Keď kuchyňa potrebuje zmenu

od micah.grohman

Máte pocit, že vaša kuchyňa už zastarala a radi by ste do nej vniesli závan čerstvého vzduchu? Nemusíte hneď pristupovať k radikálnemu riešeniu. Vizuálne a funkčne moderné riešenie je možné dosiahnuť aj dodatočnou modernizáciou.

Zariadenie kuchyne nie je práve najlacnejšia záležitosť a tak je rozhodnutie o jej modernizácii alebo kompletnej výmene pomerne závažným krokom. Investovať doň treba nielen peniaze, ale i čas, kedy treba doma strpieť znížený komfort. To, či bude nutné starú kuchynskú linku úplne vymeniť alebo postačí jej vylepšenie, závisí v prvom rade od toho, v akom stave sú korpusy skriniek a samozrejme aj od toho, do akej miery korešponduje existujúce riešenie s novými predstavami. Požadované zmeny je niekedy možné dosiahnuť aj doplnením alebo odstránením niektorých skriniek. Zväčšenie úložného priestoru získate napríklad doplnením ďalšieho radu horných skriniek alebo rozšírením existujúcej linky pod oknom, prípadne i do priestoru formou kuchynského ostrovčeka.

Kuchyňa patrí k bývaniu

Pokiaľ túžite po modernej štýlovej kuchyni, možno bude musieť padnúť za obeť niektorá z priečok oddeľujúcich kuchyňu od obývačky, jedálne alebo vstupnej haly. Priestor kuchyne potom vymedzuje samotná kuchynská linka, prípadne jedálenský stôl. Nový a moderný vzhľad kuchynskej linky, ktorý by pôsobil dostatočne reprezentatívne, sa potom dá dosiahnuť pomerne jednoducho – výmenou starých dvierok na skrinkách za nové, napríklad aj výklopné so sklenenými výplňami. Niekedy však postačí aj prelakovanie existujúcich dvierok zaujímavou farbou.

Praktický úložný priestor

Z hľadiska funkčnosti prinesie zásadnú zmenu vnútorné usporiadanie skriniek. Hlboké police sú neprehľadné a nepraktické, preto sa stali veľkým hitom v kuchyni veľké zásuvky a výsuvné regály. V ponuke prepracovaných výsuvných systémov sa nájde riešenie aj pre ťažko dostupné rohové skrinky alebo rozmerovo a tvarovo atypické časti kuchynskej zostavy. Dodá a nainštaluje vám ich každý predajca značkových kuchýň alebo stolár, ktorý kuchyne vyrába na mieru. Veľkým pomocníkom sú tiež rôzne organizéry a držiaky, ktoré priestor v zásuvkách a regáloch prakticky rozčlenia a poskytnú uloženému riadu potrebnú stabilitu.

Na pracovnej doske záleží

Vizitkou každej kuchynskej linky je určite pekná a čistá pracovná plocha. Výmena dorezanej a fľakatej pracovnej dosky za novú dokáže doslova zázraky. Praktickým riešením, ktoré odolá času je doska z drevného masívu alebo kameňa. Zaostávať by nemala ani zástena, ktorá nemusí byť nutne z kachličiek. Použiť sa dá obklad z rovnakého či podobného materiálu ako je pracovná doska. Veľmi štýlovo pôsobia napríklad aj zásteny z kovu alebo zo skla, ktoré môžu byť dekorované rôznymi obrazmi.

Umývacie centrum nie je len drez

Nevyhnutnou súčasťou každej kuchyne je tzv. umývacie centrum. Na výber dnes máte širokú škálu drezov nielen pokiaľ ide o ich tvarové riešenie – s väčším počtom vaničiek a pomocných plôch, ale i materiálové prevedenie. Modernou alternatívou k plechu sú odolné kompozitné materiály alebo i keramika. Drez by potom mal byť doplnený tou správnou kuchynskou batériou. Praktickým prevedením je určite páková batéria so spŕškou na ohybnej hadici. Popri kvalitnej batérii môže byť užitočnou súčasťou drezu i drvič na biologický odpad. Všetky ostatné obaly a zvyšky by mali smerovať do nádob na triedený odpad, pre ktoré je najlepšie miesto priamo pod drezom, alebo v jeho blízkosti.

Bez spotrebičov to nejde 

Na rozdiel od starších kuchýň, kde sme si vystačili so sporákom, chladničkou a kuchynským robotom, v modernej kuchyni je potrebné umiestniť o niečo viac spotrebičov. Dnes sa už sotva niekto zaobíde bez mikrovlnky, umývačky riadu a výnimkou nie sú ani kvalitné pressovary. Pokiaľ nemá kuchyňa vyzerať ako sklad elektrospotrebičov, ideálne je čo najviac z nich zabudovať priamo do linky. Z hľadiska ergonómie je pre nich vhodné umiestnenie vo výške cca 80 až 110 cm nad zemou, čo zodpovedá práve výške pracovnej dosky. Je tak možné, že sa časť kuchynskej linky zmení na súvislú skrinkovú zostavu, ktorá môže siahať až po strop. Zabudované spotrebiče majú určitú výhodu aj v tom, že sú menej hlučné. To je potrebné zohľadňovať najmä pri otvorených dispozíciách. Tým hlavným kritériom pri ich výbere by však mala byť skôr funkčnosť a energetická trieda.

Zápachy musia preč

Veľmi dôležitou súčasťou kuchyne je odvetrávanie. Platí to dvojnásobne v prípade, že kuchyňa má byť súčasťou obytnej haly. Na pomoc prichádzajú digestory, ktoré môžu byť pripevnené na stene, alebo môžu visieť priamo zo stropu. Pokiaľ je digestor napojený na vetrací prieduch a umožňuje reálny odťah znehodnoteného vzduchu, stáva sa integrálnou súčasťou riadeného ventilačného systému domu a účinne zamedzuje šíreniu pachov v dome a eliminuje vlhkosť. Tam, kde takéto riešenie možné nie je, pomôže aspoň cirkulácia vzduchu cez filtre digestora, ktoré zachytávajú pachy a mastnotu.

Polyfunkčný priestor

Nie je výnimkou, že v blízkosti prieduchov na vetranie, sa nachádzajú aj komíny. V takom prípade môže byť práve kuchyňa ideálnym miestom pre umiestenie plynového kotla, ktorý vám zaručí nezávislosť na centrálnom vykurovaní a príprave teplej vody. Vhodnosť takéhoto riešenia podčiarkuje aj to, že moderné plynové kotly potrebujú napojenie na kanalizáciu kvôli odvádzaniu kondenzátu. Vďaka inovatívnym technológiám súčasných kondenzačných kotlov sa už vôbec nemusíte obávať takéhoto riešenia z hľadiska bezpečnosti. Problémom rozhodne nebude ani dizajn, ktorým sa moderné kotly vyrovnajú tej najelegantnejšej bielej technike.

Ing. arch. Anna Palfiová

Foto: archív firiem a redakcie

Podobné články