Dlažba – neprekonateľná podlaha

od micah.grohman

Dlažba je veľmi stará, ale stále vyhľadávaná úprava povrchov podláh v interiéri, tak ako aj v exteriéri. Skutočne veľké množstvo výhodných vlastností dlažobných materiálov ich predurčuje pre aplikáciu vo verejných, ale aj privátnych priestoroch.

Široký diapazón druhov, rozmerov, vzorov a farieb umožňuje vytvárať najrozmanitejšie kombinácie vhodné pre dané prostredie a požadovaný efekt v priestore. Súčasný minimalistický štýl v interiéri poskytuje veľké možnosti pre vyniknutie práve takej povrchovej úpravy ako je dlažba. Napríklad dokonalé prevedenie spojov a smerovanie ich línií prispieva k výrazovej čistote v tomto modernom trende jednoduchosti a elegancie.

Farebnosť
Čo sa týka farebného riešenia, dnes existujú v zásade dva prístupy. Buď ide o použitie nevtieravých príjemných tónov farieb zo škály, dá sa povedať, prírody, napr. piesku, kameňa, dreva, či zeme, alebo o odvážnejšie farebné riešenia. Avšak veľmi efektne, výrazne a dominantne môžu pôsobiť smelšie farebné kombinácie. Takéto odvážne farebné zostavy treba citlivo zvážiť, nakoľko svojou výraznosťou môžu ovplyvňovať psychiku človeka. A my sa predsa vo svojom interiéri chceme cítiť príjemne. Výber farebných tónov má úzky súvis s charakterom priestoru a jeho pozitívnym pôsobením na človeka. Z pohľadu psychológie nie je veľmi vhodné, ak dlažba pôsobí až príliš dominantne. V každom prípade je treba vhodne vyberať odtiene a sýtosť farieb, ktoré by mali byť podľa možnosti vo farebnej harmónii a samozrejme ich prispôsobiť farbám zariadenia interiéru.

Čarovanie s dlažbou alebo ako kombinovať
Farebnými kombináciami, zmenou formátu dlažby, dekoračnými doplnkami možno dosiahnuť rôzne efekty, napr. „ohraničiť“ zóny pre stolovanie, zvýrazniť komunikačné ťahy, vymedziť miestnosti alebo iba oživiť určitú plochu jednotvárnej plochy. Napríklad takú šachovnicovo uloženú dlažbu možno kombinovať s jednofarebnou plochou alebo s lemujúcimi dekoračnými pásmi, ktoré môžu takto nadobudnúť aj orientačnú funkciu. Ak podlahu s dlažbou chceme oživiť, efekt nemusíme dosiahnuť len farebnými kombináciami. Stačí zmeniť smer kladenia alebo zmeniť veľkosť dlaždíc a dosiahneme požadovaný efekt. Dlažba položená napr. diagonálne opticky rozšíri malý priestor. Na zaoblené tvary je vhodné použiť mozaiku. Ozdobné časti zakomponované v rovnorodej ploche môžu tvoriť kobercový efekt, prípadne určujú odlišné funkčné plochy. Efekty je možné vytvárať aj kombináciou matných a lesklých plôch. Originálne priestory možno vytvoriť použitím rôznych špeciálnych tvaroviek a dekoračných doplnkov. Rozmery dlaždíc sú robené väčšinou tak, že sa dajú voľne kombinovať. Jednoliate farebné odtiene dlažby je možné kombinovať aj s drevenou podlahou či klasickým kobercom. Vzhľadom na všetky spomínané možnosti má dlažba okrem základnej funkcie aj schopnosť vytvárať orientačné vzťahy, plní výtvarno-estetickú funkciu a dotvára atmosféru priestoru.

Keramická dlažba
Keramická dlažba nachádza svoje uplatnenie najmä vo vstupných priestoroch, chodbách, kúpeľni, kuchyni, na terase, skrátka tam, kde je podlaha mechanicky namáhaná. Zavedenie podlahového kúrenia rozšírilo tieto zaužívané zvyklosti v uplatnení dlažby aj do obývacích priestorov alebo spální. Takto možno v celom interiéri dosiahnuť materiálovú jednotnosť podľa svojich predstáv. Keramická dlažba našla práve uplatnenie pri podlahovom kúrení akéhokoľvek systému založeného na princípe sálavého vykurovania. Dlažba nemusí byť „studená“. Teplým farebným odtieňom odstránime optickú chladnosť a tú skutočnú podlahovým kúrením. Keramická dlažba sa delí na glazovanú a neglazovanú. Glazovaná dlažba je tvorená z črepu a glazúry na povrchu. Neglazovanú dlažbu tvorí jedna vrstva rovnakého materiálu, jej črep je v hmote prefarbený, lesk sa dosahuje leštením. Glazované dlaždice majú povrch odolný vode, ale nie sú veľmi vhodné do vonkajšieho prostredia. Neglazované spekané dlaždice majú vysokú tvrdosť, pevnosť a nízku nasiakavosť. Výhody oboch druhov, teda spekaných a glazovaných spájajú v sebe glazované spekané dlaždice.

Vlastnosti a výhody dlažby
So svojimi technickými a estetickými vlastnosťami sa dlažba asi nikdy neocitne v ústraní použiteľnosti. Vyniká dlhou životnosťou, jednoduchou údržbou, odolnosťou proti vode, vlhkosti a chemikáliám. Technické parametre, ktoré sa sledujú, sú tieto: nasiakavosť a mrazuvzdornosť, oteruvzdornosť, protišmykovosť a chemické vlastnosti. Súvisia s technológiou výroby. Dlažba je ekologický materiál, do prostredia neuvoľňuje škodliviny. Nasiakavosť a mrazuvzdornosť sú označené snehovou vločkou. Nasiakavosť je uvedená v percentách. Do exteriéru treba vyberať mrazuvzdornú dlažbu s nasiakavosťou do 0,5 %. Dlažby s nasiakavosťou väčšou ako 0,5 % sú vhodné do interiéru. Oteruvzdornosť je označená PEI, predstavuje odolnosť voči mechanickému opotrebovaniu. Na to si treba dať pozor hlavne pri vstupných priestoroch, do ostatných priestorov je vhodná dlažba so stupňom PEI III. Dlažbu s vyšším stupňom oteruvzdornosti je samozrejme možné použiť do miestností, pre ktoré by stačil nižší stupeň. Protišmykovosť dlažby je dôležitá hlavne v priestoroch, kde sa pohybujú osoby so zníženou pohyblivosťou alebo deti. Protišmyková dlažba je nevyhnutná tam, kde je možnosť šmyku na mokrej ploche, napr. terasy, bazén, balkón a pod. Tepelný odpor má keramická dlažba výborný. Teplo sa akumuluje a neskôr pomaly uvoľňuje, čo je veľmi príjemné.

Údržba
Keramická dlažba sa udržiava veľmi jednoducho. Jednoznačne taktiež prispieva v byte k zníženiu prachu, roztočov, peľu a pod.

Pred nákupom
Pred nákupom dlažby je nutné dobre zmerať potrebnú plochu a kúpiť vždy asi o 10 – 15 % viac dlaždíc, aby bola rezerva pri rezaní, poškodení či inej nepredvídanej zmene. Pri dodatočnej kúpe nemusí byť zaručený ten istý farebný odtieň a presný rozmer, či povrchová úprava. S primeranou rezervou treba počítať najmä pri zložitom pôdoryse miestnosti. Platí to aj pri kladení dlažby v diagonálnej línii.

Výber z ponuky
Dlažba je obľúbená práve kvôli svojej dlhej životnosti, a preto je treba dať si záležať na výbere a venovať pozornosť základným technickým parametrom a vlastnostiam. V súčasnosti je ponuka na trhu naozaj bohatá. Vyberať možno z veľmi rozsiahlej škály druhov, typov, formátov, tvarov, nových štruktúr povrchových úprav a farebných odtieňov. Správnosť výberu sa viaže na charakter priestoru, pre akú prevádzku bude dlažba slúžiť. Všetko sa to odvíja od veľkosti miestnosti, jej členitosti, svetelných podmienok, farebnosti zariadenia interiéru a celkovej predstavy užívateľa. Vybrať najvhodnejšiu dlažbu nie je vôbec jednoduché. Netreba zabudnúť na doplnkový materiál ako ukončovacie prvky, škárovacie hmoty, lepidlá a pod. Perfektný dojem možno dosiahnuť vďaka špeciálnym tvarovkám, lištám, soklom, hranám, rohovým prvkom, ktoré vytvárajú pekné detaily. Predajcovia ponúkajú rôzne značky od renomovaných výrobcov aj pre tých najnáročnejších zákazníkov. Dnes je možné ukladať napríklad dlažbu bez škár vďaka vysokej rozmerovej presnosti ku príkladu pri tzv. rektifikovanej dlažbe s ostrými hranami.

Realizácia
Vo všeobecnosti prevláda mienka, že pre šikovného amatéra položenie dlažby nemôže byť problém. To možno platí pri pokládke dlažby menších rozmerov, ale pri veľkých formátoch je kladenie zložitejšie a radšej to treba nechať na špecialistu. Veľmi ľahko sa môže stať, že chybným položením dôjde k znehodnoteniu dlažby. Temer všetky reklamácie vychádzajú z nesprávneho uloženia dlažby. Ide o dlhodobú investíciu, preto netreba šetriť ako na materiáli, tak ani na pokládke.

Záver
Možno bez obáv konštatovať, že žiadna z povrchových úprav podláh nie je tak dokonale preverená časom ako práve dlažba, keďže ľudia sa odjakživa pohybovali po podlahách z kameňa či keramiky. Dlažba sa hodí do interiérov i exteriérov, do verejných, ale aj do súkromných priestorov. Pôsobivú harmóniu vytvoria na podlahe nové trendy dlažieb. Niektoré dlažby zaujmú svojou harmóniou farieb a tvarov, či vzorov, iné zase upútajú pozornosť zvláštnym rozmerom a nápaditosťou. Dlažba je štýlovo vyhovujúca jednak pre klasické poňatie, ale aj pre najmodernejšie dizajnérske stvárnenia.

Autor: Ing. arch. Katarína Kujanová, PhD., Ústav architektúry obytných a občianskych budov, FA STU, Bratislava
Foto: archív autora a redakcie 

Podobné články