Boho štýl – prineste do interiéru energické farby a záplavu vzorov

od micah.grohman

Milujete cestovanie a slobodomyseľnosť? Boho chic vám spraví náladu sýtymi farbami, vábnymi vzormi a uvoľnenými doplnkami, s ktorými sa budete cítiť ako na nikdy nekončiacej dovolenke. Vydajte sa s týmto štýlom na dobrodružstvo plné prekvapení!

Bohémsky štýl je totiž inšpirovaný energickou južanskou atmosférou. Šťavnaté  farby ovocia ako je červená, fuksiová, fialová sa tu miešajú s osviežujúcim prímorským prostredím, kde zas nechýbajú odtiene modrej, tyrkysovej, žltej. Nebráňte sa ich vzájomnému kombinovaniu a prípadne zájdite ešte ďalej s rozličnými vzormi. Eva Dvořáková, vedúca nábytkového tímu Bonami radí: „Boho štýl sa nevie nabažiť aztéckych motívov, pačvorku a dokonca ani kruhových mandál.“ Rôzne vzory môžete medzi sebou voľne miešať. Kruhová mandala vynikne ako nadrozmerná nástenná dekorácia prípadne ako menší koberec, ktorý kontrastuje s tým hlavným. Dizajnéri milujú aztécke vzory, ktoré sa môžu vynímať napríklad na mäkkých vankúšoch. Pačvork nesklame na obrovskej deke, pod ktorú sa zmestí celá rodina aj s domácimi miláčikmi.

Materiály a textúry

Podobne farby, boho štýl miluje hravosť a variablitu v materiáloch a textúrach. Mäkký zamat, priedušná bavlna skombinovaná s hrubším kobercom, to je ten pravý recept na interiér inšpirovaný kočovným spôsobom života. „Textúry v nás ľahko evokujú cestovateľské spomienky po rôznych krajinách – tkaný koberec vám možno pripomenie Indiu, zamat zas španielske pobrežie, bavlna Taliansko…“ vysvetľuje Eva Dvořáková. Kombinovanie tak prirodzene ukáže hravú tvár vášho domova a človek v ňom hneď stratí pocit strojenosti.

Domáca zeleň vás spojí s prírodou

Spojenie s prírodou, čerstvým vzduchom, nohy špinavé od hliny či trávy – boho štýl sa jednoducho chce priblížiť Matke Zemi čo najviac. Nevadí, že nebývate vedľa rozľahlej lúky, postačí vám aj zopár efektných izbových rastlín. Aj tu má hlavné slovo mixovanie. Eva Dvořáková prichádza s konkrétnymi nápadmi: „Skúste veľkolisté rastliny ako je monstera, elegantné prevísajúce paprade a k nim kaktusy.“ Výhodou je, že každý druh môžete umiestniť do inej nádoby – monstera vynikne vo vysokej váze, paprade môžete dať do nízkeho kvetináča a upevniť do stropu v trendy macramé závese. Kaktusom zas pristane kvetináč vo výraznej terakotovej farbe či vo vintage dekore, pokrytý patinou.

Pohovky a kreslá, čo žiaria

Väčšie kusy nábytku bývajú v domácnosti obvykle tie striedmejšie. V prípade boho chic štýlu pokojne nahraďte sivé, hnedé a tmavé  modré tóny niečím oveľa žiarivejším. Kreslu alebo pohovke dobre padne zmena v podobe sviežej tyrkysovej, zelenej či tehlovo oranžovej farby. „Ak ste milovníci ružovej, aj tú môžete použiť. Aj keď sa nejedná o typický odtieň boho štýlu, ktorý by vám napadol ako prvý, krásne ukáže so zelenými rastlinami. Navyše má tú schopnosť vhodne upokojiť použité vzory na vankúšoch, kobercoch či plédoch,“ objasňuje Eva Dvořáková.

Nábytok alebo umelecké dielo?

Ak ide o komody, TV alebo konferenčné stolíky, vyhnite sa lesklému bielemu náteru a kovu. Nie sú pre tento prírodný štýl typické a veľmi ľahko by narušili neformálnu atmosféru. Vhodné sú rôzne druhy dreva, ktoré vyniknú nielen rozmanitými odtieňmi hnedej, béžovej a červenej, ale aj svojou unikátnou kresbou. Eva Dvořáková pridáva svoje tipy: „Bukové a dubové drevo so svojím jemným dekorom krásne splynie s okolím. Ak chcete, aby stôl či komoda upútala viac pozornosť, zvoľte drevo orecha, akácie alebo palisandra.“

Dekorácie ako zbierka spomienok

Dekorácie sú predmety, kde sa môže prejaviť vaša osobnosť a to, čo máte naozaj radi. Ak milujete cestovanie, vystavte svoju zbierku suvenírov. Vzorované prestieranie či obliečka na vankúš, kameninová vázička či dekoratívna soška do boho štýlu dokonale zapadnú. „Odporúčam tiež návštevu starých povál alebo pivníc rodinných členov. Niekedy tam na vás čakajú poklady aké inde nenájdete, napríklad pletené košíky, kvetináče s patinou alebo mini otomany, ktoré sú pre boho štýl ako stvorené “  uzatvára Dvořáková.

Martina Sičák

Foto: archív Bonami a redakcie

Podobné články