Izba pre malých objaviteľov

od micah.grohman

V prvých rokoch života vnímajú deti svet mimoriadne intenzívne – na všetko sú zvedavé, všetko ich zaujíma – veď sa toho musia toľko naučiť! Zároveň sú však i mimoriadne zraniteľné, a to nielen citovo, ale aj fyzicky. Zariadiť izbu pre takýchto malých objaviteľov teda nie je jednoduché. Súčasní nábytkoví dizajnéri a výrobcovia bytových doplnkov však prinášajú pestrú paletu špeciálnych detských „produktov“, s ktorými sa to zvládnuť dá – dokonca hravo.

Bezpečnosť sa pri zariaďovaní detských izieb dostáva na popredné miesto. Aby sa mohlo dieťa vo svojej izbe voľne pohybovať, hrať a primerane šantiť, musí byť riziko úrazu maximálne eliminované. Nábytok, určený do izieb pre najmenších, sa vyrába bez ostrých hrán a býva opatrený rôznymi bezpečnostnými poistkami. Dôraz sa kladie i na materiál a jeho povrchovú úpravu; všetko musí byť ekologické, bez akýchkoľvek stôp toxických či iných škodlivých látok. Na pokrytie podlahy sa najlepšie hodí mäkký koberec.

Dostatok podnetov je ďalším dôležitým kritériom, ktorému by malo zariadenie a vybavenie modernej detskej izby zodpovedať. Na stenách sa namiesto fádnej maľovky objavujú rozprávkové a zvieracie postavičky a podobné motívy sa používajú aj na textíliách (napr. závesoch, posteľných obliečkach, a podobne). Koberec slúži – vďaka svojej potlači – zároveň ako autodráha, železničná trať či lesná cesta plná dobrodružstiev. Multifunkčný je tiež nábytok, ktorého tvary sú často veľmi invenčné. Napríklad z vyvýšenej postele v tvare autíčka sa dá zviesť aj na šmykľavke a pod posteľou sa zasa ukrýva rozprávkový domček. Čarovný svet môžu doplniť vhodne rozvešané a poukladané obrázky, plyšové hračky, okenné ozdoby a podobne.

Rýchle upratovanie hračiek, ktoré počas dňa obvykle okupujú strategické pozície na zemi, umožnia rôznofarebné úložné boxy, koše a mobilné kontajnery. Je správne, ak sa dieťa od mala učí po sebe upratať, avšak úložné priestory musia byť uspôsobené tak, aby táto činnosť zodpovedala jeho schopnostiam a nezaberala priveľa času. Skrinky s policami, do ktorých treba hračky prácne ukladať, sa už dnes „nenosia“. Práve uvedené boxy, vyrábané v nespočetných variáciách, sú ideálnym miestom, do ktorého sa hračky dávajú „spinkať“ a vďaka ktorým sa „večierka“ stáva dokonca obľúbenou činnosťou.

Kreativita dieťaťa by sa mala všestranne podporovať. V súčasnosti preferované zariadenie detskej izby tomu výrazne napomáha. Ani v izbe dieťaťa v predškolskom veku by nemal chýbať „pracovný“ stolík, na ktorom sa dá kresliť, modelovať, vystrihovať. Výhodou je, že stoly a stoličky bývajú konštruované tak, aby s dieťaťom – vďaka výškovo nastaviteľným prvkom, dokázali „rásť“. To, čo ešte nedávno patrilo medzi najväčšie prehrešky – kreslenie po stenách – taktiež prechádza procesom zmien. Je samozrejmé, že dieťa musí vedieť, čo smie a čo nie a nekontrolované čarbanie po stenách a nábytku nie je žiaduce ani dnes. Na škodu však nie je vyhradiť jednu stenu alebo aspoň jej časť, na ktorej má dieťa možnosť „tvoriť“ bez obmedzení.

Sladké sníčky potrebujú detičky ako soľ. Aby sa vyspali naozaj do „ružova“, musia mať posteľ s vhodným, najlepšie zdravotným matracom. V okolí postele by nemali byť žiarivé, aktivujúce farby, ale – naopak – farby upokojujúce, ako napríklad svetlomodrá, olivovozelená, ružová a podobne. Z postele má vyžarovať útulnosť a dieťa by sa v nej malo cítiť isto a bezpečne. V noci ho môže „strážiť“ napríklad svetielko v tvare mesiaca, srdiečka, hviezdičky… A – pravdaže – lákavé (no nie rušivo pôsobiace) majú byť aj obliečky na perinku a vankúšiky. Dobrú službu spravia plyšoví „spolunocľažníci“.

Autor: Magdaléna Gondolová
Foto: archív redakcie a firiem

Podobné články