prirodzený tvar bazénu, bude sa prelievať a bazén môže aj poškodiť.

Aby bazén do vášho prostredia esteticky zapadol, je potrebné myslieť aj na úpravu jeho okolia. Dôležitým krokom je výber správnej bazénovej dlažby, ktorá dotvára celkový vzhľad stavby a celého okolia. Najdôležitejšími parametrami takejto dlažby je výborná pochôdznosť bosou nohou a ich veľká plocha, keďže menšie a členitejšie dlažby nie sú tak príjemné na chôdzu. Peter Molnár zo spoločnosti Austria Beton Werk vraví, že výrobcovia dlažby sú pripravení na splnenie takmer všetkých požiadaviek, týkajúcich sa výberu vhodnej dlažby k bazénu. Okrem samotných platní si môžete zakúpiť aj špeciálne bazénové lemy vhodné na okraje.

Náklady na prevádzku

Zaobstaranie bazéna nie je len otázka obstarávacej ceny, ktorá sa môže pri tých najmenších pohybovať od 30 eur až po tisíce eur za viacmetrové ovály s pieskovou filtráciou. Základnou variabilnou položkou v rámci nákladov tak bude voda.

Ďalším dôležitým aspektom je čistota bazénu. S menšími bazénmi bežne dostanete kartušovú filtráciu, no ak plánujete mať bazén na záhrade počas celej sezóny, bude vhodnejší kvalitný pieskový filter. Tie kvalitnejšie sa síce pohybujú od sto eur vyššie a piesok z detského pieskoviska stačiť nebude, no investícia je to dlhodobá. Keď už naplníte bazén čistou vodou, malo by byť vašou snahou vodu čistú aj čo najdlhšie udržať. Predajcovia vám budú ponúkať sady prípravkov pre rôzne účely so všemožnými názvami. V skutočnosti si ale pri prevádzke vystačíte s malou sadou na testovanie pH vody a k tomu prípravkom na úpravu pH.

Na dezinfekciu, či už prvotnú, šokovú alebo údržbovú vám bohato postačí niektorý z bežne dostupných prípravkov, napr. chlór. Vy následne môžete smelo do bazénu. Netreba však zabúdať, že starostlivosť o vodu v bazéne nie je jednorazová záležitosť. Aby sa čistá a hygienicky nezávadná voda udržala po celú sezónu, musí sa pravidelne kontrolovať a ošetrovať. Starostlivosť venovaná čistote a hygiene vody v bazéne je dôležitá hlavne pre zdravie ale tiež pre samotný pôžitok z plávania.

Moderná ochrana bazéna

Uvedomelí majitelia bazénov ešte doplňujú ochranu vody napríklad o ultrafialové prietokové zariadenie, ktoré vodu tiež dezinfikuje. Spolu s filtráciou (kartušovou či pieskovou) však toto zariadenie zvyšuje náklady na elektrickú energiu. Dobrou jednorazovou investíciou sú solárne plachty, ktoré dokážu natiahnuté cez bazén vodu ohrievať.

Letná údržba bazéna

Zhrňme si niekoľkými bodmi to najdôležitejšie, čo by mal dodržiavať každý majiteľ bazéna:

1.      nestačí mechanické čistenie (pieskový filter, sieťka). Na zabezpečenie nezávadnosti vody je potrebné aj chemické čistenie. Ideálna je kombinácia mechanického a chemického čistenia,

chemické čistenie: chlórom (najpoužívanejšie a 2-4x lacnejšie ako bazénová chémia), UV žiarením, ozónom najskôr vyčistiť bazén manuálne od nečistôt

2.      dezinfekčný prípravok nariediť napr. vo vedre podľa inštrukcií na obale a následne pokropiť povrch, alebo naliať do vody.

3.      dezinfekciu opakovať v dňoch kúpania min. 1x do týždňa (táto dezinfekcia sa nazýva udržiavacia dávka). Ak sú teploty vyššie, tak skrátiť interval dezinfekcie a opačne.

4.      dezinfikovať večer po kúpaní. Po dezinfekcii nie je vhodné kúpanie sa najmenej hodinu.

5.      použitím chlóru ničíme aj zárodky rias, chlór by mal byť v bazéne prítomný v koncentrácii 0,3 – 0,6 mg na liter vody.

6.      akákoľvek zmena farby vody v bazéne signalizuje problém. Netreba zabúdať sledovať farbu vody a obstarať si pH meter (kvapkový tester) na meranie pH vody. Ideálne by sa malo pH pohybovať medzi 6,8 až 7,2.

7.      pred vstupom do bazéna je potrebné sa osprchovať (otužovanie, ale aj zmytie nečistôt z tela ako napr. opaľovacie krémy)

8.       bazén je potrebné stavať na voľnom priestranstve (nie pod stromami), chránite sa tak pred ľahkým a rýchlym znečistením od listov či vetvičiek.

Reko

Foto: archív firiem a redakcie

Podobné články